3. 5. 2021

Slovenija v žreb kot nosilka, EP bo začela v Debrecenu

Evropska rokometna zveza je objavila kakovostne bobne pred četrtkovim žrebom januarskega evropskega prvenstva za moške. Slovenija se bo vanj podala s prvega kakovostnega bobna, obenem pa je že znano, da bo prvi del tekmovanja preživela v skupini A, ki jo bo gostil madžarski Debrecen.

Že pred četrtkovim plesom kroglic, ki se bo v Budimpešti začel ob 17. uri, je znanih osem izmed preostalih 23 reprezentanc, s katerimi se slovenski rokometaši v prvem delu Eura ne bodo mogli pomeriti. To so vse preostale izbrane vrste prvega kakovostnega bobna (Španija, Hrvaška, Norveška, Nemčija in Portugalska), obe gostiteljici, Madžarska in Slovaška, za kateri je vnaprej določeno, da bosta z uvodnimi preizkusi opravili v Budimpešti in Košicah, ter Češka, ki bo sprva igrala v Bratislavi.

Možni slovenski tekmeci iz drugega bobna so Švedi, Rusi, Danci, Srbi in Avstrijci, iz tretjega Belorusi, Islandci, Francozi in Severni Makedonci, iz četrtega pa Nizozemci, Črnogorci, Ukrajinci, Poljaki, Bosanci in Litvanci. 

Poleg že omenjenih lokacij prvenstva v Debrecenu, Budimpešti (skupina B), Košicah (skupina F) in Bratislavi, ki bo poleg skupine E s Češko gostila tudi skupino D, v katero je vnaprej posajena Nemčija, bo tekmovanje potekalo še v Szegedu. V tamkajšnji skupini C bo uvodoma igrala Hrvaška. 

Evropsko prvenstvo, ki bo na sporedu med 13. in 30. januarjem prihodnje leto, bo 15. po vrsti in drugo, na katerem bo nastopilo 24 reprezentanc. Te bodo v prvem delu razvrščene v šest skupin s po štirimi ekipami. 

V drugi del evropskega prvenstva, ki bo potekal v Budimpešti in Bratislavi, se bosta uvrstili najboljši reprezentanci vsake izmed skupin prvega dela. Slovenija bo v primeru napredovanja ostala na Madžarskem, kjer se bosta najboljši dvojici skupine A pridružili še najuspešnejši reprezentanci skupin B in C. V madžarski prestolnici bodo potekali tudi kasnejši boji za najvišja mesta. Najboljši izbrani vrsti obeh skupin drugega dela se bosta uvrstili v polfinale, tretjeuvrščeni pa čaka boj za končno peto mesto.

Potek žreba bo mogoče v neposrednih spletnih prenosih spremljati na EHF TV (povezava TUKAJ), Facebook strani Home of Handball (povezava TUKAJ) in istoimenskem YouTube kanalu (povezava TUKAJ).
BOBNI PRED ŽREBOM EP 2022
Boben 1 Boben 2 Boben 3 Boben 4
Španija
Hrvaška
Norveška
SLOVENIJA
Nemčija
Portugalska
Švedska
Madžarska
Rusija
Danska
Srbija
Avstrija
Slovaška
Belorusija
Islandija
Češka
Francija
Severna Makedonija
Nizozemska
Črna gora
Ukrajina
Poljska
Bosna in Hercegovina
Litva
SKUPINE PRVEGA DELA EP 2022
SKUPINA A (Debrecen, Madžarska) Skupina B (Budimpešta, Madžarska) Skupina C (Szeged, Madžarska) Skupina D (Bratislava, Slovaška) Skupina E (Bratislava, Slovaška) Skupina F (Košice, Slovaška)
SLOVENIJA
?
?
?
?
Madžarska
?
?
Hrvaška
?
?
?
Nemčija
?
?
?
?
?
Češka
?
?
?
Slovaška
?