13. 4. 2022

Žreb v Celju določil skupine SP za dekleta do 20 let

Ples kroglic je določil skupine, v katerih bodo ženske reprezentance do 20 let začele svetovno rokometno prvenstvo, ki bo med 22. junijem in 3. julijem potekalo v Celju, Velenju in Laškem. Tekmice Slovenk v uvodnem delu tekmovanja bodo Nemke, Čilenke in Mehičanke.

Rokometna zveza Slovenije je z organizacijsko ekipo v preteklosti uspešno gostila že štiri evropska prvenstva za mlajše selekcije - za dekleta do 19 (2017 in 2021) in 17 let (2019) ter za fante do 20 let (2018). Letošnje poletje bo znova obarvano v odtenke najvišje ravni mladinskega rokometa. V Sloveniji se bo prvič v zgodovini odvilo svetovno prvenstvo mladih reprezentanc v razširjeni obliki. Na tekmovanju pod okriljem Mednarodne rokometne organizacije (IHF) bo tokrat nastopilo 32 ekip, osem več kot v preteklosti. Najobetavnejše mlade rokometašice na svetu se bodo na Štajerskem za odličja borile med 22. junijem in 3. julijem.

Trenutno je znanih 31 izmed 32 sodelujočih reprezentanc - 17 jih prihaja iz Evrope, šest s področja Južne, Srednje in Severne Amerike ter po štiri iz Azije in Afrike. Zadnje prosto mesto bodo pri IHF-u zapolnili s posebnim povabilom. 

Reprezentance so v žreb vstopile iz štirih kakovostnih bobnov. Slovenska, ki jo bo vodil Sebastjan Oblak, je ples kroglic začela v drugem bobnu, skupaj z Norveško, Češko, Argentino, Švico, Slovaško, Iranom in Poljsko. V prvem bobnu so se nahajale Madžarska, Francija, Indija, Švedska, Romunija, Danska, Hrvaška in Nemčija, tretjega so tvorile Nizozemska, Črna gora, Angola, Brazilija, Kazahstan, Čile, Egipt in Tunizija, četrtega pa Južna Koreja, Japonska, Paragvaj, Gvineja, Mehika, ZDA, Avstrija in reprezentanca, ki bo prejela vabilo. 

Pri žrebu, ki si ga je v neposrednem prenosu v živo bilo mogoče ogledati na uradni Facebook strani prvenstva, sta sodelovala Anja Frešer in Janko Požežnik, predstavnika RZS.

Slovenija, gostiteljica tekmovanja, je imela priložnost, da si na žrebu sama izbere svojo skupino prvega dela, po tem, ko so bile znane udeleženke posameznih skupin iz četrtega, tretjega in prvega kakovostnega bobna. Selektor slovenske mlade reprezentance se je, po posvetu z Draganom Adžićem,  glavnim trenerjem članske izbrane vrste, odločil, da bo prvenstvo začel v skupini F v družbi Nemčije, Čila in Mehike. V boje za najvišja mesta na letošnjem prvenstvu bosta napredovali najvišje uvrščeni reprezentanci vsake skupine.

Tekmovanje bo poleti potekalo v Celju (dvorani Golovec in Zlatorog), Laškem (dvorana Tri lilije) in Velenju (Rdeča dvorana). Zadnje našteti mesti bosta v drugem delu gostili tekme za t.i. predsedniški pokal (razvrstitev od 17. do 32. mesta), boji za najvišja mesta pa se bodo nadaljevali v Celju. Finalni del bo gostila dvorana Zlatorog.

IZJAVA PO ŽREBU

Sebastjan Oblak, selektor slovenske reprezentance do 20 let:
"Vse ekipe na svetovnem prvenstvu so dobre, zato so se tudi uvrstile na to tekmovanje. Odločili smo se, da bomo prvi del turnirja začeli v skupini F. Reprezentanci Mehike in Čila sta zasedbi, za kateri menimo, da jih lahko premagamo. Evropske ekipe so za odtenek kvalitetnejše, to velja tudi za Nemčijo. V nadaljevanje tekmovanja se iz skupine uvrstita dve reprezentanci, potrudili se bomo tudi na tekmi proti Nemkam. Razmišljali smo o nadaljevanju tekmovanja in križanju s skupino E. Računamo, da bosta iz nje napredovali Angola in Romunija. Želimo si igrati čvrsto obrambo in izkoriščati hitre nasprotne napade. Verjamem v dekleta, ki so že na prvi skupni akciji pokazala veliko volje. Upam, da bodo navijači na svetovno prvenstvo prišli v velikem številu. Domača podpora je za ekipo kot osmi igralec, zato vabim vse ljubitelje rokometa na naše tekme. Dekleta vas ne bodo razočarala!"
SKUPINE ZA SP DEKLET DO 20 LET
SKUPINA A: Slovaška, Indija, Nizozemska, Japonska
SKUPINA B: Iran, Švedska, Tunizija, Gvineja
SKUPINA C: Argentina, Danska, Črna gora, povabljena reprezentanca
SKUPINA D: Norveška Francija, Brazilija, Južna Koreja
SKUPINA E: Češka, Romunija, Angola, Paragvaj
SKUPINA F: Slovenija, Nemčija, Čile, Mehika
SKUPINA G: Švica, Hrvaška, Kazahstan, Avstrija
SKUPINA H: Poljska, Madžarska, Egipt, ZDA
BOBNI PRED ŽREBOM ZA SP DEKLET DO 20 LET
BOBEN 1: Madžarska, Francija, Indija, Švedska, Romunija, Danska, Hrvaška, Nemčija
BOBEN 2: Norveška, Češka, Argentina, Švica, Slovaška, Slovenija, Iran, Poljska
BOBEN 3: Nizozemska, Črna gora, Angola, Brazilija, Kazahstan, Čile, Egipt, Tunizija
BOBEN 4: Južna Koreja, Japonska, Paragvaj, Gvineja, Mehika, ZDA, Avstrija, povabljena reprezentanca