3. 5. 2022

Velenjčani se z dvignjeno glavo poslavljajo od evropske sezone

Rokometaši velenjskega Gorenja so se na današnji domači povratni četrtfinalni tekmi evropske lige z Benfico iz Lizbone razšli z neodločenim izidom 27:27 (11:15). Velenjska ekipa je končala nastope v drugem najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju, pred tednom dni na Portugalskem je namreč izgubila z 29:36.

Slovenska ekipa je odlično odprla povratni četrtfinalni obračun in po vsega desetih minutah igre povedla s 6:3, po gostujoči minuti odmora pa se je razmerje moči na igrišču močno spremenilo.

Goste so najprej prebudile nekatere začetniške napake domačih rokometašev, predvsem pa sijajne obrambe gostujočega vratarja Sergeja Ferrerja. Portugalci so v 16. minuti prvič na dvoboju izenačili na 8:8, štiri minute kasneje pa so rokometaši iz Šaleške doline prvič na dvoboju tekmecem pogledali v hrbet (8:9).

Izbranci domačega trenerja Zorana Jovičića do konca prve polovice tekme niso našli rdeče niti v svoji igri. Po dvominutni izključitvi Tilna Sokoliča so v 24. minuti zaostali za tri gole (9:12), na veliki odmor pa so se zavoljo nepovezane in zmedene predstave v napadu odpravili s primanjkljajem štirih zadetkov (11:15).

Začetek drugega polčasa je bil preslikava prvega. Velenjčani so uvodoma prikazali poletno predstavo in v 38. minuti izenačili na 16:16, po gostujoči minuti odmora pa se je - tako kot v prvi polovici tekme - končala njihova prevlada na igrišču.

Benfica jim je sredi polčasa ušla na štiri gole (19:23), v zadnjem delu tekme pa je slovenski prvak le strnil svoje vrste in se z remijem poslovil od Evrope, ki ga je za portugalsko zasedbo v zadnjih sekundah izsilil slovenski reprezentant Tadej Kljun.

Velenjska zasedba se je neposredno uvrstila v skupinski del evropske lige. V skupini C je nato zasedla četrto mesto, pred njo so se uvrstili nemški Magdeburg, švedski Sävehof in hrvaške Nexe Našice, za njo pa španska La Rioja in francoski Pauc. V osmini finala je bila nato boljša od francoskega Nimesa, preboj na zaključni turnir, ki bo na sporedu 28. in 29. maja, pa ji je preprečila Benfica.

V velenjski ekipi je bil na današnji tekmi najbolj učinkovit Matic Verdinek z osmimi goli, Ibrahim Haseljić in Tilen Sokolič sta dosegla po štiri zadetke.

"Benfica se je zasluženo uvrstila na zaključni turnir. Mi smo tekmo dobro odprli, a smo spet imeli preveč zgrešenih strelov, kar je Benfica izkoristila ter v prvem polčasu naredila razliko. V drugem delu tekme smo jih lovili, na koncu tudi povedli. Žal smo v Lizboni izgubili s preveliko razliko, ki je danes nismo mogli ujeti. Rad bi čestital svojim fantom za prikazano v tej sezoni. Zelo sem ponosen na svoje fante, ki so v najboljši luči predstavljali slovenski in velenjski rokomet v Evropi," je po slovesu od Evrope dejal Jovičić.

"Za nami je težka tekma, vseh šestdeset minut smo morali garati. Tudi pri zaostanku s štirimi zadetki se nismo predali. Želeli smo si zmage, želeli smo si preobrata in zaključnega turnirja. Žal pa nam je nasproti stala Benfica, ki ima v svoji ekipi sama velika rokometna imena. Malo nam je zmanjkalo za zmago, ampak menim, da smo lahko ponosni na današnjo predstavo in celotno evropsko sezono. Rad bi se zahvalil navijačem, ki so nas podpirali od prve do zadnje minute tekme in v Rdeči dvorani naredili pravo evropsko vzdušje," je dodal Jernej Drobež.

Poleg Benfice so znane tudi preostale tri udeleženke finalnega turnirja v drugem najmočnejšem klubskem tekmovanju na stari celini, ki bo 28. in 29. maja. Za zmago se bodo merile še ekipe hrvaškega Nexeja iz Našic, pri katerem pod vodstvom Branka Tamšeta igrajo tudi Saša Barišić Jaman, Miha Kavčič in Andraž Velkavrh, nemški Magdeburg z Markom Bezjakom in poljska Wisla iz Plocka z Janom Jurečičem.