10. 1. 2020

Slovenci na uvodu zanesljivo premagali Poljake

Slovenski rokometaši so zmagovito začeli letošnje evropsko prvenstvo. Na uvodni tekmi skupine F so na kolena položili Poljake in naredili prvi korak proti uvrstitvi v drugi del tekmovanja, ki bo potekal v Malmöju.


Slovenija bo v skupinskem delu igrala še dve tekmi, najprej se bo v nedeljo, 12. januarja, pomerila z gostiteljico skupine Švedsko, dva dni kasneje pa še proti Švici.


V drugi del bosta napredovali najboljši izbrani vrsti iz skupine v Göteborgu, ki se bosta nato pomerili z dvema najboljšima reprezentancama iz skupine D in E. V skupini D v norveškem Trondheimu nastopajo Francija, Norveška, Portugalska in BiH, v skupini E v Malmöju pa Danska, Madžarska, Islandija in Rusija.


Vranješevi fantje so imeli v prvi polovici tekme poljske "gladiatorje" vseskozi pod rezultatskim nadzorom, zavoljo "toplo-hladnih" obdobij v svoji igri pa so bili njihovi tekmeci vselej relativno blizu.


Njegova uvodna postava - na vratih je bil Klemen Ferlin, na krilnih položajih Blaž Janc in Darko Cingesar, na zunanjih Borut Mačkovšek, Dean Bombač in Jure Dolenec ter krožni napadalec Blaž Blagotinšek - je dobro odprla dvoboj v dvorani Scandinavium.


Obramba 6-0 je bila na najvišji možni ravni, Poljaki zanjo niso našli rešitve, tudi napadalne akcije so bile dobro premišljene in raznolike. Po dveh golih Blagotinška ter Janca in Cingesarja iz nasprotnih (pol) nasprotnih napadov je že po šestih minutah povedla s 4:1.


A Poljaki se niso predali, že dve minuti kasneje so se približali na gol zaostanka (4:3). V 12. minuti je po atraktivnem golu po "cepelinu" zavoljo poškodbe desnega komolca na klop odšel Cingesar, v odsotnosti pomembnega člena v slovenski rokometni verigi pa so njegovi soigralci prikazali zelo spremenljivo predstavo.


Do konca polčasa so nekajkrat vodili za tri gole (9:6, 11:8, 12:9), a Poljaki so jim vseskozi dihali za ovratnik, Slovenci pa so se na veliki odmor podali s prednostjo dveh golov (13:11).


Vranješ je v prvem polčasu veliko rotiral, v ogenj je poslal dvanajst od skupno 16 igralcev. Najbolj učinkovita sta bila Janc in Mačkovšek, ki sta dosegla po tri gole, vratar Ferlin pa je ubranil osem strelov, od tega tudi dve sedemmetrovki.


Slovenski rokometaši v začetku drugega polčasa niso blesteli, predvsem v napadu so naredili tudi kakšno napako preveč, navkljub temu pa so v 38. minuti - po prvem zadetku Dolenca - prvič na dvoboju povedli za štiri gole (17:13), dve minuti kasneje pa je Janc v nasprotnem napadu povišal na 18:13.


V zadnjih dvajsetih minutah niso popustili. Obramba je bila še naprej na dokaj visoki kakovostni ravni, v napadu pa so navkljub določenim težavam dosegali pravočasne gole in z njimi venomer zatirali poljske poskuse po prevratih.


V slovenski reprezentanci sta bila najbolj učinkovita Blagotinšek in Mačkovšek, ki sta dosegla po pet golov, Janc je prispeval štiri zadetke. Ferlin je zbral 13 obramb, izmed katerih je zaustavi dva strela s sedmih metrov. Na koncu je bil izbran tudi za najkoristnejšega posameznika obračuna.


Ljubomir Vranješ, selektor slovenske reprezentance:
"V obrambi smo igrali dobro, svoje je dodal vratar Ferlin. Celoten čas smo imeli kontrolo nad igro, četudi v napadu nismo zaigrali povsem tako kot znamo in zmoremo. Naredili smo preveč napak. Na naslednji tekmi proti Švedski moramo prikazati boljšo igro."


Jure Dolenec, slovenski reprezentant:
"Dobili smo obe točki, a nismo prikazali posebej bleščeče predstave. Igra v obrambi je bila na zadovoljivi ravni, bilo je tudi nekaj manjših napak, kar pa je povsem razumljivo za prvo tekmo na tako pomembnem turnirju. V napadu nikakor nismo uspeli razviti naše igre, po domače povedano smo se kar precej mučili. Menim, da smo vse skupaj sposobni oddelati na veliko višji ravni."

RAZPORED TEKEM NA EP:

PRVI DEL, SKUPINA F (GÖTEBORG, ŠVEDSKA):


1. kolo, petek, 10. januarja:
SLOVENIJA : POLJSKA 26:23 (13:11)
Slovenija:
Ferlin, Kastelic, Blagotinšek 5, Henigman, Marguč, Janc 4, Dolenec 3 (1), Cingesar 2, Cehte, Kodrin 2, Zarabec 2 (1), Horžen, Žabić, Ovniček, Bombač 1, Mačkovšek 5.
Poljska: Kornecki, Morawski, Krajewski 4, Sicko 2, Majdzinski 1, Lungowski, Pilitowski 3, Syprzak, Moryto 8 (3), Jarosiewicz 1, Kondratiuk 1, Gebala, Przybylski 1, Bondzior, Dawydzik 2, Chrapkowski.

STATISTIKA


ŠVEDSKA : ŠVICA 34:21 (20:13)

LESTVICA SKUPINE F:
Reprezentanca Tekme Zmaga Remi Poraz Goli Razlika Točke
1 Švedska 1 1 0 0 34:21 13 2
2 Slovenija 1 1 0 0 26:23 3 2
3 Poljska 1 0 0 1 23:26 -3 0
4 Švica 1 0 0 1 21:34 -13 0
2. kolo, nedelja, 12. januarja, ob 18.15:

ŠVEDSKA : SLOVENIJA (prenos na TV Slovenija 2)


3. kolo, torek, 14. januarja, ob 18.15:
ŠVICA : SLOVENIJA (prenos na TV Slovenija 2)