16. 7. 2021

Mladinke zaključile evropsko prvenstvo s porazom proti Avstriji

Slovenska ženska reprezentanca do 19 let je domače evropsko prvenstvo v Celju sklenila s porazom proti Avstriji (25:27). Slovenke so zasedle končno 15. mesto.

 

Slovenska reprezentanca je tekmovanje na evropskem prvenstvu do 19. let končala po porazu proti Avstriji s 25:27. Dvoboj, ki je zmagovalkam prinašal dodatno tekmo za 13. mesto proti Črni gori, so Avstrije dobile v drugem polčasu, ki se je v njihovo korist končal z delnim rezultatom 15:10.

 

Slovenske rokometašice so odlično odprle tekmo. V uvodnih minutah so povedle s 3:0, po drugem zaporednem golu leve zunanje igralke Erin Novak pa tudi s 5:1. A Avstrijke se niso zlahka predale. Rezultat so v 15. minuti poravnale na 8:8. Za tem so izbranke domačega selektorja Gašperja Kovača, po seriji zadetkov avstrijske zasedbe, strnile svoje vrste in se ponovno oddaljile na razdaljo štirih zadetkov (14:10), na odmor pa odšle v prednosti s 15:12.

 

Vodstva s tremi zadetki gostiteljice niso uspele zadržati do konca dvoboja. Avstrijke so se jim približale in po golu Katarine Pandže s sedmih metrov tudi prehitele (22:23). Pandža je bila, pričakovano, glavno orožje avstrijskega selektorja Helfrieda Müllerja. Ena izmed najdominantnejših posameznic turnirja je do konca obračuna zbrala 13 zadetkov in poskrbela, da so se zmage veselile avstrijske rokometašice (25:27).

 

Nagrado za najboljšo igralko Slovenije je že drugo tekmo zapored osvojila kapetanka Novakova, ki je na napadalni fronti zbrala 10 zadetkov. S po tremi so ji sledile Tia Kralj,Ema Markovič in Neja Polak.

 

Ob želji po čim boljših rezultatih je na prvenstvih mladinskih selekcij vendarle v ospredju tudi razvoj rokometašic in pridobivanje izkušenj na mednarodni sceni. Pet obračunov, ki jih je izbrana vrsta do 19 let odigrala v Celju, je ponujalo obilico priložnosti za dokazovanje proti najboljšim vrstnicam z vseh koncev Evrope. Srednja zunanja rokometašica Krima Mercatorja Tia Kralj in Krkina desna zunanja Erin Novak sta naziv najkoristnejše igralke svoje ekipe osvojili po dvakrat, več igralnega časa ob odsotnosti Valentine Klemenčič, prve krožne napadalke svoje generacije, pa je dobro vnovčila tudi Nika Dobnik, članica celjskega kluba Z'dežele. Tekmovanje bo zagotovo služilo kot koristna šola za vse članica izbrane vrste, rojene leta 2003, ki se bodo za vpoklic  v reprezentanco do 19 let potegovale še na naslednjem prvenstvu.


Evropsko prvenstvo za dekleta do 19 let bo svoj vrhunec doseglo z nedeljskim finalom v dvorani Zlatorog. Če gostiteljice prvenstva niso bile najuspešnejše v rezultatskem smislu, je ob parketu vse potekalo na najvišji ravni. Lokalni organizatorji na čelu z Juretom Cvetkom, direktorjem prihajajočega članskega ženskega evropskega prvenstva 2022, so poskrbeli za brezhibno izvedbo tekmovanja, katerega cilj ni bil zgolj boj za odličja, temveč tudi promocija rokometne igre med mladimi.

 

Evropsko prvenstvo za dekleta do 19 let, tekme za razvrstitev med 13. in 15. mestom

petek, 16. julija:
Slovenija – Avstrija 25:27 (15:12)
Slovenija
: Meža, Naveršnik, Kuralt, Rudman 2, Simšič, Markovič 3, Bukvič, Kralj 3, Borsan 1, Novak 10, Kovšca 1, Polak 3, Tomc, Nadarevič, Dobnik 1, Bukvič, Krajnc.

STATISTIKA

 

Igralki tekme: Erin Novak (Slovenija) in Katarina Pandža (Avstrija).

 

IZJAVI PO TEKMI

 

Gašper Kovač, selektor Slovenije:
"Dekleta si še niso želela zaključiti tekmovanja, a se na žalost ni izšlo. Avstrija je v ključnih trenutkih prednost pridobila z nekaj obrambami vratarke, mi smo imeli nesrečo s streli v vratnice gola. Zdaj moramo narediti podrobno analizo. Na priprave je ekipa prišla slabo pripravljena v smislu fizične moči in splošne kondicijske priprave. Za razliko od telesno močnejših zasedb se moramo zanašati na kombinatoriko. Reprezentančni in klubski trenerji nosijo odgovornost, da se čim bolj trudijo. Reprezentančni uspehi so na koncu odraz dela v klubih."

 

Erin Novak, najkoristnejša igralka Slovenije:
"Porazi so sestavni del športa, a pomembno je, da se bomo znale po njih pobrati in iti naprej. Mislim, da smo še dovolj mlade, imamo dovolj časa za napredek in menim, da ga bomo izkoristile. Vse igralke smo hvaležne za podporo s tribun. Na koncu se ni izšlo, a to moramo sprejeti in iti z dvignjeno glavo naprej."