8. 9. 2021

Trenerji predstavili pričakovanja pred novo sezono 1. ženske lige

Prihajajoči konec tedna se bodo na slovenskih rokometnih parketih igrale tekme prvega kroga 1. ženske lige. Tekmovanje bo v sezoni 2021/22 potekalo v enotni ligi, razdeljeni na modro in zeleno skupino. Pred začetkom prvenstva so svoja pričakovanja, cilje ter načrte za prihajajočo sezono trenerji predstavili na spletni novinarski konferenci.

Nova sezona 1. ženske rokometne lige prinaša nekaj sprememb v tekmovalno-organizacijskem smislu. Modro skupino bo sestavljalo 10 prvoligaških zasedb s pretekle sezone, v zeleni skupini pa se bo za točke borilo šest ekip. V prvi skupini bo tekmovanje potekalo po dvokrožnem, v slednji pa po trikrožnem sistemu. V četrtfinale se bo uvrstilo sedem najvišje uvrščenih ekip modre skupine, osma pa se bo v dodatnih kvalifikacijah za uvrstitev v boje za naslov prvaka pomerila z zmagovalko zelene skupine.

"Želim si nemoteno izvedbo ligaškega tekmovanja, brez ovir, povezanih z virusom Covid-19. Upam, da bodo rokometašice, člani strokovnih štabov in ostali udeleženi, ki sodelujejo pri izvedbi 1. ženske rokometne lige, ostali zdravi. Verjamem, da bo vse padlo na svoje mesto. Glede na trud vseh klubov in Rokometne zveze Slovenije mislim, da bo prvenstvo v prihajajoči sezoni napredovalo," je zbranim predstavnikom udeležencev in novinarjem zaupal predsednik združenja klubov, Borut Hren.

Uvodni dvoboj nove sezone je bil, zaradi prihajajočih obveznosti Krima Mercatorja v ligi prvakov, že odigran. Na otvoritvi prvenstva so bile Ljubljančanke s 40:18 uspešnejše od Zagorjank, preostali obračuni modre skupine pa bodo na sporedu ta konec tedna. V soboto ob 19.00 se bo začela tekma Zelenih dolin Žalca in Velenja, sledila pa ji bosta dvoboja Mlinotesta Ajdovščine in Ptuja ter Trga ABC Izole in novomeške Krke. V nedeljo ob 18.00 bodo moči pomerile še rokometašice Litije in Z'dežele. Uvodno dejanje tekmovanja v zeleni skupini bo na sporedu prihodnji konec tedna.

1. ŽENSKA ROKOMETNA LIGA, MODRA SKUPINA, 1. KROG:

ponedeljek, 6. septembra:
RK KRIM MERCATOR LJUBLJANA : RŽK ZAGORJE 40:18 (17:9)

IZJAVA PRED NADALJEVANJEM TEKMOVANJA:

Uroš Bregar, trener Krima Mercatorja:
"Želimo si obraniti naslov državnih prvakinj. Super pokal sicer ni bil odigran, a upamo na izvedbo pokalnega tekmovanja. Priprave so bile specifične. Udeleženke olimpijskih iger so se jim pridružile kasneje. Kljub temu smo se dobro pripravili in odigrali nekaj zahtevnih tekem, med drugimi tudi z Győri Audi ETO KC na Madžarskem. Zahvaljujemo se vsem ekipam, ki nam gredo na roko s prestavljanjem terminov tekem. Glede na zahteven urnik evropskega tekmovanja nam to pomeni veliko. Upam, da bomo dobro sodelovali tudi v prihodnje."

sobota, 11. septembra, ob 19.00:
RK ZELENE DOLINE ŽALEC : ŽRK VELENJE (prenos na Facebook strani 1. ženske rokometne lige)

IZJAVI PRED SEZONO:

Milan Ramšak, trener Zelenih Dolin Žalca:
"Naša ekipa je pred to sezono doživela kar nekaj sprememb. Poslovile so nosilke igre, pripeljali pa smo nekaj perspektivnih rokometašic in izkušeno vratarko. Želimo jih predstaviti slovenskemu rokometnemu prostoru. Zasedba je mlada, v povprečju šteje 21 let. Verjamemo, da bomo z delom skozi sezono nadgradili znanje pri mlajših rokometašicah. Obljubljamo agresivno in hitro igro. Ob mladosti nas bosta krasili požrtvovalnost in ekipni duh. Vsem želim uspešno sezono, udeležencema evropskih tekmovanj pa, da nas bosta uspešno predstavljala v evropskem rokometu."

Snežana Tamše Rodić, trenerka Velenja:
"Imamo nekaj težav, ampak upam, da jih bomo čim prej odpravile. Ekipa je precej spremenjena. Odšlo je sedem rokometašic, pripeljali pa smo šest novink. Skozi celotne priprave smo dobro trenirale, kljub težavam s poškodbami. Glede na kader so cilji dokaj visoki. Brezpredmetno je govoriti o končni uvrstitvi. Želimo si popraviti uvrstitev s sezone 2020/21 in se povzpeti višje na lestvici ter biti konkurenčne vsem ekipam, z izjemo Krima Mercatorja. Naša želja je igrati hitro in agresivno v obrambi.. Želimo držati stik s sredino lestvice in izkoristiti napake višje uvrščenih zasedb. Sezona bo dolga. Težave s poškodbami in odhodi v karanteno bodo krojili končni razplet tekmovanja."

ob 20.00:
ŽRK MLINOTEST AJDOVŠČINA : ŽRK PTUJ (prenos na Facebook strani 1. ženske rokometne lige)

IZJAVA PRED NOVO SEZONO:

Jan Žbogar, pomočnik trenerja Mlinotesta Ajdovščine:
"Pripravili smo se dobro. Cilj je ponoviti rezultate s pretekle sezone in se čim bolje predstaviti v evropskem pokalu. Pripravljalno obdobje je tako še nekoliko bolj resno in zagrizeno s strani rokometašic in celotnega kluba."

ob 20.08:
ŽRK TRGO ABC IZOLA : ŽRK KRKA NOVO MESTO (prenos na Facebook strani 1. ženske rokometne lige)

IZJAVI PRED NOVO SEZONO:

Borut Hren, trener Trga ABC Izole:
"Poskusili smo se optimalno pripraviti na novo sezono. Nekaj zapletov z virusom Covid-19 nam je otežilo pripravljalno obdobje, a mislim, da bomo to prebrodili. Želimo si ostati med najboljšimi osmimi ekipami in poseči po čim višjem mestu. Videli bomo, kaj nam bo to prineslo."

Gašper Kovač, trener Krke Novega mesta:
"Pripravljali se nismo drugače kot pretekle sezone, glede na to, da sva s Salvadorjem Kranjčičem štiri leta tesno sodelovala. V tej sezoni sva zamenjala vlogi, a stvari se niso bistvene spremenile. Priprave smo začeli nekoliko kasneje. Veliko rokometašic je bilo obremenjenih z igranjem za mladinsko reprezentanco, ostale so se pripravljale po individualnem programu. Cilj za novo sezono je uvrstitev med najboljše štiri ekipe, klub manjšim spremembam v kadru in odhodu Ane Abine v Ajdovščino. Videli bomo, kako se bo razpletlo." 

nedelja, 12. septembra, ob 18.00:
ŽRD LITIJA : ŽRD Z'DEŽELE (prenos na Facebook strani 1. ženske rokometne lige)

IZJAVI PRED NOVO SEZONO:

Boštjan Kogovšek, trener Litije:
"V sezono se podajamo optimistično. Obdržali smo glavnino igralk s pretekle sezone. Prišlo je do manjših kadrovskih korekcij. Med vratnici smo pripeljali Aleksandro Petrukhino, eno boljših vratark naše lige. Glede na to, da v pretekli sezoni nismo blesteli, pričakujemo, da bo to tokrat drugače. Osnovni cilj je uvrstitev med prvih osem ekip. Status prvoligaša za prihodnjo sezono si želimo zagotoviti čim prej. Poskusili bomo presenetiti zasedbe iz zgornjega doma. Verjamem, da bomo svoj cilj dosegli. Nadejamo se, da bomo posegli tudi po mestih, ki so višja od osmega."

Saša Čajevec, pomočnik trenerke Z'dežele:
"Želimo si čim manj zapletov s koronavirusom. Del priprav nam je odpadel zaradi odhoda v karanteno. V tem trenutku smo ponovno zbrani in se pripravljamo. Novinke so se lepo vkomponirale v ekipo. S pozitivnimi mislimi in cilji zremo proti začetku nove sezone."

1. ŽENSKA ROKOMETNA LIGA, ZELENA SKUPINA

IZJAVE PRED NOVO SEZONO

Željko Zirdum, trener Kopra:
"Ekipo sem prevzel pred to sezono. V zasedbo sem privabil nekatera dekleta, ki so se že odločila zaključiti svojo rokometno pot. Zadržali smo tudi dve izkušeni rokometašici, ki bosta v veliko pomoč mlajšim. Upam, da se bomo uvrstili v zgornji del lestvice. Želim si, da bodo trenutne poškodbe čim prej sanirane ter da se uspemo izogniti novim. Moja želja je utrditi sodelovanje z izolskim klubom, da bosta v zgornjem delu lestvice ponovno nastopala dva kluba z Obale. V Koper želimo vrniti uspehe, ki so tukaj že bili."

Boštjan Poljanec, predsednik Branika Maribora:
"Že nekaj let sem si želel v Mariboru postaviti resnejši klub z dolgoročnimi cilji. Prej se to ni udejanjilo. Zdaj smo, skupaj z zanesenjaki, v mesto znova pripeljali nekaj zanimivih tekem ženskega rokometa. S trenerjem članske ekipe in vodjo stroke Alenom Mihaljem sva sodelovala že v preteklosti, zato smo hitro uspeli sestaviti selekcije kadetinj, mladink in članic. Izbirali smo rokometašice, ki karakterno odgovarjajo naši sredini. Pripeljalo smo eno tujko, najboljšo vratarko druge črnogorske lige s pretekle sezone, Dragano Mareš, ki se je dobro vklopila v zasedbo. Odigrali smo že devet pripravljalnih tekem. Odzivi deklet so izjemni, brez pritoževanj ali prepirov. Na prijateljskih tekmah smo dosegli zadane cilje in mislim, da delo poteka v pravi smeri. Upam, da bo sezona do konca speljana brez pretiranih motenj."

Tara Jonović, trenerka Vrhnike:
"Priprave potekajo kot pred vsako sezono. Zbrale smo se v avgustu in do zdaj odigrale šest pripravljalnih tekem. Štiri prijateljskem obračune smo odigrale v Srbiji, doma pa se pomerile s Koprom in Logatcem. Odziv rokometašic je dober. Upam, da bo tak tudi ob koncu sezone. Za ekipo je vse nekoliko drugače, glede na preteklo sezono v 1. B ligi. Cilj je ostati pri vrhu naše skupine. O napredovanju je težko govoriti, dekleta še nimajo izkušenj z igranjem na tej ravni tekmovanja, a si jih želimo pridobiti v prihajajoči sezoni."

Aleš Veber, trener Olimpije:
"S pripravami smo, glede na preostale klube, začeli najkasneje. Ekipa je v povprečju stara 18 let. Najstarejši sta posojena vratarka iz Mlinotesta Ajdovščine, Leja Elena Vidmar, in povratnica Lea Berzelak. Pet rokometašic imamo posojenih po klubih iz modre skupine, na njih med sezono ne moremo računati. Ekipo sestavlja nekaj članic, večinoma pa so v zasedbi mladinke, rojene v letih 2003 in 2004. Upam, da bomo sezono odigrali do konca. Naši cilji so nabiranje izkušenj ter uvrstitev v dodatne kvalifikacije za četrtfinale."

Matija Mušič, trener Save Kranja:
"Čaka nas nova sezona, polna izzivov. Ekipo po večini sestavljajo domače rokometašice in nekaj povratnic. Tekom sezono bomo zasedbi priključili tudi najbolj perspektivne mladinke. Delo in odnos sta prava, vzdušje prav tako. Pohvala za to gre rokometašicam. Cilj za to sezono je individualno in ekipno napredovati. Rezultatski cilj je uvrstitev med prve tri ekipe v naši skupini. Upamo, da izpeljemo sezono do konca."