29. 4. 2022

Trebanjci zadali prvi poraz Celjanom, boj za prvaka ostaja odprt

Na petkovem derbiju vrha lestvice Lige NLB so Trebanjci premagali Celjane in s tem preprečili, da bi rokometaši iz knežjega mesta prvenstvo odločili že v 23. krogu.

Obračun v Trebnjem je bil po pričakovanjih napet, na koncu pa so se zmage pred glasnimi domačimi navijači veselili izbranci Uroša Zormana. Celje Pivovarno Laško so premagali za gol (30:29). Slovenjgradčani in Škofjeločani so na gostovanjih premagali zadnjeuvrščeni ekipi - Korošci so zmago slavili v Ljubljani (35:32), Gorenjci pa v Šmartnem pri Litiji (33:27). Zadnji petkov obračun je pripadel gostiteljem. Mariborčani so doma s 26:24 premagali Koper.

V soboto bodo odigrani še dvoboji med Gorenjem Velenjem in Rikom Ribnico, SVIŠ Ivančno Gorico in Jeruzalemom Ormožem ter Dobovo in LL Grosistom Slovanom. 

LIGA NLB, 23. KROG:

petek, 29. aprila:
RK TRIMO TREBNJE : RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO 30:29 (15:14)
Lazarevski in Glavaš (5) po 6; Vlah 5, Razgor (4) in Cokan (2) po 4.

Igralec tekme: Gregor Potočnik (RK Trimo Trebnje)


V Trebnjem so gostitelji iskali zmago, ki bi jih še ohranila v bolj ali manj realnem boju za prvaka. V goste so sprejeli še neporažene Celjane, ki so imeli pred tekmo osem točk več od Dolenjcev.
Obračun je bil zelo izenačen, na koncu pa se je izšlo po željah izbrancev Uroša Zormana, ki so ostali v igri za naslov. Celje Pivovarna Laško bo sicer do konca sezone odigralo še tri tekme, Trimo Trebnje pa pet.
Gostitelji so tekmo odločno začeli in nekajkrat povedli za dva zadetka, bili nato večino prvega polčasa rahlo v ospredju, Celjani so jih ujeli šele v 26. minuti pri 12:12. Na glavni odmor so Trebanjci nesli zadetek naskoka, kar je napovedalo zanimivo nadaljevanje. V 36. minuti so gostje prvič na tekmi povedli. Za 17:16 je s sedmih metrov zadel David Razgor. Toda gostitelji se niso dali, znova so pobegnili za dva zadetka. Sledila je izenačena predstava, v kateri ne enim ne drugim ni uspelo priti do otipljive prednosti. V 57. minuti so sicer Dolenjci prišli do dveh zadetkov prednosti, pri Celjanih pa je bil za nameček tretjič na tekmi izključen Žiga Mlakar. Sledili sta pomembni obrambi Nebojše Bojića v celjskih vratih, toda Miodrag Ćorsovič je dobro minuto pred koncem le poskrbel za 30:28. Celjani so nato hitro zmanjšali zaostanek, 15 sekund pred koncem je Zorman vzel minuto odmora, njegova ekipa pa je v tem kratkem času pred glasnimi navijači znala zadržati prednost zadetka za veliko zmago.
V domači zasedbi sta bila strelsko najbolj razpoložena Milan Lazarevski in Filip Glavaš s šestimi goli, na drugi strani jih je Aleks Vlah dosegel pet.
Trimo Trebnje bo v 24. krogu gostoval pri Ljubljani, Celje pa bo gostilo Gorenje Velenje.

IZJAVI PO TEKMI

Gregor Potočnik, rokometaš Trima Trebnjega:
"Ta zmaga je za nas zelo pomembna. Vsa čast ekipi za borbeno predstavo, predvsem pa izjemnim navijačem, ki so nas spodbujali do konca."

Alem Toskić, trener Celja Pivovarne Laško:
"Čestitke Trimu Trebnjemu za zasluženo zmago. Tako v napadu kot v obrambi smo odigrali katastrofalno. Na poti do naslova prvaka smo ubrali zahtevnejšo pot."

MRK LJUBLJANA : RK SLOVENJ GRADEC 2011 32:35 (17:17)
Brulec 7 (4), Tomšič, Leskovar in Pernovšek (2) po 4; Štumpfl 10, Cvetko 9 (6).

Igralec tekme: Uroš Štumpfl (RK Slovenj Gradec 2011)


Rokometaši Slovenj Gradca 2011 so se po porazu v prejšnjem krogu v Celju vrnili v zmagovalne tirnice. V Ljubljani so zabeležili četrto zmago na zadnjih petih tekmah, skupno dvanajsto oziroma četrto v gosteh v tej sezoni.
Ljubljančani po 17. zaporednem porazu - zmagali niso že od konca septembra 2021 - tri kroge pred koncem prvenstva ostajajo na zadnjih dveh mestih, ki vodita iz Lige NLB. Izbranci Romana Šimona bodo v zadnjih dveh krogih igrala doma s Trimom Trebnjem in Dobovo ter gostovala v Velenju, Slovenj Gradec 2011 pa bo v naslednjih treh krogih gostoval v Škofji Loki in Trebnjem, Ligo NLB pa končal doma proti Gorenju Velenju.
Končni rezultat 35:32 ni povsem realen pokazatelj slike na parketu dvorane Galjevica, saj so imeli gostje dobre pol minute pred zaključkom zgolj gol prednosti. Ljubljana je prikazala izjemno borbeno predstavo in bila vse do konca v igri za presenečenje. V 43. minuti so gostitelji vodili s 24:22, dobrih pet minut pred koncem pa je bil rezultat še vedno izenačen (29:29). Nato sta stvari v svoje roke vzela najboljša posameznika pri gostih in rešila vprašanje zmagovalca. Uroš Štumpfl in Rok Cvetko, ki sta skupaj dosegla 19 zadetkov, sta v zadnjih petih minutah petkrat zadela v polno. Vodstvo s 33:30 tri minute in pol pred zaključkom je Slovenjgradčanom omogočilo mirnejšo končnico, ki jo je dokončno odločil gol prvega strelca tekme Štumpfla pol minute pred koncem za 34:32.
Štumpfl je dosegel deset golov, Cvetko devet, pri Ljubljančanih pa je bil najboljši Lovro Brulec  s sedmimi. 

RD HERZ ŠMARTNO : RD URBANSCAPE LOKA 27:33 (17:19)
Grum 7, Justin 4 (1); Jamnik 8 (5), Cingesar 6.

Igralec tekme: Luka Stanojlović (RD Urbanscape Loka)


Herz Šmartno po 18. porazu zaseda zadnje mesto na lestvici Lige NLB, do konca prvenstva pa ga čakata še gostovanji pri Kopru in LL Grosistu Slovanu ter domača preizkušnja z Jeruzalemom Ormožem. Urbanscape Loka je s 14. zmago, tretjo v nizu, ohranila četrto mesto na lestvici, v preostalih treh krogih pa se bo doma pomerila s Slovenj Gradcem 2011 in Trimom Trebnjim ter odšla na gostovanje v Koper.
Gostje so pričakovano in suvereno prišli do novih dveh točk. V prvem polčasu so si najvišjo prednost priigrali pri 12:9. Gostitelji so pred odmorom prišli še na 16:16, že uvodne minute nadaljevanja pa so znova pokazale premoč Škofjeločanom. Vodstvo 23:20 so v 50. minuti nadgradili na 29:24 in razliko brez težav zadržali do konca.
Grega Jamnik z osmimi zadetki in Darko Cingesar s šestimi sta bila gonilna sila pri gostih, za gostitelje pa je največ zadetkov dosegel Janez Grum (7).

IZJAVI PO TEKMI

Nejc Škrabanja, rokometaš Herza Šmartnega:
"V prvem polčasu smo se držali navodil trenerja. Bili smo čvrsti v obrambi, v napadu pa smo naredili nekaj napak. V drugem delu smo nekoliko popustili, tekmeci so to kaznovali in rezultata nismo več mogli obrniti. Čestitam ekipi Urbanscapa Loke za zmago."

Luka Stanojlović, rokometaš Urbanscapa Loke:
"Vedeli smo, da nas čaka zahtevna tekma v Šmartnem pri Litiji. Na gostitelje smo se dobro pripravili. V prvem polčasu smo imeli nekaj težav v obrambi in napadu, v drugem pa smo se zbrali, povedli za več golov in zasluženo zmagali."

RK MARIBOR BRANIK : RD KOPER 26:24 (13:12)
Janc 9 (3), Budja 6; Poklar 10 (1), Kete in Breznikar po 3.

Igralec tekme: Gregor Lorger (RK Maribor Branik)


Maribor Branik je po dveh porazih vpisal deseto zmago v Ligi NLB in se tokratnemu tekmecu, ki ga je sicer premagal že na prvi tekmi v Kopru konec novembra, približal na dve točki zaostanka. Za Koprčane je bil to enajsti poraz, šesti v gosteh in prvi po dveh zmagah.
Gostje so imeli svoje minute sredi obeh polčasov. V prvem so prišli do najvišje prednosti na tekmi (13:11), v drugem pa so z delnim izidom 5:1 skoraj nadoknadili zaostanek petih zadetkov (19:14). Sedem minut pred zaključkom obračuna v Lukni je imel prvi strelec tekme Tine Poklar celo priložnost za izenačenje na 20:20, vendar je njegov poskus s sedmih metrov vratar Gregor Lorger ubranil. V naslednjem napadu je Mitja Janc zadel za dva zadetka prednosti Maribora Branika, nova obramba, tedaj deseta Lorgerja pri strelu od daleč, ter zadetek Izidorja Budje v 55. minuti za 23:20 pa sta gostom dokončno spodrezala krila.
Poklar je za Koprčane dosegel deset golov, Janc pa za Mariborčane devet.
Maribor Branik bo v 24. krogu gostoval v Ormožu, Koprčani pa bodo gostili Herz Šmartno.

IZJAVI PO TEKMI

Luka Žvižej, trener Maribora Branika:
"Imeli smo zahtevno delo. Po zadnji tekmi smo se usedli in pogovorili ter se dogovorili, kako naprej. Veliko stvari smo izboljšali, energija je bila prava. Naredili smo, kar smo si zadali. Skoraj vsi rokometaši so bili nared. Moštvo je dokazalo, da lahko s pravo energijo igra proti vsaki ekipi. Tudi s tistimi, ki so na lestvici pred nami. Rokometašem bi rad čestital za to tekmo."

Bojan Čotar, trener Kopra:
"Čestitke Mariborčanom za zmago. Mi nismo delovali, kot smo se dogovorili. V naši igri je bilo preveč nihanj. Tako v obrambi kot v napadu nismo bili pravi. V drugem delu smo se dvignili, imeli žogo za izenačenje, a je nismo izkoristili in gostitelji so to izkoristil ter zadržal prednost ter tekmo mirno pripeljal do konca."


Še sledi:

sobota, 30. aprila, ob 18.00:
RK GORENJE VELENJE : RD RIKO RIBNICA

ob 19.00:
RK SVIŠ IVANČNA GORICA : RK JERUZALEM ORMOŽ
RK DOBOVA : RD LL GROSIST SLOVAN
LESTVICA LIGE NLB
Ekipa Tekme Zmage Remiji Porazi Točke
1 RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO 23 21 1 1 43
2 RK TRIMO TREBNJE 21 17 3 1 37
3 RK GORENJE VELENJE 21 16 1 4 33
4 RD URBANSCAPE LOKA 23 14 0 9 28
5 RD RIKO RIBNICA 22 12 2 8 26
6 RK SLOVENJ GRADEC 2011 23 12 1 10 25
7 RD KOPER 23 11 1 11 23
8 RK MARIBOR BRANIK 23 10 1 12 21
9 RD LL GROSIST SLOVAN 22 8 2 12 18
10 RK JERUZALEM ORMOŽ 21 8 2 11 18
11 RK DOBOVA 22 7 2 13 16
12 RK SVIŠ IVANČNA GORICA 22 5 0 17 10
13 MRK LJUBLJANA 23 2 3 18 7
14 RD HERZ ŠMARTNO 23 2 3 18 7