7. 5. 2022

Celjani slavili zmago na derbiju z Velenjčani

Končan je 24. krog Lige NLB, v katerem je bil odigran tudi celjsko-velenjski derbi. S končnim rezultatom 27:25 so ga dobili Celjani.

Uvodni sobotni obračun v Škofji Loki so dobili Slovenjgradčani (28:31), gostje pa so zmago slavili tudi v Ljubljani. Rokometaši SVIŠ Ivančne Gorice so namreč premagali LL Grosist Slovan in si s tem priborili pomembni dve točki v boju za obstanek v Ligi NLB. Drugi obračun v slovenski prestolnici je pripadel favoriziranim Trebanjcem (35:26), na domačem parketu pa so se opekli Ribničani. Zasedba Dobove jih je premagala z 28:25.

24. krog Lige NLB so z derbijem sklenili Celjani in Velenjčani. Gostitelji so se pred 1500 navijači, ki so se zbrali v dvorani Zlatorog, vrnili na zmagovalne tirnice. Po izenačenem prvem polčasu so v drugem zaigrali nekoliko bolj odločno, kar je zadostovalo za 22. zmago v sezoni (27:25).

LIGA NLB, 24. KROG:

sobota, 7. maja:
RD URBANSCAPE LOKA : RK SLOVENJ GRADEC 2011 28:31 (12:16)
Jamnik 9 (6), Jesenko in U. Pipp (1) po 4; Cvetko (2) in Štumpfl po 8.

Igralec tekme: Matic Petrič (RK Slovenj Gradec 2011)


Zasedba Slovenj Gradca 2011 je osvojila obe točki na Gorenjskem in se utrdila v zgornji polovici razpredelnice. Prva polovica tekme je minila v znamenju Korošcev, ki so od desete minute naprej prevzeli nadzor na igrišču. Po golu Mihe Kotarja so si v 24. minuti prvič na dvoboju priigrali štiri zadetke prednosti (13:9), to razliko so ohranili tudi ob odhodu na veliki odmor, ko je za 16:12 zadel Rok Cvetko. V drugi polovici tekme so izbranci Gregorja Cvijiča skušali tekmo postaviti na glavo, a Korošci so pravočasno dosegali gole in vseskozi imeli prednost dveh do treh zadetkov, takšna razlika je bila tudi na koncu dvoboja.
V gostujoči ekipi sta bila najbolj učinkovita Rok Cvetko in Uroš Štumpfl, ki sta dosegla po osem golov, v domači pa Grega Jamnik z devetimi zadetki.
Zasedba Urbanscapal Loke bo v prihodnjem krogu gostovala v Kopru, ekipa Slovenj Gradca 2011 pa v Trebnjem.

IZJAVI PO TEKMI

Urban Pipp, rokometaš Urbanscapa Loke:
"V uvodnih minutah smo začeli dobro in ustvarili razliko, vendar so se tekmeci hitro približali in izenačili. Igra nam nato v obrambi in napadu ni stekla, tako da smo večino časa lovili Slovenjgradčane. V drugi polčas smo vstopili bolj borbeno, kar se je poznalo v obrambi, a žal rezultata nismo uspeli obrniti, kljub temu da smo bili zelo blizu. Čaka nas Pokal Slovenije, kjer bomo skušali prikazati boljšo igro."

Matic Petrič, vratar Slovenj Gradca 2011:
"Občutki po tekmi so fenomenalni, ker nam je uspelo zmagati. Videti je bilo, da smo se dobro pripravili. Zadeli smo, kar je bilo potrebno. Zelo sem presenečen, da smo prišli do takšnega končnega rezultata. Veselim se preostanka sezone. Vesel sem za ekipo in upam, da nam bo uspelo zmagovati še naprej."

RD LL GROSIST SLOVAN : RK SVIŠ IVANČNA GORICA 19:26 (11:11)
Stopar 4, Sankovič, Tufegdžić (2) in Čaušević (2) po 3; Marojevič 7 (4), Vidmar 5 (1).

Igralec tekme: Jernej Mlakar (RK SVIŠ Ivančna Gorica)

STATISTIKA

Dolenska zasedba je v slovenski prestolnici dosegla pomembno zmago v boju za obstanek. Okoli 200 gledalcev v dvorani na Kodeljevem je v prvem polčasu videlo enakovredno predstavo, v drugi polovici tekme, predvsem v sami končnici, pa so na parketu zagospodarili izbranci Aleksandra Polaka in po šesti zmagi bržkone rešili svoj prvoligaški status.
V dolenjski ekipi je blestel vratar Jernej Mlakar, ki je zaustavil 13 strelov in dosegel še dva gola, najbolj učinkovit igralec v polju pa je bil Marko Marojevič s sedmimi goli. V ljubljanski zasedbi je Žiga Stopar dosegel štiri gole, v 51. minuti pa je zapustil igrišče po treh dvominutnih izključitvah.
Ljubljanska zasedba bo v prihodnjem krogu gostovala v Mariboru, ekipa SVIŠ Ivančne Gorice pa bo gostila Riko Ribnico.

IZJAVI PO TEKMI

Robert Sankovič, rokometaš LL Grosista Slovana:
''SVIŠ Ivančni Gorici čestitam za zmago. Moramo se zamisliti nad našo igro. Tokratno tekmo je potrebno pozabiti in se osredotočiti na preostanek prvenstva, da ga zaključimo z dobrimi rezultati.'' 

Jernej Mlakar, vratar SVIŠ Ivančne Gorice:
"Vedeli smo, da bo tekma zahtevna, zato smo se dobro pripravili. Zavedali smo se, da z našo igro lahko osvojimo dve točki. V prvem polčasu smo imeli nekaj težav, nato pa smo se zbrali in zasluženo zmagali."

RD RIKO RIBNICA : RK DOBOVA 25:28 (12:16)
Žagar 8, Miličevič 6; Rantah 9 (3), Šukić 8.

Igralec tekme: Alen Husejnović (RK Dobova)


Dobova je v deželi suhe robe osvojila obe točki. Za deveto zmago v tej sezoni imajo največ zaslug vratar Alen Husejnović, ki je zbral kar 15 obramb, ter učinkovita Nik Rantah in Željko Šukić. Prvi je dosegel devet, drugi pa osem golov.
Rokometaši iz Posavja so najboljšo predstavo prikazali v končnicah obeh polčasov. Ob koncu prvega so povedli s 16:11, v zaključku drugega pa - pri vodstvu s 24:23 - po golih Rudolfa Zvonimirja Šafranka in Šukića povišali na 26:23 in nagnili tehtnico na svojo stran.
V dokaj bledi domači ekipi je bil strelsko najbolj učinkovit Žan Žagar z osmimi goli.
Zasedba Rika Ribnice bo v prihodnjem krogu gostovala pri SVIŠ Ivančni Gorici, ekipa Dobove pa bo gostila Celje Pivovarno Laško.

IZJAVI PO TEKMI

Žan Žagar, rokometaš Rika Ribnice:
"Vedeli smo, da bo tekma zahtevna. Začeli smo zelo slabo, bili smo premehki v obrambi, tudi vratarji niso imeli svojega dne. V drugem delu tekme smo zaostanek uspeli znižati, prehiteti pa jih nismo uspeli. Dobro se moramo pripraviti na zadnji dve tekmi. Želimo si dveh zmag, saj smo še vedno v igri za končno četrto mesto."

Nik Rantah, rokometaš Dobove:
"Odlično smo odprli prvi polčas in ves čas ohranjali razliko. V drugem so nas gostitelji ujeli, kar je bilo pričakovati, saj so imeli na svoji strani navijače. Njihove napade smo dobro ustavili in ostali na varni razliki. Zdržali smo zaključni pritisk, tako da gresta dve točki v Dobovo. Veseli smo, saj zmagati na zahtevnem gostovanju ni mačji kašelj."

MRK LJUBLJANA : RK TRIMO TREBNJE 26:35 (11:19)
Pernovšek 7 (3), Tomšič, Križaj, Brulec (1) in Pintar po 3; Horvat 6, Stanojević, Glavaš (4) in Ćorsović po 4.

Igralec tekme: Veljko Stanojević (RK Trimo Trebnje)


Favorizirani Trebanjci so brez praske opravili svojo nalogo v slovenski prestolnici. Po osemnajsti zmagi so na drugem mestu na lestvici Lige NLB in čakajo na spodrsljaj vodilnih Celjanov, Ljubljančani ostajajo na predzadnjem mestu.
Tekma je bila izenačena le v uvodnih minutah, v nadaljevanju pa so bili škarje in platno v rokah izbrancev Uroša Zormana. Ti so hitro povedli s 16:8, nato pa imeli Ljubljančane do konca neizenačenega dvoboja v svoji oblasti.
Pri Trebanjcih je bil najbolj učinkovit Gašper Horvat s petimi goli, pri Ljubljančanih pa Luka Pernovšek s sedmimi zadetki.
Zasedba Ljubljane bo v prihodnjem krogu gostovala v Velenju, ekipa Trima Trebnjega pa bo gostila Slovenj Gradec 2011.

IZJAVI PO TEKMI

Vid Lukman, rokometaš Ljubljane:
"Žal nam je, da smo razočarali občinstvo, ker se nismo borili do konca. Mislim, da smo sposobni pokazati več. Čestitam tekmecem za zmago."

Marko Mežnaršič, pomočnik trenerja Trima Trebnjega:
"Čestitke rokometašem za zmago. Mislim, da smo v prvem polčasu pokazali pravo igro, v drugem smo nekoliko popustili oziroma so tekmeci stopili na plin. Želeli smo, da si mlajši rokometaši pridobijo nekaj izkušenj. Nekateri so to izkoristili bolje kot drugi."

RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO : RK GORENJE VELENJE 27:25 (14:14)
Čepić 7, Cokan 5 (3); Sokolič 5 (3), Tajnik 4.

Igralec tekme: Radojica Čepić (RK Celje Pivovarna Laško)


Osrednja tekma 24. kroga med najbolj slovitima slovenskima rokometnima ekipama se je končala z zmago Celja Pivovarne Laško. Vodilna ekipa v državnem prvenstvu je hitro pozabila tesen poraz v prejšnjem krogu v Trebnjem, po izjemno pomembni zmagi pa se je tudi zelo približala 25. naslovu državnega prvaka, saj ima šest točk več od drugouvrščenega Trima, ki je odigral dve tekmi manj.
Goli so na uvodu obračuna med celjskimi in velenjskimi rokometaši padali kot za stavo. Ne eni ne drugi si niso priigrali visoke prednosti, še najvišja je znašala v korist Celjanov, ki so trikrat povedli za dva gola (8:6, 10:8 in 13:11). Ekipi sta se na veliki odmor odpravili z neodločenim izidom 14:14, neizprosen boj za vsak košček igrišča pa se je odvijal vse do 46. minute, ko so si izbranci Alema Toskića prvič na dvoboju priigrali tri gole (22:19). Velenjska minuta odmora ni zaustavila celjskega naleta. Gostitelji so v prelomnih trenutkih dvoboja prikazali dovolj zbrano in preudarno predstavo, predvsem pa izkoristili utrujenost svojih tekmecev iz Šaleške doline, ki so v zadnjem obdobju odigrali številne obračune na domači in mednarodni sceni.
V celjski ekipi sta bila najbolj učinkovita Radojica Čepić s sedmimi in Tim Cokan s petimi goli, v velenjski pa Tilen Sokolič s petimi in Domen Tajnik s štirimi zadetki.
Celjska zasedba bo konec prihodnjega tedna nastopila na zaključnem turnirju pokala Slovenije v Slovenj Gradcu, kjer jih v sobotnem polfinalu najprej čaka nova zahtevna tekma z Gorenjem. V prihodnjem krogu v Ligi NLB pa bodo Celjani gostovali v Dobovi, Velenjčani pa bodo gostili Ljubljano.

IZJAVI PO TEKMI

Radojica Čepić, rokometaš Celja Pivovarne Laško:
"Ključ do zmage je bila obramba. Igrali smo en za drugega. Napake se v takšni borbi pojavijo, saj je bil vložek res velik. Vsi smo dali vse od sebe. Soigralci so mi zaupali, zato sem dosegel več zadetkov in vesel sem, da jih nisem pustil na cedilu. Samo z ekipno igro lahko zmagamo."

Jernej Drobež, rokometaš Gorenja Velenja:
"Najprej čestitke Celjanom za zmago. Tekma je bila takšna, kot se za derbi spodobi: trda, močna, s pravimi prekrški. Morda smo naredili preveč tehničnih napak in zgrešili preveč strelov. Na derbiju se vsaka napaka kaznuje. Čez teden dni nas čaka nova tekma s Celjani. Videli bomo, kdo bo takrat boljši."


Že odigrano:

petek, 6. maja:
RD KOPER : RD HERZ ŠMARTNO 35:26 (19:6)
RK JERUZALEM ORMOŽ : RK MARIBOR BRANIK 25:29 (11:15)

LESTVICA LIGE NLB
Ekipa Tekme Zmage Remiji Porazi Točke
1 RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO 24 22 1 1 45
2 RK TRIMO TREBNJE 22 18 3 1 39
3 RK GORENJE VELENJE 23 16 2 5 34
4 RD URBANSCAPE LOKA 24 14 0 10 28
5 RK SLOVENJ GRADEC 2011 24 13 1 10 27
6 RD RIKO RIBNICA 24 12 3 9 27
7 RD KOPER 24 12 1 11 25
8 RK MARIBOR BRANIK 24 11 1 12 23
9 RK JERUZALEM ORMOŽ 23 9 2 12 20
10 RK DOBOVA 24 9 2 13 20
11 RD LL GROSIST SLOVAN 24 8 2 14 18
12 RK SVIŠ IVANČNA GORICA 24 6 0 18 12
13 MRK LJUBLJANA 24 2 3 19 7
14 RD HERZ ŠMARTNO 24 2 3 19 7