24. 4. 2022

Po hrabrem začetku Črnogorke boljše, v četrtek žreb za EP

Slovenska ženska rokometna reprezentanca je na svoji zadnji, šesti tekmi pokala EHF v Podgorici izgubila proti Črni gori s 30:34. V četrtek jo na Ljubljanskem gradu čaka žreb skupin za novembrsko evropsko prvenstvo.


Slovenska reprezentanca je nastopila brez nekaterih nosilk Krima Mercatorja, ki so začele priprave na četrtfinalni obračun lige prvakinj. Črnogorec na klopi slovenske izbrane vrste Dragan Adžić tako ni mogel računati na Ano Gros, Tjašo Stanko, Nino Žabjek in Natašo Ljepoja, igrala pa ni niti povratnica v reprezentanco Tamara Mavsar.


Slovenke so kljub okrnjeni zasedbi dvoboj dobro odprle in tudi po zaslugi odličnih obramb Maje Vojnovič hitro povedle s štirimi goli prednosti v prvem delu polčasa (5:1; 6:2; 7:3). Nato so domačinke strnile vrste in v 21. minuti izenačile na 10:10, vseeno pa so na odmor Adžićeve varovanke odšle s prednostjo treh golov.


Slovenske rokometašice so v drugi del krenile dobro in do 22:20 še držale vajeti igre in rezultata v svojih rokah, nato pa je sledil nekajminutni juriš domačink, ki so z delnim izidom 7:0 povedle za pet golov. To je presekalo slovensko izbrano vrsto, ki se ji po zaostanku sedmih golov ni več uspelo povsem približati razpoloženim Črnogorkam.


Slovenija je doživela četrti poraz v pokalu EHF Euro, ki je namenjen reprezentancam, ki ne nastopajo v kvalifikacijah za letošnje evropsko prvenstvo med 4. in 20. novembrom v Sloveniji, Črni gori in Severni Makedoniji. Slavila je branilka evropskega naslova Norveška, ki je v okrnjeni zasedbi še drugič v nekaj dneh zanesljivo ugnala Severno Makedonijo (32:27). S popolnim izkupičkom 12 točk je Norveška končala na vrhu, Črna Gora je s štirimi zmagami in osmimi točkami druga, Slovenija je tretja po dveh zmagah in štirimi točkami proti Severni Makedoniji, slednja pa je na dnu brez točk.


V slovenski reprezentanci je bila na najbolj učinkovita Alja Varagić z devetimi goli, po štiri sta dodali Aneja Beganović in Ema Abina. Pri domačinkah je blestela Jovanka Radičević z 11 goli.


V tem ciklu tekem je Slovenija v Ljubljani pred tremi dnevi izgubila proti Črnogorkam z 28:33. V drugem ciklu je dvakrat slavila proti Makedonkam (27:20; 29:28), v prvem pa obakrat izgubila proti Norveški (21:26; 17:29).


Že v četrtek žensko reprezentanco čaka nov dogodek. Na Ljubljanskem gradu se bo ob 17. uri začel žreb skupin za evropsko prvenstvo. Ples kroglic bo mogoče v Sloveniji v živo spremljati na TV Arena Sport.


Dragan Adžić, selektor Slovenije:
"Podobno kot po koncu reprezentančnega tedna v Skopju me obdaja občutek, da je bila tokratna akcija za našo reprezentanco znova izredno koristna. Tekmice so nam delale precej težav in zadajale izzive, kar je za nas zelo dobro. Brez tega se ne bi mogli pripraviti na nekaj tako velikega, kot nas čaka novembra. Velika večina naše ekipe je v Podgorici prvič v karieri igrala v takšnem ambientu. Na tej tekmi smo znova razširili bazo rokometašic, do konca pa bomo to skušali zaokožiti na poletnih Sredozemskih igrah ter na prihodnjih reprezentančnih akcijah, ko se bomo merili z Dankami in Madžarkami. Skozi te preizkuse bomo tudi izluščili med 16 in 18 igralk za evropsko prvenstvo. Po četrtkovi tekmi v Ljubljani sem lahko s prikazanim v Podgorici zelo zadovoljen."


Alja Varagić, slovenska reprezentantka:
"Vtis po tekmi je dober, zlasti po zaslugi prvega polčasa. Pokazale smo, da se lahko kljub oslabljeni zasedbi povsem enakovredno kosamo s Črnogorkami oziroma smo tudi boljše. Morda nam je manjkalo nekaj boljše igre v obrambi. Tu vidim še možnosti za precejšen napredek. Pokazale smo, da lahko Slovenija igra rokomet s katerimi koli tekmicami."

POKAL EHF EURO
2. krog, Bemax Arena (Podgorica, Črna gora), nedelja, 24. aprila:
ČRNA GORA : SLOVENIJA 34:30 (15:18)
Črna gora: Rajčić, Radičević 11 (2), Pletikosić 1 (1), Mugoša, Ujkić, Ašanin 1, Čorović, Premović 3 (2), Brnović 2, Batinović, Ramusović 1, Raičević 3, Pavičević 4, Kepić 2, Grbić 6, Vukčević.
Slovenija: Vojnovič, Pandžić, Klemenčič 2, Matavš, Omoregie 1, A. Abina 3, Zelnik 1, Mrmolja 2, Zulič 1, Varagić 9 (1), Čopi 1, Tripković, Beganović 4, Gomilar Zickero 2, E. Abina 4, Kramar.
STATISTIKA
Že odigrano, 4. krog, četrtek, 7. oktobra:
NORVEŠKA : SLOVENIJA 29:17 (14:9)
Slovenija:
 Stanko 6, Ljepoja 2, Zulič 2, Varagić 2 (1), Gomilar Zickero 2 (2), Svetik 1, Lazović 1, Jurič 1, Černigoj, Žabjek, Kuralt, Mrmolja, Vojnovič, Pandžić, Fegic, Hrvatin.

3. krog, nedelja, 10. oktobra:
SLOVENIJA : NORVEŠKA 21:26 (11:12)
Slovenija: Vojnovič, Pandžić, Omoregie 2, Černigoj 1, Žabjek, Stanko 1, Mrmolja, Ljepoja 2, Zulič 2, Varagić 5 (3), Fegic, Lazović 4, Svetik, Beganović, Gomilar Zickero 4 (2), Hrvatin.

1. krog, dvorana Zlatorog (Celje), Dvorana Zlatorog (Celje), četrtek, 3. marca:
SLOVENIJA : SEVERNA MAKEDONIJA 29:28 (15:14)
Slovenija: Vojnovič, Klemenčič 2, Jurič, Gros 10 (4), Abina 3, Mrmolja 1, Ljepoja 1, Zulič 7, Pandžić, Fegic, Urbančič, Svetik 1, Tripković, Beganović, Gomilar Zickero 2, Kramar 2.

5. krog, Športni center Boris Trajkovski (Skopje, Severna Makedonija), nedelja, 6. marca:
SEVERNA MAKEDONIJA : SLOVENIJA 20:27 (11:13)
Slovenija: Jurič 1, Gros 7 (2), Abina 2, Zelnik, Mrmolja 1, Vojnovič, Ljepoja 3, Zulič 6, Pandžić, Zelnik, Fegic, Beganović, Gomilar Zickero 3 (1), Kramar 4.

6. krog, Arena Stožice (Ljubljana), četrtek, 21. aprila:
SLOVENIJA : ČRNA GORA 28:33 (12:11)
Slovenija: Vojnović, Pandžić, Gros 10 (5), Omoregie 1, Žabjek, Stanko 3, A. Abina, Zelnik, Mavsar 4, Mrmolja, Ljepoja 4, Zulić 2, Varagić 1, Beganović 1, Gomilar Zickero 1, Kramar 1.