23. 3. 2024

Presenečenje Litije, tekmi za obstanek odločili vratarki

Začel se je končnica državnega prvenstva za rokometašice. V Ligi za prvaka so za presenečenje poskrbele Litijanke, v Ligi za obstanek sta se obe tekmi končali z zadetkom razlike, oba dvoboja pa sta odločili vratarki.

Litijanke so na uvodu bojev z prvaka gostile ajdovski Mlinotest, po prvem delu drugo najuspešnejšo ekipo. V prvem polčasu je za vodila že za šest zadetkov, Litijanke pa so z vztrajno igro v zadnjih 18 minutah pripravile izjemen zasuk. Po zaostanku z 19:22 so v 46. minuti golom Jelene Gavrilović izid poravnale na 23:23, dve minuti kasneje pa je ista igralka s črte sedmih metrov poskrbela še za vodstvo s 24:23. V 54. minuti je Urša Zelnik izid še izenačila na 26:26, nato pa so prek dveh zadetkov Špele Bajc in enega Tinkare Kogovšek, ter z vmesnima obrambama Aleksandre Petrukhine, ušle na 29:26 in tekmo uspešno pripeljale h koncu (31:28).

Glede na razvrstitev v prvem delu tekmovanja v Ligi za obstanek do presenečenj ni prišlo, sta pa gostujoči ekipi iz Velenja in Izole rešili vratarki. V Novem mestu je Nika Vuk v primorskih vratih v zadnjih sekundah ubranila povsem neoviran strel Krke za izenačenje na 27:27, Velenjčanka Neja Žejn pa je tik pred zadnjo sireno zaustavila sedemmetrovko, s katero bi krkašice izid poravnale na 23:23.
1. A ŽENSKA ROKOMETNA LIGA, LIGA ZA PRVAKA, 1. KROG
Sobota, 23. marec:
ŽRD LITIJA : ŽRK MLINOTEST AJDOVŠČINA 31:28 (12:17)
Gavrilović 11 (4), Bajc 7; Černigoj 10 (1), Abina 8 (1).

IZJAVI PO TEKMI:

Aleksandra Petrukhina, rokometašica ŽRD Litija:
"Zelo sem vesela za našo zmago, ki nam je pomagala, da si dvignemo samozavest in tudi pri točkovanju za naprej. v drugem polčasu smo začele v obrambi igrati dobro. Bilo je veliko prekinitev, kar smo v napadu zelo dobro izkoristile. Zahvaljujemo se vsem navijačem za dobro podporo."

Nina Kovšca, rokometašica ŽRK Mlinotest Ajdovščina:
"Žal se tekma ni izšla po našem pričakovanju. V naslednjih tekmah moramo popraviti napake, ki smo jih delale skozi tekmo in upamo na boljši rezultat naprej."

Termin še ni znan:
RK KRIM MERCATOR : ŽRK Z'DEŽELE
LESTVICA LIGE ZA PRVAKA
Ekipa Tekme Zmage Neodločeno Porazi Dani : prejeti goli Razlika Točke
1 RK KRIM MERCATOR 0 0 0 0 0:00 0 6
2 ŽRK MLINOTEST AJDOVŠČINA 1 0 0 1 28:31 −3 4
3 ŽRD LITIJA 1 1 0 0 31:28 3 2
4 ŽRK Z'DEŽELE 0 0 0 0 0:0 0 2
1. A ŽENSKA ROKOMETNA LIGA, LIGA ZA OBSTANEK, 1. KROG
Sobota, 23. marec:
ŽRK KRKA NOVO MESTO : ŽRK TRGO ABC IZOLA 26:27 (14:14)
Robida 9 (1), Borišek 6 (1); Polak 6, Marinšek 4 (4).

IZJAVI PO TEKMI:

Anja Činkole Črček, rokometašica ŽRK krka Novo mesto:
"Tekmo smo začele rahlo nezbrano in s preveč napakami. Kljub temu smo se zbrale in rezultatsko ujele tekmice. Na koncu tekme se nam žal ni izšlo in morale smo priznati poraz."

Nika Vuk, rokometašica ŽRK Trgo ABC Izola:
"Po dobrem začetku smo napravile preveč napak in dovolile tekmicam, da so se nam približale. V nadaljevanju smo se zbrale in tekmo pripeljale do končne zmage."

ŽRK ŽIHER HIŠE PTUJ - ORMOŽ : ŽRK VELENJE 22:23 (11:12)
Krasnič 9 (2), M. Kolenko 5 (3); Priteržnik 12 (8), Smonkar 5 (2).

IZJAVI PO TEKMI:

Nuša Puž, rokometašica ŽRK Žiher hiše Ptuj-Ormož:
"Začele smo zelo nervozno, naredile preveč napak, zastreljale preveč strelov. Predvsem v prvem polčasu je bilo napak preveč. V drugem polčasu smo popravile obrambo, ampak napak je bilo vseeno preveč, tako da tudi zadnji ubranjen strel ni spremenil nič. Čestitke ekipi iz Velenja."

Klavdija Leben, rokometašica ŽRK Velenje:
"Vedele smo, da nas čaka zelo težka tekma. Ptuj na domačem igrišču igra zelo dobro, kar se je pokazal tudi na zadnji medsebojni tekmi. Vedele smo, da moramo pustiti srce na igrišču, borile smo se in z ubranjeno sedemmetrovko zmagale ter zasluženo odnesle domov dve točki."
LESTVICA LIGE ZA OBSTANEK
Ekipa Tekme Zmage Neodločeno Porazi Dani : prejeti goli Razlika Točke