10. 5. 2022

Kadetinje poleti na svetovno prvenstvo

Med 30. julijem in 10. avgustom bo v Skopju potekalo svetovno prvenstvo za rokometašice do 18 let. Na njem bo nastopila tudi slovenska kadetska zasedba.

Svetovno prvenstvo bi po prvotnem načrtu morala med 3. in 14. avgustom gostiti Gruzija, ki je s tem na tekmovanje prejela posebno vabilo. Nedavno je tamkajšnja rokometna zveza na Mednarodno rokometno zvezo (IHF) naslovila pismo, s katerim je zaradi ruske invazije na Ukrajino, in s tem povezanih varnostnih tveganj za vse udeležence, gostiteljstvo odpovedala.

Izvršni odbor IHF-a je tako gostiteljstvo dodelil Makedoncem. Ob tem so Gruzijke izgubile svoje mesto na deveti izvedbi mundiala za kadetinje, povabilo pa so prejele Slovenke, ki so se v čakalnici nahajale kot prva zamenjava.

Tekmovanje v Skopju bodo gostile dvorane v športnem kompleksu Jane Sandanski in Športnem centru Boris Trajkovski. Prvič v zgodovini bo, tako kot na mladinski različici svetovnega prvenstva, ki bo od konca junija potekala v Celju, Velenju in Laškem, med kadetinjami nastopilo 32 reprezentanc. Te bodo z žrebom, ki bo na sporedu v naslednjih tednih, razporejene v osem skupin prvega dela. Napredovanje si bosta zagotovili najboljši ekipi vsake skupine, preostale pa čakajo boji v t.i. Predsedniškem pokalu za razvrstitev od 17. mesta naprej.

Trenutno je znanih 28 izmed 32 udeleženk. Več kot polovica (15) jih prihaja iz Evrope (Severna Makedonija, Hrvaška, Češka, Danska, Francija, Nemčija, Madžarska, Črna gora, Norveška, Portugalska, Romunija, Slovenija, Švica, Švedska, Nizozemska), po tri iz Afrike (Alžirija, Egipt, Gvineja) in področja Srednje ter Južne Amerike (Argentina, Brazilija, Urugvaj) in dve iz Azije (Iran in Kazahstan). Preostala četverica bo znana po zaključkih prvenstva v Oceaniji, prvenstva Severne Amerike in Karibov ter interkontinentalnega tekmovanja.

Slovenske rokometašice, rojene leta 2004, in mlajše so s selektorjem Jernejem Rantahom v zadnjem obdobju že opravljale skupne treninge in se tako pripravljale na nove izzive. V aprilu so med drugim gostovale na Madžarskem, poleti pa jih čaka sklepni del priprav. Povabilo na svetovno prvenstvo jim bo zagotovo dalo še dodatnega motiva in delovnega elana na treningih.