1. 8. 2022

Slovenke v Skopju v Predsedniški pokal

Dekliška reprezentanca do 18 let je na svetovnem prvenstvu v Skopju tudi na drugi tekmi prvega dela svetovnega prvenstva morala priznati premoč tekmicam. Romunke so bile boljše s 35:25.

Do konca prvega dela tekmovanja izbranke Boruta Hrena čaka še dvoboj z Gvinejkami. Ta bo na sporedu ta torek ob 17. uri. Že pred obračunom je jasno, da bosta obe reprezentanci nastope nadaljevale v t. i. Predsedniškem pokalu za razvrstitev od 17. do 32. mesta, v ta del prvenstva pa bosta prenesli izkupiček z medsebojne tekme. To bo mogoče preko spletnega prenosa v živo spremljati na YouTube kanalu mednarodne rokometne zveze (IHF).

Za razliko od uvodne tekme proti Nizozemkam so se slovenske rokometašice favoriziranim tekmicam zoperstavile veliko bolj hrabro. Romunke so sicer narekovale ritem igri, a so jim Slovenke vztrajno sledile. Potem ko so njene soigralke dvakrat lepo izigrale obrambo tekmic, je Elena Erceg z dvema zaporednima zadetkoma ob koncu 12. minute izid poravnala na 5:5. Slovenska vrsta je temu dodala novo odlično obrambo, ki je zlasti dobro delovala v prvem polčasu, in imela priložnost, da preide v vodstvo, a je Azra Zulić zatresla okvir vrat.

Romunke so na drugi strani že tretjo dvominutno izključitev v vrstah Slovenije izkoristile za pobeg na 8:6, kaj več pa jim je preprečila vratarka Zala Vuk, ki je bila dvakrat uspešnejša pri srečanju s tekmico iz oči v oči. Slovenke so tako izid poravnale še na 8. in 9. zadetku, dve zaporedni tehnični napaki v napadu pa sta Romunkam znova omogočili lahka zadetka iz nasprotnega napada za vodstvo na začetku 23. minute z 12:9. S prednostjo treh zadetkov sta ekipi nato odšli tudi na glavni odmor, četudi je Romunija v zadnjih minutah vodila še za zadetek več.

Sredi druge minute nadaljevanja je po štirih slovenskih dvominutnih izključitvah iz prvega polčasa prvo prejela tudi Romunija. Slovenske rokometašice so se tedaj približale na 14:16, po zapravljenem nasprotnem napadu za znižanje zaostanka pa so v ospredje znova stopile tekmice. Med 37. in 48. minuto so pripravile delni niz 8:2, s katerim so si zagotovile visoko prednost (27:18), ta pa jih je omogočala miren zaključek tekme.

V slovenskem dresu je bila z osmimi zadetki in štirimi podajami najboljša Zulićeva. Šest jih je dodala Tea Pogorevc, ki je na tekmi v šestem poizkusu prvič zgrešila strel s sedmih metrov, s petimi pa jima je sledila Nena Černigoj.

"Čestitke našim dekletom. Menim, da smo igrali bolje kot v soboto proti Nizozemski. Na koncu je Romunija pokazala svojo superiornost. Malo me jezi, da pri nekaterih situacijah v obrambi nismo spoštovali dogovorov, medtem ko smo bili v napadu premalo natančni. Želel bi si manjše razlike," je po tekmi dejal selektor Hren.

"Tekmice so bile boljše. Z borbenostjo smo jim do konca prvega polčasa še nekako za petami, v nadaljevanju pa so pokazale premoč. V drugem delu nismo bile dovolj agresivne v obrambi. Veliko imamo še rezerv na obeh straneh igrišča, obenem pa smo že pokazale boljšo osredotočenost in boljšo igro. Verjamem v našo ekipo ter da bomo v torek s soigralkami pokazale v kaj še znamo in zmoremo, se tako predstavile v boljši luči in premagale Gvinejke," se je po tekmi na zadnjo tekmo prvega dela že obrnila Černigojeva.
SVETOVNO PRVENSTVO ZA ROKOMETAŠICE DO 18 LET (Skopje, Severna Makedonija)
PRVI DEL, SKUPINA E

2. krog, ponedeljek, 1. avgusta:
SLOVENIJA : ROMUNIJA 25:35
Slovenija:
Černigoj 5, Kogovšek 2, Kokalj, Jazbinšek, Pogorelc 6, Zulić 8, Ocepek, Zel, Matekovič, Erceg 2, Udovč 1, Bukovec, Simič 1, Đajić, Posega, Vuk.
STATISTIKA

NIZOZEMSKA : GVINEJA 33:20

3. krog, torek, 2. avgusta, ob 17.00 (dvorana Jane Sandanski):
GVINEJA : SLOVENIJA

Že odigrano, 1. krog, sobota, 30. julija:
NIZOZEMSKA : SLOVENIJA 31:17 (18:10)
Slovenija:
 Posega, Matekovič 2, Bukovec 2, Zulić 3, Ocepek 3, Jazbinšek, Kogovšek, Đajić, Pogorelc 1, Udovč 1, Vuk, Erceg 2, Černigoj 1, Simič, Kokalj 2, Zel.

ROMUNIJA : GVINEJA 39:27
LESTVICA SKUPINE E
tekme zmage neodločeno porazi dani goli prejeti goli razlika točke
Nizozemska 2 2 0 0 64 37 27 4
Romunija 2 2 0 0 74 52 22 4
Slovenija 2 0 0 2 42 66 -24 0
Gvineja 2 0 0 2 47 72 -25 0