8. 4. 2021

Celjani zaključili "evropsko" sezono

Rokometaši Celja Pivovarne Laško so odigrali še zadnjo tekmo v tej sezoni EHF Lige prvakov. Posloviti so se morali v osmini finala, kjer je bila od njih boljša najbogatejša ekipa na svetu, francoski PSG, a so to storili kot so obljubili, z borbeno igro.

Celjani so v Parizu zaključili svojo 26. sezono v EHF Ligi prvakov, od katerih so se še štirinajstič uvrstili v izločilne boje, osmič v osmino finala, kjer so do danes trikrat napredovali, trikrat so se poslovili od tekmovanja, lani pa se tekmi nista odigrali. Tokrat so se torej še četrtič morali posloviti od tekmovanja, poleg Pariza, pa se je v nadaljnje tekmovanje uspelo uvrstiti kar petim ekipam iz celjske skupine (Barca, Veszprem, Kiel, Aalborg in Nantes) ter trem iz druge (Pariz, Flensburg in Brest). Tekmovanje beleži izjemno visoke gledanosti, kot smo že napisali, si je prvih deset tekem Celjanov v letošnjem tekmovanju (tekme v 2020), ogledalo več kot 11 MIO TV gledalcev, s tekmami v 2021 in obema osmine finala, se bo ta številka približala neverjetnim 20 milijonov gledalcev v sezoni. Najmlajša zasedba v tekmovanju je na sceno znova postavila nova rokometna imena, nekateri bodo po sezoni svojo pot nadaljevali v številnih evropskih klubih in ligah, drugi bodo prevzeli še večje odgovornosti, na sceno pa gotovo spet stopili novi. 

V tej nameri celjskega kluba nič ne ustavi, to je namreč pot in smer Celja Pivovarne Laško. In to so znova zelo dobro pokazali v prvem polčasu današnjega srečanja. Tega so sicer z dvema zadetkoma dobili domačini, a celjska zasedba je pokazala povsem drugačen obraz kot pred tednom dni v Zlatorogu. Če ne bi imeli kar sedmih izgubljenih žog ter zapravljenega strela s sedmih metrov, bi lahko bili tudi v prednosti. Igrali so namreč precej bolj zbrano, odlično ter gibljivo v obrambi, v napadu pa kot že omenjeno, naredili kakšno napako preveč, predvsem v prvem delu polčasa. Po menjavah na približno polovici prvega dela, je bilo teh manj, Ocvirk pa je priložnost ponujal vsem svojim igralcem, ki jih je imel na razpolago. Sodnika sta sicer z dvema hitrima izključitvama Poteka, poskrbela, da je bil osrednji blok nekoliko bolj šibak, vendar so to celjski igralci nadomeščali z gibljivostjo v obrambi. Francozi so bili ves čas v prednosti, na začetku sta za goste zadevala Horžen in Grošelj, kasneje, ko so se pridružili ostali, pa se je prednost topila. V 18. minuti je znašala le en zadetek (8:7), Pariz pa je največ vodil za štiri (8:4 in 12:8), mladi celjski igralci pa so se s kolektivno igro vsakič uspeli vrniti.

Z odlično igro so nadaljevali tudi na začetku drugega dela, večkrat so se približali na zadetek zaostanka, za izenačenje pa je vedno malo zmanjkalo, oziroma je bila kakšna izgubljena žoga preveč. V 39. minuti je bilo še 19:17, nato pa je sledil padec. Najprej napaka ali dve, nato nekaj menjav, ki pa niso prinesle želenega in gostje kar deset minut niso dosegli zadetka, ko so kar nekajkrat poizkusili s povsem nepotrebnimi streli. Domači so to kaznovali ter prišli do takrat najvišje prednosti na tekmi, ko so povedli s 25:17. Ocvirk je z dvema minutama odmora nekako le uspel znova prebuditi svojo zasedbo, ki je zaigrala bolje in se po zadetku Horžena približala na 27:22. A v sami končnici so gostje še enkrat zaigrali premalo zbrano, izgubili nekaj žog ter domačinom dovolili, da so glede na potek tekme, zmagali s kar visoko prednostjo. Prvi strelec tekme je bil za domače Nahi s sedmimi zadetki, za Celjane je bil to Grošelj s šestimi, enega manj je dosegel Horžen. Ne glede na ob koncu dokaj visok poraz, so gostje prikazali tisto, kar so pred tekmo obljubljali. Borbeno igro ter slovo od Evrope dvignjenih glav.  

Od četrtka je znova živo upanje, da se v naslednjem tednu šport tudi doma znova vrača na sceno po prisilni zaustavitvi. Prvo dejanje po prekinitvi bo predvidoma odigrano že v sredo, ko bo na sporedu zaostali derbi z Velenjem, ki bo 14. aprila v Zlatorogu. Tekma bo ob 17.30, imela pa bo neposredni prenos na TV Slovenija 2.

Tomaž Ocvirk, trener Celja Pivovarne Laško:
"Čestitke Parizu za zmago. Naš glavni cilj je bil pokazati, da smo imeli v Celju slab dan, na katerega je zelo vplivala poškodba Šarca. Predvsem v prvem polčasu smo z agresivno igro v obrambi pokazali naš dober obraz, se dobro kosali z domačini in zaostajali za le dva zadetka. Dobro smo nadaljevali tudi v drugem polčasu, nato pa nekje od 40. minute dalje naredili preveč napak, padli smo v črno luknjo, delali neumne napake v napadu in igrali drugače, kot smo se dogovorili in Pariz je to kaznoval. Vseeno je bila to dobra izkušnja za moje fante, na zemljevid smo znova postavili kar nekaj njih, sedaj pa moramo nadaljevati z dobrim delom in misli povsem usmeriti v domače prvenstvo."

Domen Novak, rokometaš Celja Pivovarne Laško:
"Tekma iz vidika nabiranja izkušenj in igranja v osmini finala, proti tako močnemu nasprotniku, kot je Pariz, ni bila slaba. Žal nas je v drugem polčasu vmes zmanjkalo in v tem času je Pariz naredil razliko, ki je nismo več uspeli zmanjšati. Vseeno bi rad čestital soigralcem, popravili smo vtis s prejšnje tekme, se borili, sedaj pa gremo z dvignjenimi glavami nad naslednje naloge in cilje."