5. 3. 2021

EHF naproti "prikrajšani" reprezentančni generaciji

Nedavno je po zasedanju svojih najvišjih organov mednarodna rokometna zveza (IHF) sklenila, da odpove letošnji svetovni prvenstvi za kadete in mladince. Ker so s tem najboljše evropske kadetske generacije izgubile tudi drugo tekmovanje na začetku svojih nastopov na najvišji mednarodni ravni, se je evropska rokometna zveza (EHF) je odločila, da v letošnjem poletju izven začrtanih okvirjev na Hrvaškem organizira evropsko prvenstvo do 19 let. Del slednjega bo tudi slovenska vrsta.

Tekmovanje bo med 12. in 22. avgustom potekalo v Varaždinu in Koprivnici.

Prvenstvo na Hrvaškem bo v prvem delu potekalo v identičnih skupinah in po identičnem planu, kot je bil predviden za tekmovanje v Celju. Slovenija bo uvodoma nastopila v skupini A, skupaj z Islandijo, Srbijo in Italijo. Skupino B bodo sestavljale Švedska, Španija, Madžarska in Izrael, Danska, Nemčija, Norveška in Rusija se bodo merila v skupini C, v skupini D pa bodo gostiteljem Hrvatom nasproti stali Francozi, Portugalci in Avstrijci.

Slovenska generacija v tej starostni kategoriji je za razliko od precej ostalih izbranih vrst že nekoliko okusila tekmovanje na mednarodni ravni. Leta 2019 je nastopila na olimpijskem festivalu evropske mladine v Bakuju. Tekmovanje je tam, kljub močno zdesetkani zasedbi, končala na šestem mestu. V Azerbajdžanu so mladi Slovenci v skupini prvega dela remizirali s kasnejšimi prvaki Hrvati (24:24) in Islandci (21:21), za gol pa bili prekratki proti Francozom (29:30). Iz četrtega mesta so se podali v boje za razvrstitev od petega do osmega mesta, kjer so ugnali Srbe (24:22), na zadnji tekmi za končno peto mesto pa brez trojice poškodovanih rokometašev klonili proti Islandiji (17:24).

Zaradi pandemije koronavirusa in s tem povezanih omejitev je EHF-u organizacija prvenstev fantovskih mlajših starostnih selekcij povzročala nemalo težav. Turnir najboljših 16 evropskih fantovskih reprezentanc (rojeni leta 2002 in mlajši) bi po prvotnih načrtih moral potekati v Celju med 13. in 23. avgustom 2020. Zaradi omenjenih omejitev je bila izvedba prestavljena na drugo polovico letošnjega januarja, konec minulega leta pa nato dokončno odpovedana.

Najboljših 14 evropskih reprezentanc v tej generaciji bi nato v tej starostni kategoriji moralo v letošnjem poletju nastopiti na svetovnem prvenstvu v Grčiji (18.-29. avgust), a je bilo tekmovanje zaradi zagotavljanja (zdravstvene) varnosti za vse udeležence konec prejšnjega meseca odpovedano.