13. 7. 2022

V novi sezoni v Evropo peterica moških klubov

Rokometne sredine počasi začenjajo priprave na novo sezono. V njej se bo v evropskih tekmovanjih preizkusila kar peterica slovenskih moških klubov – RK Celje Pivovarna Laško, RK Trimo Trebnje, RK Gorenje Velenje, RD Riko Ribnica in RK Slovenj Gradec, kateremu je evropska rokometna zveza (EHF) namenila posebno vabilo.

Potem ko so nedavno tekmece v elitni evropski Ligi prvakov dobili Celjani, so sedaj znani tudi razporedi za preostale slovenske klube, ki bodo nastopali v tekmovanjih druge in tretje ravni evropskih klubskih tekmovanj.

Rokometaši trebanjskega Trima bodo nastopali v Evropski ligi, v katero se je prijavilo 46 klubov. Aktualni podprvaki Lige NLB so eno izmed 20 moštev, ki bodo tekmovanje začela v prvem izmed dveh kvalifikacijskih sit. Prve tekme bodo na sporedu 27. ali 28. avgusta, povratna pa teden dni za tem. Zmagovalci bodo napredovali v drugi krog kvalifikacij. Od tam se jih bo v skupinski del Evropske lige prebilo 12.

Možni tekmeci trebanjskih rokometašev v prvem krogu kvalifikacij so Sävehof (Švedska), Amicitia Zürich (Švica), Cuenca, La Rioja (obe Španija), Eurofarm Pelister (Severna Makedonija), Minaur Baia Mare, Constanta, Potaissa Turda (vse Romunija), Drammen, Kalstad (oba Norveška), Aguas Santas Milaneza (Portugalska), Lemgo (Nemčija), Chambery (Francija), Gornik Zabrze (Poljska), Bjerringbro-Silkeborg (Danska), FTC (Madžarska), Kristianstad (Švedska), ALPLA Hard (Avstrija) in Cocks (Finska). Žreb parov bo na sporedu v torek, 19. julija, ob 11. uri na sedežu EHF-a na Dunaju.

Najštevilčnejša bo slovenska zasedba v Pokalu EHF, ki predstavlja tretjo najkakovostnejšo raven evropskih rokometnih tekmovanj. Slovenjgradčani se bodo tekmovanju kot nenosilci pridružili v prvem krogu. Uvodne tekme bodo na sporedu 10. ali 11. septembra, povratne teden dni kasneje.

Evropski klubski rokomet se na Koroško vrača po 16 letih. Možni tekmeci Slovenj Gradca, petouvrščene ekipe minule sezone Lige NLB so ekipe Robe Zubri (Češka), Vestmannaeyjar (Islandija), Apoel (Ciper), Berchem (Luksemburg), Spor Toto (Turčija), Tallinn (Estonija), Maccabi Rishon-Le-Zion (Izrael), Fivers (Avstrija), Izviđač (Bosna in Hercegovina), Dragunas Klaipeda (Litva), Kastrioti (Kosovo), Radnički Kragujevac (Srbija) in Raimond Sassari (Italija).

Trinajst zmagovalcev prvega kroga bo napredovalo v drugi krog, kjer se bosta tekmovanju pridružili zasedbi Gorenja Velenja in Rika Ribnice. Črno-rumeni se bodo tja podali kot nosilci. Poleg njih bodo v isti vlogi in s tem kot potencialni tekmeci Ribničanov vstopila še moštva Nærbo IL, OIF Arendal (oba Norveška),Sesvete (Hrvaška), Olympiacos, AEK Atene (Grčija), Alingsas (Švedska), Karvina (Češka), KA (Islandija), Sabbianco A. Famagusta (Ciper), Esch (Luksemburg), Pfadi Winterthur (Švica), Bešiktaš (Turčija), Pölva Serviti (Estonija), Povazska Bystrica (Slovaška), Hapoel Ashdod (Izrael), Krems (Avstrija), Donbas Donetsk region (Ukrajina), Borac (Bosna in Hercegovina),TENAX Dobele (Latvija), Vilnius VHC Sviesa (Litva), Besa Famgas (Kosovo), Vojvodina (Srbija), BK-46 (Finska), Accademia Conversano 2014 (Italija), KRAS/Volendam (Nizozemska), H71 (Ferski otoki), Lokomotiv Gorna Oryahovitsa (Bolgarija), Baki (Azerbajdžan), Vise (Belgija), Lovčen Cetinje (Črna gora) in Gorica (Hrvaška).

Poleg Ribničanov bodo v vlogi nenosilcev v drugi krog vstopili zmagovalci prvega kroga kvalifikacij ter ekipe Runar Sandefjord Elite (Norveška), Talent tym Plzenskeho kraje (Češka), Haukar (Islandija), Parnassos Strovolou (Ciper), Red Boys Differdingen (Luksemburg), Wacker Thun (Švica), Beykoz BLD SK (Turčija), Viljandi (Estonija), Ramhat Hashron (Izrael), Bregenz Handball (Avstrija), Sloboda (Bosna in Hercegovina), Granitas-Karys Kaunas (Litva), Rahoveci (Kosovo), Partizan (Srbija), Handball Helsinki (Finska), Junior Fasano (Italija), KEMBIT-Lions (Nizozemska) in PAOK (Grčija).

Slovenjgradčani bodo tekmece dobili istočasno kot Trebanjci, medtem ko bodo pari drugega kroga znani 20. septembra. Tekme drugega kroga so predvidene za 29. oziroma 30. oktober ter 5. oziroma 6. november. Celoten razpored Pokala EHF je na voljo TUKAJ.