Show menu

PRAVILA MINI ROKOMETA

Rojeni leta 2015, 2016, 2017 – cici rokomet

Rojeni leta 2013 in 2014 – mini rokomet

V kolikor ima ekipa samo dva igralca letnika 2013 in/ali 2014, lahko le-ta igrata v kategoriji cici rokomet. V primeru treh igralcev letnika 2013/14, se ekipo prijavi v mini rokomet.

1.            Tekmovalna pravila

Ob vstopu v osnovno šolo se otroci prvič srečujejo z rokometno igro, tekmovalni uspeh ne sme biti v ospredju. Zelo pomemben je pozitiven odnos do soigralcev, nasprotnikov, sodnikov, trenerja in samega sebe.

Pravila za to starostno kategorijo temeljijo na pravilih Mednarodne rokometne zveze (IHF) in Rokometne zveze Slovenije – tekmovanja mladih.

Zaradi prilagajanja nivoju tehnično-taktičnega znanja igralcev nekatera pravila niso natančno določena in dajejo organizatorjem tekmovanj v mini rokometu možnost prilagajanja okoliščinam, v katerih bo tekmovanje potekalo.

Pravilo 1 - Igrišče

Šolske telovadnice, velike od 20m x 12m do 40m x 20m. Znotraj telovadnice se lahko postavi več igrišč. Dimenzije posameznega igrišča so določene s strani organizatorja in so odvisne od velikosti telovadnice.

Pravilo 2 - Igralni čas

Organizator ima pravico odločati o igralnem času. Predlagan čas tekme s strani Rokometne zveze Slovenije je od 8 minut do 12 minut. Igralni čas se ne prekinja.

Pravilo 3 - Vrata

Organizator ima pravico odločati o velikosti vrat, in sicer v dimenzijah od 2.2m do 3m x 1.7m do 2m.

Uradni goli za mini rokomet s strani Rokometne zveze Slovenije so dimenzij 2.4m x 1.7m.

Črta vratarjevega prostora je od vrat oddaljena od 5m do 6m.

Pravilo 4 - Žoga

Mini rokomet se igra z žogami obsega 48 cm, številka 0. Cici rokomet se igra z žogami obsega 46 cm, številka žoge 00. Žoga mora biti izdelana iz mehkih materialov z dobrim oprijemom.

Pravilo 5 - Moštvo

Ekipo sestavlja 5 do 12 igralcev. Na začetku tekme mora imeti vsaka ekipa na igrišču 5 igralcev, eden od njih je vratar (4+1). Ob soglasju obeh moštev se lahko tekme mini rokometa igrajo tudi s tremi igralci in vratarjem (3+1).

Pravilo 6 - Oprema

Igralci moštva, ki igrajo, morajo nositi enotne drese in hlačke, ki se po barvi jasno ločijo od nasprotnikovih. Dovoljeno je uporabljati tudi markirne majice.

Pravilo 7 - Menjave

Rezervni igralci lahko med igro kadarkoli in večkrat vstopijo na igrišče brez najave časomerilcu / zapisnikarju. Igralci, ki se menjajo, pred tem ne potrebujejo zapustiti igrišče, vendar ne smejo vplivati na igro.

Pravilo 8 - Izključitve

Izključeni igralec se lahko vrne v igro takoj, ko nasprotna ekipa doseže zadetek. Izključitev lahko traja največ 1 minuto.

Pravilo 9 - Zadetek

Zadetek je dosežen, ko žoga s celim obsegom preide črto v vratih.

Pravilo 10 - Začetek igre

Začetni met izvaja vratar ekipe, ki ob žrebu izbere žogo. Druga ekipa ima pravico, da izbira stran. Žrebanje opravita sodnik in predstavnika ekip.

Pravilo 11 - Prekrški in nešportno obnašanje

Dovoljeno je:

• uporabljati roke in dlani, da igralec žogo blokira ob strelu, prestreže ob podaji ali odvzame med vodenjem.

Ni dovoljeno:

• da igralec z rokami vzpostavi telesni kontakt z nasprotnikom, ko je ta z žogo ali brez nje,
  • da igralec nasprotniku, ki drži žogo, le-to iztrga ali izbije iz rok,
  • da igralec blokira ali odriva nasprotnika z rokami, dlanmi ali nogami,
  • da igralec nasprotnika objema, drži, odriva, se vanj zaleti ali skoči nanj,
  • da igralec nasprotnika na druge načine (z žogo ali brez nje) nepravilno moti, ovira ali ogroža.

Pravilo 12 - Rezultat

Rezultat se na tekmah mini rokometa ne beleži.

Pravilo 13 - Druga posebna pravila

Ekipe morajo uporabljati individualno (osebno) obrambo, tako, da je vsak igralec zadolžen za spremljanje svojega napadalca po celotni igralni površini. V kolikor ekipe ne spoštujejo tega pravila, jih sodnik najprej opozori, če še vedno vztrajajo v nedovoljeni obrambni formaciji (conski načini branjenja), pa sodnik izključi uradno osebo moštva (trenerja). Če sodnika izključita uradno osebo, sme le-ta ostati na klopi za igralce in uradne osebe, moštvo pa igra eno minuto z igralcem manj – Pravilo 8.

Kazenski strel se izvaja pred črto vratarjevega prostora.

Po zadetku se igra nadaljuje brez začetnega meta, s podajo vratarja iz vratarjevega prostora. V kolikor je igralec, ki žogo sprejema v neposredni bližini svojega vratarjevega prostora (2m), mora obrambni igralec dopustiti neoviran sprejem žoge po podaji vratarja.

Pri izvajanju prostega meta mora biti igralec, ki ga izvaja, oddaljen vsaj 2m od vratarjevega prostora. Podati mora v polje.

Obe ekipi se morata pred začetkom tekme in po njej pozdraviti med seboj.

2.            Sojenje

Sojenje zagotovo organizator posameznega turnirja. Sodniki so lahko brez veljavne sodniške licence.