9. 12. 2021

Srčna igra za točko proti Rusinjam

Slovenska ženska rokometna reprezentanca se je na tekmi prvega kroga drugega dela svetovnega prvenstva v Granollersu z ekipo ruske rokometne zveze razšla z neodločenim izidom 26:26. Slovenija se bo v soboto pomerila s Poljsko, dva dni kasneje pa še s Srbijo.


Slovenske rokometašice je po uvodnih tekmah s Črnogorkami, Francozinjami in Angolkami v skupinskem delu - na njih so iztržile tri od šestih možnih točk - v predmestju Barcelone čakala prva tekma v glavnem delu tekmovanja. Izbranke slovenskega selektorja Dragana Adžića so v prvem in večji del drugega polčasa imele pod nadzorom najresnejše kandidatke za končno zmago na letošnjem turnirju v Španiji, do velike zmage pa so jih ločile sekunde. Dvajset sekund pred koncem dvoboja so po golu Ane Gros povedle s 26:25, končno zmago pa jim je izmaknila Julija Markova, ki je po ruski minuti odmora izenačujoči gol dosegla pet sekund pred koncem dramatičnega obračuna.


Adžićeve izbranke so od prve do zadnje minute igrale srčno, v prvih petnajstih minutah celo preveč bojevito, saj so morale kar trikrat na "klop za kaznovane igralke". Kadrovski primanjkljaj na igrišču so nadoknadile s požrtvovalno predstavo v obrambi ter zelo preudarno igro v napadu, kjer sta blesteli Tjaša Stanko in Grosova. Prva je v pri polovici tekme dosegla štiri, druga tri gole, dobro pa so svoje naloge opravile tudi Nataša Ljepoja, Nina Zulič in Maja Svetik, ki so dosegle po dva gola.


Slovenke so v prvem polčasu imele nadzor nad imenitnimi Rusinjami, kar petkrat so si priigrale dva gola prednosti (2:0, 3:1, 13:11, 14:12 in 15:13), na veliki odmor pa so se podale z golom prednosti (15:14).


Slovenske rokometašice so zbrano in učinkovito predstavo prikazale tudi v drugem polčasu. Začele so zelo učinkovito, po golu Zuličeve so si v 35. minuti priigrale vodstvo štirih golov (18:14). V nadaljevanju niso popustile niti za ped, vseskozi so imele prednost dveh do treh golov, po zadetku Petre Kramar v 48. minuti za vodstvo z 22:18 pa je reagirala ruska klop in zahtevala minuto odmora.


Po njej so Slovenke izgubile ritem, Rusinje so v naslednjih štirih minutah naredile delni izid 3:0 in jim povsem zadihale za ovratnik (21:22), v 53. minuti pa jih tudi ujele in izenačile na 22:22.


Adžić je z minuto odmora prekinil zadrego svojih varovank, kljub temu pa so v 54. minuti po dolgem času zaostale (22:23). V sklepnih minutah dvoboja se je tehtnica nagibala na eno in drugo stran. V izjemno dramatični končnici je celo kazalo na slovensko zmago, potem ko je Grosova dvajset sekund pred koncem dvoboja zadela za 26:25, po minuti odmora pa so Rusinje prek Markove z levega krila izenačile na 26:26.


V slovenski reprezentanci je bila na tekmi najbolj učinkovita Stankova s sedmimi goli, Ljepoja in Grosova sta dosegli po štiri, Zuličeva in Svetikova pa po tri zadetke. Med vratnicama Amra Pandžić zbrala 14 obramb.


Dragan Adžić, selektor slovenske reprezentance:
"Kar nekaj deklet je bilo po tekmi vidno žalostnih, ker niso premagale velike Rusije, kar govori o tem, verjamejo, da so tega sposobne in da bo ta dan prišel. Izjemno sem vesel, da smo se znali zoperstaviti tekmicam in kazali stvari, za katere sem mislil, da bo potrebnih več let, da jih bom iz slovenske reprezentance uspel izvleči. Resnično sem ponosen na sijajna dekleta, izvrsten strokovni štab in vse ostale, ki nas spremljajo. Na svetovno prvenstvo nismo prišli zaradi rezultata, pač pa da začnemo ustvarjati nekaj več iz te reprezentance ter da vsaki igralki dvignemo raven samozavesti. S tem bodo prišli tudi dnevi, ko bo Slovenija takšno tekmo dobila. Pred tekmo sem pri dekletih ustvaril nekaj pritiska, da vidim, kako se bodo nanj odzvala, saj bi dve točki iz prvega dela prvenstva in morebitna zmaga nad Rusijo odprle vrata v končnico. Lahko rečem le, da sem z vsem izredno zadovoljen. Že od prvega dne nas sicer spremljajo težave s poškodbami. Branka Zec je zaradi poškodbe zaključila z nastopi, Amra Pandžić brani kljub poškodbi, skozi celotno tekmovanje velike bolečine v kolenu spremljajo Elizabeth Omoregie, proti Rusiji pa je bolečino v kolenu občutila še Maja Svetik. Na zadnjih dveh tekmah drugega dela bomo zagotovo v prvo vrsto postavili zdravje naših rokometašic. Zato smo v Španijo dodatno poklicali Živo Čopi in Manco Jurič, ki bosta dobili svojo priložnost. V vsakem primeru bodo vsa dekleta skušala proti resnima reprezentancama kot sta Poljska in Srbija prikazati največ, česar so sposobna. Tekma z Rusijo, kot tudi preostala obračuna nam bodo prinesli velike skupne izkušnje pred kvalifikacijami za olimpijske igre v Parizu leta 2024. Veliko ljudi v rokometnem svetu verjetno v to v Sloveniji ne verjame, a smo na pravi poti, da naša reprezentanca do konca olimpijskega ciklusa postane konkurenčna in se uvrsti v kvalifikacijske boje za Pariz. Dekleta delajo za to. Rad bi se zahvalil tudi vsem slovenskim trenerjem, ki delajo s temi dekleti in verjamejo v olimpijske sanje. To nam prinaša razširitev nabora igralk in kakovosti posameznic."


Nataša Ljepoja, slovenska reprezentantka:
"Izredno sem vesela te velike točke. Tudi ko je v 45. minuti raven naše igre padla, smo se uspele pobrati in iztržile neodločen rezultat. Dokazale smo, da se lahko kosamo z vsako ekipo."


Ana Gros, kapetanka slovenske reprezentance:
"V tekmo smo vstopile z vsemi razpoložljivimi močmi. Po tekmi sem razočarana. Menim, da smo točko izgubile in ne osvojile. V drugem delu drugega polčasa smo napravile preveč napak in izgubile prednost štirih golov. Resnično mi je žal, da tekme nismo mogle zaključiti v svojo korist. vsaka točka je pomembna. če bi tokrat osvojile dve, bi imele lepe možnosti za napredovanje. Sedaj so se te nekoliko zmanjšale. Vseeno smo lahko ponosni, da smo se tako zoperstavile Rusiji. Gremo naprej, še dve tekmi sta pred nami, na katerih bo znova potrebno prikazati vse."

SVETOVNO PRVENSTVO
Drugi del, skupina 1 (Granollers)

1. krog, četrtek, 9. decembra:
EKIPA RUSKE ROKOMETNE ZVEZE : SLOVENIJA 26:26 (15:14)
Ekipa ruske rokometne zveze: Lagina, Kaplina, Gorškova, Mihajličenko 5, Fomina, Sabirova, Ilina 7, Managarova 5 (2), Skorobogačenko 4, Nikitina, Taženova, Zakordonsjaka, Ilarijonova 1, Frolova, Ščerbak, Markova 3.
Slovenija: Vojnović, Pandžić, Novak, Gros 4, Omoregie, Žabjek, Stanko 7, Ljepoja 4, Zulič 3, Varagić 2, Svetik 3, Hrvatin, Beganović, Mrmolja, Gomilar-Zickero 1, Kramar 2.


2. krog, sobota, 11. decembra, ob 20.30:
SLOVENIJA : POLJSKA (prenos na TV Slovenija 2 in TV Arena Sport)

3. krog, ponedeljek, 13. decembra, ob 18.00:
SRBIJA : SLOVENIJA (prenos na TV Slovenija 2 in TV Arena Sport)
LESTVICA SKUPINE 1:
Tekme Zmage Neodločeno Porazi Dani : prejeti zadetki Razlika Točke
Francija 3 3 0 0 79:53 26 6
Ekipa ruske rokometne zveze 3 2 1 0 84:71 13 5
Srbija 3 2 0 1 74:78 -4 4
Slovenija 3 1 1 1 72:73 -1 3
Poljska 3 0 0 3 62:79 -17 0
Črna gora 3 0 0 3 60:77 -17 0
Prvi del, skupina A (Granollers)

1. krog, petek, 3. decembra:
ČRNA GORA : SLOVENIJA 18:28 (8:16)
Črna gora: Nenezić, Babović, Radičević 7 (5), Pletikosić 1, Mugoša 1, Popović, Ujkić, Ašanin, Malović, Čorović, Premović 1, Brnović, Ramusović, Pavičević 1, Grbić 6, Vukčević.
Slovenija: Zec, Vojnović, Pandžić, Novak, Gros 6 (3), Omoregie 1, Žabjek, Stanko 4, Ljepoja 2, Zulić 4, Varagić 2, Svetik 2, Beganović 3, Mrmolja, Gomilar-Zickero 4.

2. krog, nedelja, 5. decembra:
SLOVENIJA : FRANCIJA 18:29 (8:13)
Slovenija: 
Zec, Vojnović, Pandžić, Novak, Gros 1, Omoregie, Žabjek, Stanko 1, Ljepoja 1, Zulić 1, Varagić 6 (1), Svetik, Beganović 1, Mrmolja 1, Gomilar-Zickero 2, Kramar 4.
Francija: Glauser, Darleux, Nocandy 1, Toublanc 1, Valentini 3, Pineau 2 (2), Lassource 3, Zaadi Deuna 4 (1), Niakate, Sercien Ugolin 1, Flippes 2, Horaček 1, Edwige 2, Foppa 1, Nze Minko 6, Granier 2.

3. krog, torek, 7. decembra:
ANGOLA : SLOVENIJA 25:25 (13:14)
Angola: Alberto, Sousa, E. Paulo, Nenganga, Quizelete 1, Machado 2, H. Paulo, Kassoma 6, Mario, Fonseca 3, Dombaxe 2, Pascoal 7, Pemba, Venancio, Masseu, Guialo 4 (3).
Slovenija: Zec, Vojnović, Pandžić, Gros 12 (4), Omoregie 1, Žabjek, Stanko 2 (1), Ljepoja 2, Zulić 3, Varagić 2, Svetik 2, Hrvatin, Beganović, Mrmolja, Gomilar-Zickero, Kramar 1.
LESTVICA SKUPINE A:
Tekme Zmage Neodločeno Porazi Dani : prejeti zadetki Razlika Točke
Francija 3 3 0 0 83:57 26 6
Slovenija 3 1 1 1 71:72 -1 3
Črna gora 3 1 0 2 67:72 -5 2
Angola 3 0 1 2 65:85 -20 1