7. 5. 2022

Novomeščanke boljše od Ajdovk, zmagi tudi za Izolanke in Žalčanke

Rokometašice Mlinotesta Ajdovščine so na drugi tekmi končnice zabeležile še drugi poraz, tokrat so morale premoč priznati Novomeščankam. 

Ajdovke so edine, ki so v končnici 1. ženske rokometne lige odigrale dve tekmi. Najprej so jih premagale Celjanke, zdaj še Novomeščanke, ki so se z zmago približale tretjemu mestu na lestvici. Krimovke imajo zdaj pet točk naskoka pred rokometašicami Z'dežele, eno točko za njimi so Mlinarke, Dolenjke pa od tretjega mesta ločijo tri točke.

Sobota je bila pestra tudi za ekipe, ki se borijo za končno razvrstitev od devetega do 12. mesta. Zmagi sta zabeležili obe ekipi, ki sta v tej sezoni 1. ženske rokometne lige nastopali v modri skupini. Izolanke so s 27:23 ugnale zasedbo Olimpije, Žalčanke pa so s 36:33 premagale Koprčanke. 

1. ŽENSKA ROKOMETNA LIGA, KONČNICA, 1. - 4. MESTO:

sobota, 7. maja:
ŽRK KRKA NOVO MESTO : ŽRK MLINOTEST AJDOVŠČINA 32:25 (19:11)
Novak 12 (2), Kramar 7; Leški 6 (4), Ferfolja, Fegic, Abina po 4.


Ajdovkam se lov na prvo zmago v končnici ni najbolj posrečil. V uvodnih minutah obračuna v Novem mestu so jih gostiteljice povsem nadigrale. V 14. minuti so povedle z 10:5, tudi v drugem delu prvega polčasa pa niso popuščale. Do odmora so si priigrale ugodno zalogo osmih golov (19:11). V drugem polčasu Mlinarkam ni uspelo ujeti priključka. Devet golov prednosti (28:19) Novomeščank pred zadnjimi desetimi minutami je pomenilo, da je bila tekma odločena že pred iztekom igralnega časa.
Gostiteljice je do zmage popeljala Erin Novak, ki je bila uspešna 12-krat, najboljša strelka Mlinotesta Ajdovščine pa je bila s šestimi goli Veronika Leški.

IZJAVA PO TEKMI

Ivona Barukčić, rokometašica Krke Novega mesta:
"Tekmo smo odlično začele in raven igre držale vse do konca. V drugem polčasu se je pojavilo nekaj zgrešenih strelov, kar smo z odlično obrambo popravile. Čestitke ekipi za odličen začetek končnice."

1. ŽENSKA ROKOMETNA LIGA, KONČNICA, 9. - 12. MESTO:

sobota, 7. maja:
ŽRK TRGO ABC IZOLA : RK OLIMPIJA 27:23 (13:12)
Štritof 6 (4), Močibob in Mateković po 4; Veber Marton 9 (4), Berzelak 6.


Gostje so bile na začetku obračuna v Izoli prepričljivejše. Vodile so do 14. minute, ko so izbranke Boruta Hrena izenačile na 6:6. Sledil je delni izid Izolank 4:1, s katerim so povedle z lepšo prednostjo (10:7). Tik pred koncem prvega polčasa je bil nato izid sicer še poravnan na 12:12, na odmor pa so se rokometašice Trga ABC Izole odpravile z golom naskoka (13:12). V drugem polčasu je bila igra precej izenačena, vseeno pa gostiteljice od 39. minute tekmic niso spustile predse. Dovolj veliko razliko so ohranjale vse do konca, ko so se veselile zmage, semafor pa je po 60 minutah igre kazal 27:23. 

IZJAVI PO TEKMI

Borut Hren, trener Trga ABC Izole:
"Tekma je bila pričakovano zahtevna. Na koncu smo dosegli cilj in zmagali. Morda smo zgrešili preveč čistih strelov, v prvem polčasu smo naredili tudi preveč napak. Ekipi Olimpije pohvale za borbenost, prav tako pa čestitke mojim izbrankam za zmago."

Lea Berzelak, rokometašica Olimpije:
"Dobra in zahtevna tekma. Kljub veliko napakam smo dokazale, da lahko igramo tudi z ekipo iz modre skupine 1. ženske rokometne lige. Ponosna sem na nas. Potrebno bo popraviti napake in gremo dalje."

ŽURD KOPER : RK ZELENE DOLINE ŽALEC 33:36 (18:19)
Vatovec 10, Škabar 7 (3); Cerovak (3) in Žener (5) po 10.


Po nekaj izenačenih uvodnih minutah so Koprčanke na domačem parketu morale priznati premoč tekmicam iz Štajerske. Pred Žalčankami so imele večji del prvega polčasa enega ali dva zadetka prednosti. V 27. minuti je nato Tjaša Žener izkoristila najstrožjo kazen in tehtnico znova prevesila na stran izbrank Milana Ramšaka, ki so imele tudi ob odmoru gol zaloge. V drugem delu srečanja so prevladovale gostje. S hitrim delnim izidom 6:1 so si priigrale lepo zalogo pred nadaljevanjem (25:19). Koprčanke so zaostanek sicer postopoma topile, 12 minut pred iztekom časa sta jih do tekmic ločila le še dva zadetka in sledila je minuta odmora na zahtevo trenerja Zelenih dolin Žalca. Ta je gostjam pomagala, da so se pred končnico zbrale in tekmo pripeljale do konca sebi v korist.
Izjemno predstavo sta v dresu Zelenih dolin Žalca pokazali Laura Cerovak in Tjaša Žener, ki sta dosegli deset golov. Enako število zadetkov je za Koprčanke prispevala Karin Vatovec.

IZJAVI PO TEKMI

Nika Horvat, rokometašica Kopra:
"V tekmo smo vstopile zelo borbeno, kar se je videlo tudi po rezultatu ob polčasu. V drugem delu smo sprva nekoliko popustile, kar so gostje izkoristile. Borile smo se do zadnje minute, vendar nam je zmanjkalo nekaj časa."

Urša Urbančič, rokometašica Zelenih dolin Žalca:
"Borile smo se, a z našo obrambo nismo zadovoljne. Veselimo se prihajajočih tekem, na katerih želimo zmagati. Tokratna tekma je služila kot lekcija."
LESTVICA 1. ŽENSKE ROKOMETNE LIGE - KONČNICA (1. - 4. mesto)
Ekipa Tekme Zmage Remiji Porazi Točke
1 RK Krim Mercator 0 0 0 0 36
2 ŽRK Z'dežele 1 1 0 0 31
3 ŽRK Mlinotest Ajdovščina 2 0 0 2 30
4 ŽRK Krka Novo mesto 1 1 0 0 27
LESTVICA 1. ŽENSKE ROKOMETNE LIGE - KONČNICA (9. - 12. mesto)
Ekipa Tekme Zmage Remiji Porazi Točke
1 ŽRK Trgo ABC Izola 2 2 0 0 4
2 RK Zelene doline Žalec 2 1 0 1 2
3 ŽURD Koper 2 0 1 1 1
4 RK Olimpija 2 0 1 1 1