13. 4. 2022

V končnici popravili vtis, v Srbijo s tremi goli zaostanka

Slovenska moška rokometna reprezentanca je na prvi tekmi zadnjega kroga kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu prihodnje leto na Švedskem in Poljskem v Celju izgubila proti Srbiji z 31:34. Povratna tekma bo to soboto v Kragujevcu.

Slovenskim rokometašem je na prvi kvalifikacijski tekmi spodrsnilo v Zlatorogu. V soboto je pred njimi izjemno zahteven popravni izpit, na tekmi v Kragujevcu bodo morali nadoknaditi zaostanek treh golov.

Slovenski selektor Uroš Zorman na obračunu od prvokategornikov ni mogel računati na poškodovanega visokoraslega krožnega napadalca in ključnega moža v centralnem obrambnem bloku Blaža Blagotinška. Nastalo vrzel na šestmetrski črti sta poleg Mateja Gabra zapolnila Miha Žvižej, ki je po petih letih pol znova oblekel dres z državnim grbom na prsih, ter Matic Suholežnik.

Zorman je v uvodno postavo uvrstil vratarja Klemna Ferlina, krilna igralca Darka Cingesarja in Blaža Janca, zunanje igralce Boruta Mačkovška, Deana Bombača in Jureta Dolenca ter krožnega napadalca Gabra.

Sloveniji v uvodnih desetih minutah srbska obramba 6-0 ni povzročala nobenih težav. Predvsem razpoložen pa je bil Mačkovšek, ki je v petih poskusih prav tolikokrat premagal vratarja Dejana Milosavljeva.

Za razliko od napada je šepala slovenska obramba. Ta ni bila na pričakovani ravni, vsak strel Srbov je končal v mreži Ferlina, ki je svoje mesto med vratnicami kmalu prepustil Jožetu Bazniku.

Slovenija je prvo krizo na tekmi doživela sredi prvega polčasa. Po dveh zapravljenih sedemmetrovkah Gašperja Marguča in Dolenca ni izkoristila verižnih izključitev Ilije Abutovića in Vanje Ilića, tako da so ji Srbi v 18. minuti prvič na tekmi ušli na dva gola (9:11).

Prva zadrega slovenskih rokometašev je bila kratkotrajna, v naslednjih dveh minutah so po golih Bombača in Cingesarja izničili primanjkljaj in izenačili na 12:12, v 23. minuti pa je škofjeloški krilni igralec svoje soigralce znova popeljal do vodstva s 14:13.

V končnici prve polovice tekme je slovenska igra razpadla. Izbranci španskega strokovnjaka na srbski klopi Tonija Gerone so gromozanske težave gostiteljev znali izkoristiti in jih v 29. minuti pahnili v silno neprijeten položaj (15:20), na polčasu pa je slovenski zaostanek znašal štiri zadetke (16:20).

Slovenski rokometaši so v začetku drugega polčasa zabredli v še večje težave. V 35. minuti je njihov zaostanek narasel na šest golov (17:23), šest minut kasneje pa na sedem (19:26). Njihove agonije na igrišču ni zaustavila niti Zormanova minuta odmora.

Nekaj upanja se je pokazalo v končnici tekme. Po prvem slovenskem jurišnem napadu med 45. in 50. minuto so se najprej po golu Janca približali na štiri gole (24:28). V končnici so v preveliki želji znova naredili ogromno napak, a tekmo končali s primanjkljajem treh golov, ki vliva nekaj upanja na končni uspeh na povratni tekmi v Kragujevcu.

V slovenski reprezentanci je bil na današnji tekmi najbolj učinkovit Dean Bombač z osmimi, Blaž Janc in Borut Mačkovšek sta dosegla po sedem golov.

Uroš Zorman, selektor slovenske reprezentance:
"Nismo odigrali tako, kot znamo in zmoremo. Najprej nas je pokopala slaba igra v končnici prvega polčasa, ko so Srbi po naših tehničnih napakah iz zaostanka gola prišli v vodstvo za pet zadetkov. V začetku drugega polčasa smo zgrešili nekaj neoviranih strelov in zapravili priložnost, da se jim približamo. Deloma smo lahko zadovoljni le z našo igro v zadnjih petnajstih minutah dvoboja. Glede na prikazano smo iztržili še ugoden izid."

Blaž Janc, slovenski reprezentant:
"Zahvalil bi se rad vsem navijačem, ki so nas podprli v dvorani Zlatorog. V drugem polčasu smo prejeli 14 zadetkov in zmanjšali zaostanek, ki se je vmes povzpel že na sedem zadetkov. Ko se ekipa navadno znajde v takšnem položaju, je razlika na koncu 10 golov. A mi smo stopili skupaj in izvlekli poraz s tremi zadetki. Glede na potek celotne tekme končni rezultat ni tako slab. Definitivno smo sposobni premagati Srbe v gosteh za štiri zadetke."

KVALIFIKACIJE ZA SP 2023, 2. KROG
Prva tekma, dvorana Zlatorog (Celje, Slovenija), sreda, 13. aprila:
SLOVENIJA : SRBIJA 31:34 (15:20)
Slovenija:
Baznik, Ferlin, Henigman, Marguč, Janc 7, Dolenec 1, Cingesar 2, Cehte, Kodrin, Gaber 2, Zarabec 2, Žvižej 1, Bombač 8 (3), Mačkovšek 7, Vlah 1, Suholežnik.
Srbija: Cupara, Milosavljev, Borzas 1, Sretenović, Đukić 1, Abutović, Radivojević 3 (1), N. Ilić 2 (2), Pechmalbec 3, V. Ilić 2, Kukić 6, Nikolić 1, Đekić, Marsenić 4, Orbović 3, Đorđić 8 (1).

Druga tekma, SC Mladost Jezero (Kraguljevac, Srbija), sobota, 16. aprila, ob 18.00:
SRBIJA : SLOVENIJA (prenos na TV Slovenija 2)

Na svetovno prvenstvo se bo uvrstila reprezentanca, ki bo v seštevku obeh tekem imela boljšo razliko med danimi in prejetimi zadetki. V primeru neodločenega izida bo o napredovanju odločalo višje število doseženih zadetkov v gosteh.