27. 5. 2022

Sezona Lige NLB je končana, Celjani pred domačimi navijači dvignili pokal

V petek je bil odigran zadnji krog Lige NLB, Celjani pa so pred domačimi navijači dvignili pokal državnih prvakov.

Rokometaši iz knežjega mesta so odločno nastopili tudi na zadnji tekmi te sezone, kljub temu da so imeli naslov zagotovljen že pred srečanjem s SVIŠ Ivančno Gorico. V 26. krogu Lige NLB so zabeležili zmago in tako sezono zaključili s štirimi točkami prednosti pred drugouvrščenimi Trebanjci. Ti so se v petek prav tako veselili novih dveh točk, v Škofji Loki so gostitelje premagali s 30:27. Nekoliko je spodletelo Velenjčanom, ki pa so si že pred časom zagotovili tretje mesto v državnem prvenstvu. Četrtega, ki še vodi v Evropo, so z zmago v zadnjem krogu potrdili Ribničani, ki so premagali Mariborčane. Sezono sta s pozitivnima rezultatoma sklenili tudi obe zasedbi iz prestolnice, Ljubljančani so bili boljši od Dobove, Slovanovci pa od Herza Šmartnega. Obračun med Ormožani in Koprčani se je končal z remijem.

Od Lige NLB se v prihodnji sezoni poslavljata ekipi Ljubljane in Herza Šmartnega, ki sta zasedli končno 13. oziroma 14. mesto, njuni mesti pa bosta zapolnili zasedbi Krškega in Krke.

LIGA NLB, 26. KROG:

petek, 27. maja:
RD URBANSCAPE LOKA : RK TRIMO TREBNJE 27:30 (8:15)
U. Pipp 10 (3), Cingesar 7 (1); Horvat 6, Ćorsović 5.

Igralec tekme: Luka Florjančič (RK Trimo Trebnje)


Trebanjci so drugo zaporedno sezono končali na drugem mestu v Ligi NLB. V sezoni 2020/21 so državno prvenstvo sklenili za Velenjčani, tokrat pa za Celjani.
Izbranci Uroša Zormana so imeli od prve do zadnje minute nadzor nad igro v škofjeloški dvorani Poden. Že v prvem polčasu so si priigrali prednost sedmih golov (15:8), lepega kapitala pa v nadaljevanju niso zapravili.
V dolenjski ekipi sta bila strelsko najbolj učinkovita Gašper Horvat s šestimi in Miodrag Ćorsović s petimi goli, v gorenjski pa Urban Pipp z desetimi in Darko Cingesar s sedmimi zadetki.
Od rokometnih igrišč se je po 25 letih aktivne kariere poslovil Grega Jamnik, ki velja za rekorderja v slovenskem državnem prvenstvu. Pri rosnih 19 letih je namreč na eni tekmi dosegel kar 30 golov, kar je največ med vsemi rokometaši.

Grega Jamnik, rokometaš Urbanscapa Loke:
"Končujem z dvignjeno glavo. Že od mlajših selekcij sem bil otrok z veliko energije, vedno sem dal vse od sebe. V moji karieri je bilo veliko lepih, pa tudi slabih trenutkov. Ponosen sem nase. Petkova tekma je bila zelo čustvena, bil sem nekoliko nervozen. Hvala soigralcem in vodstvu, hvala navijačem, hvala rokometu."

Luka Florjančič, rokometaš Trima Trebnje:
"Za nami je uspešna sezona, gradili smo na hitri igri in čvrsti obrambi. Čeprav ta tekma ni o ničemer odločala, smo se nanjo pripravili kot na vsako drugo. Zahvalil bi se soigralcem in vodstvu za vso podporo v teh letih. Rokomet mi je dal veliko, petkova tekma pa mi bo za vedno ostala v spominu, saj je bila moja zadnja."

RK SLOVENJ GRADEC 2011 : RK GORENJE VELENJE 28:27 (15:16)
Levc 8, Yankovskyy (3), Štumpfl (1), Golčar in Kotar po 4; Tajnik 9 (3), Grmšek in Jovičič po 4.

Igralec tekme: Vid Levc (RK Slovenj Gradec 2011)


Velenjčani so zavoljo spodrsljajev v prvem delu sezone osvojili končno tretje mesto v Ligi NLB, kljub temu pa nimajo razlogov za nezadovoljstvo. V tej sezoni so osvojili pokalno lovoriko, globoke sledi pa so pustili tudi na mednarodni ravni in se v evropski ligi prebili v četrtfinale, kjer so bili od njih boljši tekmeci iz portugalske Benfice.
Izbranci Zorana Jovičiča so na svoji zadnji tekmi v državnem prvenstvu izgubili v vselej vročem Slovenj Gradcu, Korošci pa so se po zmagi prebili na peto mesto Lige NLB. V Slovenj Gradcu se je od prve do zadnje minute odvijal izenačen in enakovreden boj, na koncu pa je smetano pobrala domača zasedba. Mož odločitve in strelec zmagovitega gola je bil Vid Levc, z osmimi zadetki tudi najbolj učinkovit igralec domače zasedbe. Pri Velenjčanih je zadetek več dosegel Domen Tajnik.

Ivan Vajdl, trener Slovenj Gradca 2011:
"Čestitke rokometašem za celotno sezono. Mislim, da smo si peto mesto zaslužili. Nekaj tekem smo odigrali slabše, a smo se vrnili v ritem. Tudi v petek smo pokazali dobro predstavo, borili smo se do konca in zmagali. Vsem želim lepe počitnice, tistim, ki odhajajo, pa uspešno nadaljevanje kariere."

Urban Starc, rokometaš Gorenja Velenja:
"Tekmo smo odprli slabo, a ob polčasu vseeno vodili za gol. V drugem delu smo bili bolj enakovredni, na koncu pa moram čestitati gostiteljem za zmago."

MRK LJUBLJANA : RK DOBOVA 35:30 (16:13)
Pernovšek 8 (5), Brulec 6 (5); Rantah 10 (4), Šafranko 5.

Igralec tekme: Blaž Pintar (MRK Ljubljana)


Rokometaši iz slovenske prestolnice so se z zmago nad tekmeci iz Posavja poslovili od Lige NLB. Po tej sezoni se bodo skupaj z rokometaši Herza Šmartnega preselili v 1. B državno rokometno ligo, njuni mesti pa bodo v sezoni 2022/23 zapolnili rokometaši iz Krškega in Novega mesta.
Izbranci Romana Šimona so bili v uvodnih dvajsetih minutah v podrejenem položaju, po zaostanku z 8:10 pa so zaigrali veliko bolje v obeh smereh in se na veliki odmor podali s prednostjo treh golov (16:13). V nadaljevanju niso popustili, po tretji zmagi v tej sezoni so osvojili končno 13. mesto.
V domači ekipi je bil najbolj učinkovit Luka Pernovšek z osmimi, v gostujoči pa Nik Rantah z desetimi goli.

Herman Leskovar, rokometaš Ljubljane:
"Za nami je zahtevna sezona, zbrali smo več porazov kot zmag. Na petkovi tekmi smo se borili za vsako žogo. Ta zmaga je dobra popotnica za naprej, ponosen sem na soigralce in hvaležen za to sezono."

Marko Abramović, rokometaš Dobove:
"Čeprav je bil to zadnji krog, smo dali vse od sebe. Borili smo se do konca, a nam je malo zmanjkalo. Čestitke Ljubljančanom."

RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO : RK SVIŠ IVANČNA GORICA 34:26 (16:15)
Cokan 10 (4), Mlakar in Čepić po 4; Vidmar 6, Kutnar, Tekavec in Hočevar po 4.


Celjani so na paradi prvakov, kot so v knežjem mestu poimenovali petkov dogodek, po pričakovanjih na kolena položili tekmece iz Ivančne Gorice in Ligo NLB končali na prvem mestu s štirimi točkami prednosti pred drugouvrščenimi Trebanjci. Celjski rokometaši so v tej sezoni osvojili že 25. naslov državnih prvakov, od slovenske osamosvojitve so le šestkrat ostali brez laskave lovorike. Štirikrat so se naslova veselili Velenjčani (2008/09, 2011/12, 2012/13 in 2020/21), po enkrat pa Prulčani (2001/02) in Koprčani (2010/11).
Izbranci Alema Toskića so tekmo začeli rezervirano, po zaostanku s 4:8 pa so dvignili raven svoje igre in hitro izenačili na 8:8, na veliki odmor pa odšli s prednostjo 16:15. V drugem polčasu so odločneje pohodili plin in razveselili 1200 gledalcev. V 49. minuti so povedli z 29:22 in jasno je bilo, da bo zmaga ostala v Celju. Zasedba iz Zlatoroga je v tej sezoni dosegla 24 zmag in neodločen izid, izgubila je le v Trebnjem.
V štajerski ekipi je bil najbolj učinkovit Tim Cokan z 11 goli, vratar Gal Gaberšek pa je zbral 12 obramb. V dolenjski je Simon Vidmar dosegel šest zadetkov, vratar Jernej Mlakar pa je zaustavil 14 strelov.

Alem Toskić, trener Celja Pivovarne Laško:
"Tekmo smo želeli zmagati zaradi navijačev, ki nas podpirajo vso sezono. Tekmeci so se dobro upirali. Videlo se je, da dvoboj o ničemer ne odloča, za zmago pa smo se morali potruditi. Čestitke rokometašem za izjemno sezono, ki je bila za nas nenavadna. Borili smo se, dali vse od sebe in zasluženo se veselimo naslova državnih prvakov. Hvala klubu in navijačem."

RD RIKO RIBNICA : RK MARIBOR BRANIK 34:27 (19:13)
Bogdanović 7, Ranisavljević 6; Košec 5, Rakita 4 (2).

Igralec tekme: Ilija Bogdanović (RD Riko Ribnica)


Rokometaši iz dežele suhe robe so na zadnji tekmi v tej sezoni na kolena položili Mariborčane in si zagotovili končno četrto mesto v Ligi NLB.
Ribničani so temelje za zmago postavili v prvi polovici tekme, ko so povsem nadigrali tekmece iz štajerske prestolnice. Ob polčasu so vodili z 19:13, v 39. minuti pa so si prvič na dvoboju priigrali deset golov prednosti (15:15) in razrešili vse dvome o zmagi.
V ribniški ekipi sta bila najbolj učinkovita Ilija Bogdanović s sedmimi in Stefan Ranisavljević s šestimi goli, izkazal pa se je tudi vratar Sandro Meštrić s 15 obrambami. V mariborski sta bila strelsko najbolj razpoložena Matic Košec s petimi in Filip Rakita s štirimi zadetki, vratar Denis Strašek je zaustavil 13 strelov.

Ilija Bogdanović, rokometaš Rika Ribnice:
"Končana je zadnja tekma v sezoni. Morali smo zmagati, če smo želeli ohraniti četrto mesto, ki vodi v evropska tekmovanja. Sezona je bila zahtevna, saj smo imeli veliko težav s poškodbami, zato jo lahko ocenimo kot uspešno, vseeno pa nam je manjkalo še nekaj športne sreče. Hvala navijačem, ki so nas podirali tako doma kot na gostovanjih, ter soigralcem, ki se poslavljajo. Ogromno so pripomogli k četrtemu mestu in žal mi je, da nismo več časa preživeli skupaj, saj smo se odlično razumeli. Obljubljam pa, da bomo prihodnjo sezono še boljši."

Luka Žvižej, trener Maribora Branika:
"Končana je zadnja tekma v sezoni, na žalost se ni izšla po načrtih. Morali bi biti bolj zbrani in na višji ravni. Sezone je konec, lahko smo zadovoljni. Po počitnicah se bomo osredotočili na nove cilje."

RD LL GROSIST SLOVAN : RD HERZ ŠMARTNO 32:31 (18:20)
Jakše (3) in Tufegdžić (1) po 8; Rozina 6 (6), Grum in Avsec po 5.

Igralec tekme: Ognjen Ostič (RD LL Grosist Slovan)


V hramu slovenskega rokometa na Kodeljevem so gledalci videli izenačeno predstavo, na koncu pa so se zmage veselili izbranci Aleša Repine. Ljubljančani so v izdihljajih tekme povedli z 31:28, a so jim tekmeci po golih Janeza Gruma in Luke Rozina povsem zadihali za ovratnik, njihove upe pa je razblinil zadetek, ki ga je v zadnji minuti dosegel Andrej Yankovskyy za vodstvo z 32:30.
V domači ekipi sta bila najbolj učinkovita Jaka Jakše in Aleksa Tufegdžić z osmimi goli, v gostujoči pa Luka Rozina s šestimi zadetki.

Ognjen Ostič, rokometaš LL Grosista Slovana:
"Zahvalil bi se trenerju, ki mi je ponudil priložnost v napetem delu tekme. Čestitke ekipi, da smo sezono zaključili z zmago."

Benjamin Cirar, rokometaš SVIŠ Ivančne Gorice:
"Mislim, da je bila tekma za občinstvo zanimiva, rezultat je bil zelo izenačen. Želeli smo zmagati, a nam je zmanjkalo kanček športne sreče."

RK JERUZALEM ORMOŽ : RD KOPER 29:29 (16:16)
Ćirović 10 (1), Žuran 6; Žagar 6, Kete 5.

Igralec tekme: Nik Ćirović (RK Jeruzalem Ormož)


V Prlekiji se je skozi celotno tekmo iskrilo na vseh straneh, na koncu pa sta se tekmeca razšla z neodločenim izidom. Po zadnji tekmi so Koprčani osvojili končno šesto, Ormožani pa deseto mesto v Ligi NLB.
V izenačeni predstavi se je zmaga najprej nasmihala Primorcem, ki so v zadnjem delu tekme povedli s 27:24. A gostitelji niso vrgli puške v koruzo, po golu Nika Ćirovića so v 58. minuti izenačili na 28:28. V naslednjem napadu je Andraž Makuc rokometaše z Obale znova popeljal do vodstva z 29:28, izenačujoči gol pa je v zadnji minuti dosegel Jan Mlač Černe.
V domači ekipi je bil na najbolj učinkovit Nik Ćirović z desetimi, v gostujoči pa Matevž Žagar s šestimi goli.
Svojo zadnjo tekmo v dresu Jeruzalema Ormoža je v petek odigral Bojan Čudič, najboljši strelec v zgodovini kluba. Barve ormoške zasedbe je branil vse od leta 2003, v državnem prvenstvu pa je dosegel kar 2522 golov in tako zaseda mesto najboljšega strelca tega rokometnega tekmovanja.

Bojan Čudič, rokometaš Jeruzalema Ormoža:
"Vesel sem, da sem se od aktivne kariere poslovil z remijem proti močni ekipi Kopra. Zaslužili smo si točko. Hvala ekipi in vsem, ki so prišli na tekmo. Sem brez besed."

Bojan Čotar, trener Kopra:
"Čestitke Bojanu Čudiču! Vsi smo utrujeni, malo razočarani, saj smo prednost na koncu zapravili."
LESTVICA LIGE NLB
Ekipa Tekme Zmage Remiji Porazi Točke
1 RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO 26 24 1 1 49
2 RK TRIMO TREBNJE 26 21 3 2 45
3 RK GORENJE VELENJE 26 18 2 6 38
4 RD RIKO RIBNICA 26 14 3 9 31
5 RK SLOVENJ GRADEC 2011 26 14 1 11 29
6 RD KOPER 26 13 2 11 28
7 RD URBANSCAPE LOKA 26 14 0 12 28
8 RK MARIBOR BRANIK 26 11 2 13 24
9 RD LL GROSIST SLOVAN 26 9 3 14 21
10 RK JERUZALEM ORMOŽ 26 9 3 14 21
11 RK DOBOVA 26 9 2 15 20
12 RK SVIŠ IVANČNA GORICA 26 6 0 20 12
13 MRK LJUBLJANA 26 3 3 20 9
14 RD HERZ ŠMARTNO 26 3 3 20 9