2. 7. 2021

Mladinke uspešno opravile z generalko

Žensko reprezentanco do 19 let v četrtek čaka začetek nastopov na evropskem prvenstvu, ki ga bo gostilo Celje. izbranke selektorja Gašperja Kovača so slab teden pred začetkom tekmovanja odigrale zadnjo pripravljalno tekmo in hrvaške vrstnice ugnale s 26:25.

Slovenke so na tekmi v dvorani Golovec, v kateri bodo z Dansko, Nemčijo in Švico nastopale tudi v prvem delu prvenstva stare celine, proti južnim sosedam večkrat povedle tudi za štiri zadetke. Potem ko so prvih 30 minut dobile s 13:10, je na semaforju +4 nazadnje kazalo pri rezultatu 19:15. Hrvatice so nato izid poravnale na 19. zadetek. Sledila je igra gol za gol, pri čemer hrvaške rokometašice nikoli niso povedle. Odločilno prednost so si Slovenke priigrale v končnici, ko so povedle s 26:25. S sedmimi zadetki je bila najboljša nedavna debitantka v članski reprezentanci in kapetanka mladinske selekcije, Erin Novak.

"Na tekmi smo preizkusili našo igro v večih različicah, z visoko, nizko ter mešano postavo igralk. S tem smo za tekmice nevarni na različne načine," je po tekmi dejal Kovač in zadovoljno dodal: "Dekleta so bila vidno motivirana in igrala tako, kot smo se dogovorili. V igri je sicer bilo še nekaj tehničnih napak in črnih minut, ki pa jih bomo do prvenstva skušali odpraviti v čim večji meri. Zadovoljen sem s pristopom, ki ga kažejo naše rokometašice."

Slovensko vrsto so tudi v sklepnih pripravah spremljale težave, ki pa so celotno reprezentanco le še bolj motivirale. Takoj po zboru je postalo jasno, da Laure Gorjup poškodbe, ki jo je staknila na zadnjih klubskih tekmah pred začetkom priprav, kljub veliki želji, vendarle ne bo uspela sanirati do začetka evropskega prvenstva. S tem je izbrana vrsta ostala še brez četrte levoroke igralke, potem ko je bilo že poprej jasno, da zaradi poškodb reprezentanci ne bodo mogle pomagati Ana Jarc (koleno), Lana Artelj (hrbet) in Neli Rukelj (gleženj). Brez evropskega prvenstva ostaja tudi siceršnja članska reprezentantka, krožna napadalka Valentina Klemenčič, ki je pred časom prestala operativni poseg na rami.

Pred obračunom s Hrvaško je selektor Kovač seznam igralk skrčil na 18 imen, ki se bodo podale na evropsko prvenstvo. Na tehničnem sestanku na predvečer prve tekme bo določil šestnajsterico, ki bo začela nastope na evropskem prvenstvu, tekom slednjega pa bo lahko opravil dve menjavi. Na skrajšan spisek je selektor uvrstil vratarke Saro MežoKati Naveršnik in Karin Kuralt, krilne igralke Angelo RudmanNiko SimšičAmadejo KrajncEmo Markovič in Niko Hilj, zunanje igralke Tio KraljAljo BorsanMajo KovačičErin NovakNino KovšcaNejo Polak in Tio Tomc ter krožne napadalke Tjašo BukvičNiko Dobnik in Tairo Nadarevič.

Proces priprav je zmotila tudi okužba s koronavirusom v avstrijski reprezentanci, s katero bi Kovačeve izbranke morale pretekli konec tedna odigrati dve pripravljalni tekmi. Namesto skupno štirih preizkusov jim je tako, poleg že omenjene tekme s Hrvaško, preostala le še tekma s slovensko kadetsko vrsto. Na njej so bile mladinke uspešnejše s 26:20.

Reprezentanca se je po petkovi tekmi v Celju vrnila v Zreče, kjer bo s treningi nadaljevala do nedelje. V ponedeljek jo čaka selitev v Laško, kjer bo tekom evropskega prvenstva bivalo vseh 16 reprezentanc. "Na prihajajočih treningih bomo uigravali različice naše obrambe, obenem pa odpravljali pomanjkljivosti v igri. Dekleta bodo morala tudi zmanjšati prelaganje odgovornosti na svoje soigralke. Rokometašice na zunanjih položajih se bodo morale odločati za strele z razdalje, obenem pa bo morala biti naša postavitev v napadu dovolj široka," se na zadnje treninge pred začetkom tekmovanja ozira Krčan na slovenski klopi.

Skupaj s trenerskim delom strokovnega štaba, ki ga sestavljata še nekdanji izvrstni članski reprezentantki Natalija Derepasko in Miša Marinček Ribežl, selektorju pogled uhaja tudi že na prve tekmice. Na prvi tekmi skupine A bodo v četrtek, 8. julija, ob 19.30 to Danke. "Začeli smo že s prvimi analizami, pri čemer veliko video materiala nimamo na voljo. Toda danski trener je ostal isti, tako da bo verjetno tudi igra prvih tekmic, pri katerih poznamo najnevarnejše posameznice, precej podobna tisti iz preteklih akcij," zaključuje Kovač.


Po tekmi z Dansko se bodo Slovenke dan za tem ob 19. uri pomerile z Nemčijo, po dnevu premora, v nedeljo, pa jih prav tako ob 19. uri čaka še dvoboj s Švicarkami. V drugi del tekmovanja bosta napredovali najboljši reprezentanci skupine.

PRIPRAVLJALNA TEKMA ŽENSKE MLADINSKE REPREZENTANCE:

Petek, 2. julija (Celje, dvorana Golovec):
SLOVENIJA U19 : HRVAŠKA U19 26:25 (13:10)
Slovenija:
Rudman 1, Kralj 3, Markovič 3, Borsan 4, Bukvič, Simšič 1, Hilj, Nadarevič 2, Novak 7, Tomc 2, Krajnc, Kovačič 1, Polak, Dobnik 2, Kovšca, Kuralt, Navertnik, Meža.