7. 5. 2021

Razkrita podoba ženskega EP do 19 let v Celju

Poletje bo v Celju znova rokometno obarvano. V mestu ob Savinji bodo med 8. in 18. julijem namreč gostovale najperspektivnejše rokometašice do 19 let, ki se bodo pomerila za naslov evropskih prvakinj.

Organizatorji so v preteklih tedni prejeli dokončno potrditev za izvedbo prvenstva in nato takoj poprijeli za delo. Poleg prvih organizacijskih zadev so razkrili tudi podobo prvenstva. Logotip je odet v modro in rumeno barvo, ki ponazarjata prizorišče dogajanja – Celje. V ospredje je postavljena silhueta rokometašice, v detajlih iz ozadja pa se prepletata srce, ki simbolizira ljubezen Slovencev do rokometne igre, ter rokometna žoga.

Z julijskim prvenstvom se bo v Celju nadaljevala tradicija organizacije sklepnih turnirjev za mlajše starostne selekcije. Lanskoletni dogodek za fante do 18 let je, žal, odnesla nova realnost, povezana z epidemijo koronavirusa, pred tem pa so na Štajerskem najboljše evropske reprezentance gostovale trikrat zapored. Zgodba se je začela leta 2017 z EP za dekleta do 19 let, naslednje poletje so jih nasledili fantje do 20 let, med katerimi si je zlato izborila ravno Slovenija, v letu 2019 pa so se za prestižni naslov borila dekleta do 17 let.

Da Slovenci v mednarodnih merilih uživamo status izjemnega gostitelja, je na nedavnem kongresu na Dunaju še enkrat več potrdila tudi evropska rokometna zveza (EHF). Ta je predsedniku Rokometne zveze Slovenije, Franju Bobincu predala posebno priznanje za izvrstno organizacijo preteklih tekmovanj.

Slovenska dekliška reprezentanca do 19 let, ki jo vodi Gašper Kovač, bo na uvodu evropskega prvenstva nastopala v skupini A. Njene tekmice bodo Danke, Nemke in Švicarke.

V drugi del evropskega prvenstva bodo napredovale najboljše tri reprezentance vsake izmed štirih skupin prvega dela. Slovenke v primeru napredovanja čakajo dvoboji z najboljšo trojico skupine B, v kateri bodo nastopile Švedinje, Rusinje, Slovakinje in Portugalke. 

Najboljši ekipi obeh skupin drugega dela bosta napredovali v polfinale, preostale pa z enakouvrščeno reprezentanco nasprotne skupine čaka tekma za končno razvrstitev.

Vse podrobnosti o prvenstvu bodo dostopne tudi na posebni Facebook strani in Instagram profilu @w19ehfeuro.