7. 5. 2022

Krimovke zaključile evropsko sezono

Rokometašice Krima Mercatorja so na povratni četrtfinalni tekmi lige prvakinj na Norveškem izgubile proti Vipers Kristiansandu s 24:33 (12:17) in končale mednarodno sezono 2021/22. Ljubljanska ekipa je na prvi tekmi klonila s 25:32.


Izbranke Natalije Derepasko so precej možnosti za preboj na zaključni turnir, ki bo 4. in 5. junija v Budimpešti, zapravile že na prvem četrtfinalnem obračunu pred tednom dni v Stožicah. Po domačem porazu za sedem golov so moč lanskih zmagovalk Lige prvakinj občutile tudi v Kristiansandu.


Ljubljanska ekipa je v tej sezoni v glavnem delu tekmovanja osvojila šesto mesto v skupini B. Pred njo so se uvrstili madžarski Györ, Vipers Kristiansand, francoski Metz, ruski CSKA Moskva in danski Odense, za njo pa švedski Sävehof in turški Kastamonu.


V tekmah za preboj v četrtfinale je bila nato v dveh tekmah boljša od madžarskega Ferencvarosa s 55:52, v četrtfinalu pa je klonila proti Kristiansandu z 49:65.


Na sklepnem turnirju četverice v začetku prihodnjega meseca bodo v MVM Domu v Budimpešti poleg Vipers Kristiansanda nastopile še rokometašice iz Györa in Metza, zadnja udeleženka pa bo znana po povratnem obračunu med danskim Esbjergom in romunsko Bukarešto, pri kateri igrata tudi slovenski reprezentantki Elizabeth Omoregie in Barbara Lazović, ki trenutno še okreva po težki poškodbi kolena. Na prvem obračunu v Bukarešti je danska ekipa zmagala s 26:25, druga tekma pa se bo v nedeljo začela ob 16. uri.


Ljubljanska ekipa je že na petkovi poti do Kristiansanda doživela številne zaplete, med drugim je ostala brez prtljage, tako da je bil zadnji trening z izposojeno športno opremo bolj "osvežitvene narave".


Krimovke so v tamkajšnji Aquarami že sredi prvega polčasa zaostale za štiri gole (5:9), nato pa so le strnile svoje vrste in do 22. minute, ko je Katarina Krpež-Šlezak znižala na 10:12, držale korak z imenitno in zvezdniško skandinavsko zasedbo. Ta je v končnici prvega polčasa znova zaigrala bolj odločno in ljubljanski zasedbi nekajkrat ušla na pet golov (10:15, 11:16, 12:17).


Krimovke so bile do sredine drugega polčasa povsem konkurenčne rokometašicam iz Kristiansanda. V 43. minuti so se jim približale na tri gole (21:24), nato pa naredile nekaj napak in štiri minute kasneje zaostale za sedem zadetkov (21:28), najvišji primanjkljaj v golih pa so si pridelale prav v končnici tekme.


V ljubljanski ekipi je bila najbolj učinkovita Ana Gros s sedmimi goli, Krpež Šlezak je dosegla tri zadetke.


"Tekma je bila težka. Začeli smo preveč nervozno, naredili preveč napak. V drugem polčasu smo se jim približale, a manjše razlike od treh zadetkov, nismo mogle narediti. Manjkala je kolektivna igra, tudi doprinos poškodovane Tjaše Stanko. Potrebno je priznati, da je napredovala trenutno boljša ekipa," je po porazu dejala ljubljanska trenerka.


"Tekmice so bile na obeh dvobojih boljše. Prva tekma v Ljubljani je bila razlog, da nam je bilo danes težko, saj smo v tekmo stopile s sedmimi zadetki zaostanka. Naredile smo preveč napak, začele nervozno, na trenutke nismo naredile tega, kar smo se v garderobi in na treningih dogovorile, kar so tekmice vsakič kaznovale. Težko je strniti misli po porazu. Čestitke Norvežankam za napredovanje med najboljše štiri ekipe v Evropi," je poraz športno priznala Grosova.