26. 4. 2022

RZS zaprosila za posebno vabilo na SP

Slovenska moška reprezentanca si v dvoboju s Srbijo ni uspela zagotoviti enega izmed mest na svetovnem prvenstvu, ki ga bosta prihodnje leto gostili Poljska in Švedska. Rokometna zveza Slovenije je na Mednarodno rokometno zvezo (IHF) naslovila prošnjo za dodelitev enega izmed dveh posebnih vabil, s katerima bosta zapolnjeni zadnji prosti mesti med sodelujočimi ekipami.

Po neuspelem kvalifikacijskem nastopu slovenska moška članska reprezentanca obrača nov list. V prihodnje izzive se bo podala v nekoliko spremenjeni zasedbi, predvsem pa bo imela ekipa s selektorjem Urošem Zormanom na voljo več skupnega časa, v katerem se bo lahko bolj optimalno pripravila na izzive, ki jo čakajo. Na Rokometni zvezi Slovenije verjamemo, da bodo slovenski rokometaši lačni trdega dela na treningih in dokazovanja na igrišču.

Prvo priložnost za to prinaša že letošnje poletje, ko bo Alžirija gostila Sredozemske igre. Na njih bo Slovenija nastopila tako z moško, kot tudi žensko reprezentanco. Moška vrsta bo na tekmovanju v Afriki dodatno učvrstila temelje za delovanje v prihodnosti, obenem pa upa, da jih bo lahko nadgradila tudi na januarskem svetovnem prvenstvu. Še prej pa fante čaka jeseni začetek kvalifikacij za EP 2024, v skupini s Črno goro, Bosno in Hercegovino ter Kosovom.

Slovenija je sicer ena izmed petih evropskih reprezentanc, ki ima pravico, da se poteguje za prejem posebnega vabila. Poleg njenega boka se nahajajo še Nizozemska, Češka, Slovaška in Avstrija.

Svetovno prvenstvo bo na sporedu v začetku prihodnjega leta, med 11. in 29. januarjem v Stockholmu, Göteborgu, Malmöju, Jönköpingu in Kristianstadu na Švedskem ter Krakovu, Gdansku, Katovicah in Plocku na Poljskem.