27. 6. 2022

Skromen začetek priprl vrata v četrtfinale

Slovenska mladinska reprezentanca je na prvi tekmi drugega dela svetovnega prvenstva v Celju in Laškem z 21:25 klonila proti Angoli in si s tem priprla vrata v četrtfinale. Zadnja tekma drugega dela jo čaka v torek, ob 18.30 proti Češki.

Izbranke selektorja Sebastjana Oblaka so že z uvrstitvijo med najboljših 16 reprezentanc na svetu dosegle zastavljeni cilj. V skupinskem delu so suvereno opravile z Mehičankami (37:18) in Čilenkami (29:13), na dvoboju za prvo mesto pa morale priznati premoč Nemkam (27:21).

V drugi del svetovnega prvenstva so tako prenesle poraz z Nemkami, ki so na zadnji tekmi uvodnega kroga izgubile proti Čehinjami (20:24). Pred zadnjima tekmama imajo Angolke štiri točke, Nemke in Čehinje po dve, Slovenke pa so še brez točke. Kljub temu imajo slednje še vedno možnosti za napredovanje med najboljših osem ekip, a pri tem niso odvisne le od rezultata svoje tekme. V primeru zmage Angolk proti Nemkam Slovenijo v četrtfinale pelje zmaga z vsaj devetimi zadetki razlike.

Slovenke so izjemno slabo vstopile v tekmo. Neprodušni angolski obrambi je piko na i z odličnimi posredovanji dodajala vratarka Domingas Manuela Samuel Mpangu. Slovenski strelski mrk je trajal do sredine 12. minute, ko je Azra Zulić zadela za 1:7.

Angolke so se do visoke prednosti prebile po zaslugi močnih in natančnih strelov z razdalje, s katerimi so parale slovensko mrežo skozi večino prvega polčasa. Nekoliko globlja slovenska obrambna postavitev jih je v zaključku prvega dela sicer nekoliko omejila, ni pa preprečila visokega angolskega vodstva ob odhodu na odmor s 17:7.

Gostiteljice letošnjega svetovnega prvenstva so po vrnitvi na igrišče zaigrale veliko bolj zagnano. Niz 3:0 za 10:17 je angolskega selektorja hitro prisilil v minuto odmora. Po njej so njegove izbranke na igrišču vzpostavile ravnotežje. Slovenske rokometašice so nov juriš začele z zadnjih 10 minutah, ko so se z bolj agresivno obrambo uspešno onemogočale tekmice ter se sredi 59. minute z golom Tjaše Žener približale na 24:20. Sledilo je še znižanje še na 25:21, za kaj več pa jim je zmanjkalo časa.

V dresu Slovenije je šest zadetkov dosegla Erin Novak dosegla šest zadetkov, štiri sta dodali Valentina Tina Klemenčič in Nena Černigoj. Pri Angoli je osemkrat zadela Stelvia De Jesus Pascoal.

Sebastjan Oblak, selektor slovenske ženske mladinske reprezentance:
"Vidi se, da je peklenski ritem tekem na tem svetovnem prvenstvu za naša dekleta resnično zahteven. Težko odigrajo toliko tekem v tako kratkem času na najvišji ravni. Tekmice si ogledamo na posnetkih, a ob tem bi potrebovali še vsaj dva treninga, da bi na igrišču lahko preizkusili vse dogovore. A če bi bilo temu tako, dvomim, da bi lahko sploh igrale. Dejstvo, da so se v drugem polčasu vrnile v igro po visokem zaostanku pomenil le velikanski značaj te ekipe. To je perspektiva za prihodnost, s temi dekleti se izplača delati. Od srca jim čestitam. Vsem je seveda žal za ta poraz, saj bi nam drugačen razplet na stežaj odprl vrata v četrtfinale. Toda potrebno je biti realen. Pred nami je še tekma s Češko, do katere se bomo skušali spočiti in na njej psihološko znova dvigniti. Borile so se, drugi polčas proti Angoli pa je nekaj, zaradi česar lahko dvorano Golovec vsi zapustimo dvignjenih glav."

Tjaša Žener, slovenska mladinska reprezentantka:
"V tekmo smo se podale močno motivirane. Verjele smo, da lahko konkuriramo Angolkam, kar smo v drugem polčasu tudi pokazale. Na začetku tekme smo bile zelo nervozne. Igra v obrambi nam je nekako stekla, nikakor pa nismo uspele priti do uspešnih zaključkov v napadu. To nas je le še bolj potrlo. V nadaljevanju smo se nekako le uspele pobrati. Mislim, da so se angolske rokometašice naše globlje obrambe kar nekoliko ustrašile. Z njo smo jim namreč preprečile kar precej zadetkov. Morda bi morale tako igrati že prej. Proti Češki upamo na najboljše. Borile se bomo po najboljših močeh."

SP DEKLET DO 20 LET, DRUGI DEL, SKUPINA III
Ponedeljek, 27. junija (Celje, dvorana Golovec):
ANGOLA : SLOVENIJA 25:21 (15:7)
Slovenija:
Taeng on Čokelc, Černigoj 4, Novak 6, Polak, Tomc, Barukšić, Zulić 2, Ocepek, Artelj, Žener 3, Marković 2, Klemenčič 4, Dobrnik, Kolobarić, Kuralt, Đajić.

NEMČIJA : ČEŠKA 20:24

Torek, 28. junija, ob 18.30 (Celje, dvorana Golovec):
ČEŠKA : SLOVENIJA

Ob 20.30 (Celje, dvorana Golovec):
ANGOLA : NEMČIJA
LESTVICA SKUPINE III
Tekme Zmage Neodločeno Porazi Dani : prejeti zadetki Razlika Točke
1. Angola 2 2 0 0 61:45 16 4
2. Nemčija 2 1 0 1 47:45 2 2
3. Češka 2 1 0 1 49:56 -7 2
4. Slovenija 2 0 0 2 42:52 -10 0
SP DEKLET DO 20 LET, PRVI DEL, SKUPINA F

1. krog, sreda, 22. junija:

SLOVENIJA : MEHIKA 37:18 (23:8)
Slovenija:
 Taeng on Čokelc 1, Černigoj 4, Kogovšek, Novak 10, Polak, Barukčić 5, Zulić 3, Ocepek, Artelj 1, Žener 2, Marković 2, Hilj 2, Klemenčič 5, Kolobarić 2, Kuralt, Posega.

NEMČIJA : ČILE 40:18

2. krog, petek, 24. junija:
SLOVENIJA : ČILE 29:13 (15:7)
Slovenija:
 Taenkg on Čokelc 2, Černigoj 4, Novak 6, Polak 1, Barukčić 3, Zulić 3, Ocepek 2, Artelj 1, Žener 1, Marković 1. Hilj 1, Klemenčič 4, Dobnik, Kolobarić, Kuralt, Đajić.

MEHIKA : NEMČIJA 14:42

3. krog, sobota, 25. junija, ob 18.30 (Celje, dvorana Golovec):
NEMČIJA : SLOVENIJA 27:21 (14:10)
Slovenija:
 Taeng on Čokelc, Černigoj 3, Novak 4, Polak, Tomc, Barukčić 5, Zulić, Ocepek, Artelj 1, Žener 2, Marković 1, Klemenčič 3, Dobnik, Kolobarić 1, Kuralt, Posega.

ČILE : MEHIKA 32:29

LESTVICA SKUPINE F:
Tekme Zmage Neodločeno Porazi Dani : prejeti zadetki Razlika Točke
1. Nemčija* 3 3 0 0 109:53 56 6
2. Slovenija* 3 2 0 1 87:58 29 4
3. Čile 2 0 0 2 31:69 -38 0
4. Mehika 2 0 0 2 32:79 -47 0
*ekipi, ki sta se prebili v drugi del svetovnega prvenstva.