26. 4. 2024

Đurica v zadnjih sekundah rešil Koprčane

V petek so rokometaši Lige NLB sklenili 24. krog, po katerem je jasno, da bo boj za četrto mesto na lestvici, ki kot zadnje vodi v evropska tekmovanja v novi sezoni, še zelo napet. Nič drugače ni na vrhu, kjer še naprej vztrajata trebanjski Trimo in Gorenje Velenje.

Za potezo kroga je poskrbel koprski vratar Marin Đurica, ki je v zadnjih sekundah ubranil neoviran strel Slovenjgradčanov za izenačenje.
LIGA NLB, 24. KROG
Petek, 26. april:
RD KOPER : RK SLOVENJ GRADEC 30:29 (15:14)
Makuc 10 (2), Kete 6 (1); Lampret 6 (1). Cvetko, Karlaš in Yankolovskyy po 4.
STATISTIKA

Igralec tekme: Andraž Kete (RD Koper)

Sosedski obračun na lestvici je postregel z zmago domačega Kopra. Ta je po dveh zmagah nazadnje v prvenstvu izgubil proti trebanjskemu Trimu, a je danes prišel do 14. zmage v sezoni. Z 28 osvojenimi točkami je Koper na sedmem mestu DP. Slovenjgradčani so po treh zaporednih porazih v prejšnjem krogu ugnali zadnjeuvrščeno Dobovo, a so danes doživeli 12. poraz, tako da z 22 točkami ostajajo na osmem mestu.
V Kopru so bili gostje tisti, ki so prvi prišli do nekoliko večje prednosti, ko je v 12. minuti za prednost treh golov zadel Aljaž Lampret (7:4). Domačini so v nadaljevanju lovili Slovenjgradčane, ujeli pa so jih v 22. minuti, ko je po sedemmetrovki na 11:11 izid poravnal Andraž Kete. Nato so Koprčani nekajkrat vodili z dvema goloma prednosti, ob polčasu pa so imeli minimalno prednost.
V začetku drugega polčasa so Koprčani nekajkrat še imeli gol prednosti, v 39. minuti pa so povedli gostje, za 18:17 je zadel Vuk Milenković. Domači so vmes znova povedli pri 20:19 po treh zaporednih golih Andraža Makuca. Toda še enkrat več so se vrnili Slovenjgradčani, ki so v 46. minuti prevzeli vodstvo s 24:23, ko je zadel Rok Cvetko.
V nadaljevanju so gostje še nekajkrat vodili za gol, a je bil dvoboj bolj ali manj izenačen. V izdihljajih tekme pa so bili bolj zbrani domači rokometaši. Minuto pred koncem je za vodstvo Kopra s 30:29 zadel Tine Poklar. Slovenj Gradec je imel na voljo še zadnji napad za remi, a se je v domačih vratih izkazal Marin Đurica in poskrbel za koprsko zmago.
Ob Đurici je bil za zmago Kopra z desetimi goli najbolj zaslužen Makuc, šest golov je dodal Kete. Pri gostih je šest golov dosegel Aljaž Lampret.
V naslednjem, predzadnjem krogu bodo Koprčani gostovali v Ivančni Gorici pri Svišu, Slovenjgradčani pa bodo še enkrat več igrali v gosteh, tokrat v Novem mestu pri Krki.

IZJAVI PO TEKMI:

Boris Lisica, trener RD Koper: 
“Izenačena tekma, vidna je utrujenost na naši ekipi. Nikakor nismo mogli najti daljšega ritma. Zbrano smo igrali po pet ali šest minut. Da bi uspeli povezati 20 minut dobrega ritma obrambe in napada, bi lahko lažje dosegli zmago. Na žalost smo konstantno izpadali iz ritma in to zelo hitro. Obrnili smo tekmo v našo korist in potem ponovno izgubili osredotočenost in se vrnili na začetek. Z umirjenimi napadi so nas tekmeci držali v šahu do zadnje minute." 

Žiga Lesjak, trener RK Slovenj Gradec:
"Spremljali smo napeto tekmo dveh izenačenih ekip. Mi smo se borili vseh 60 minut, žal nam je na koncu zmanjkalo malo rotacije tako, da je Koper z malo sreče izvlekel dve točki."

RK GORENJE VELENJE : RD URBANSCAPE LOKA 33:27 (17:14)
Sokolič 10 (5), Slatinek Jovičić 6; Soršak 9 (2), Dolenc in M. Jesenko (1) 4. 
STATISTIKA

Igralec tekme: Tilen Sokolič (RK Gorenje Velenje)

Velenjčani so prišli do 19. zmage v sezoni. Po tekmah 24. kroga še naprej za točko zaostajajo za vodilnim trebanjskim Trimom, a imajo odigrano tekmo manj proti zadnjeuvrščeni Dobovi. Škofjeločani so v tekmo krenili po dveh zaporednih porazih, po še tretjem v nizu in skupno 15. v sezoni ostajajo na 11. mestu s 15 točkami.
Škofjeločani so dvoboj presenetljivo odprli z vodstvom 4:1. Nekaj minut so gostje vodili, a so Velenjčani izenačili po desetih minutah (5:5) in nato po novem golu Jerneja Drobeža tudi povedli, prvič po uvodnem vodstvu 1:0. V 17. minuti je Tilen Sokolič zadel sedemmetrovko in prednost Velenja povišal na +3 (9:6).
Gostje iz Škofje Loke so se v nadaljevanju približali na gol zaostanka, a so domači vseeno narekovali potek dvoboja in v rokah držali nekaj golov prednosti vse do polčasa, ko so na glavni odmor odnesli tri gole naskoka.
Drugi polčas se je v začetku nadaljeval v enakem slogu. Gostje so lovili domače rokometaše, a so varovanci Zorana Jovičića še naprej imeli prednost dveh, treh golov. Po dobrih desetih minutah nadaljevanja pa je Loka le prišla na -1 (21:22), Aleksander Rudić pa je 15 minut pred koncem izid poravnal na 23:23.
A česa več gostje niso zmogli, Velenjčani so se spet umaknili na tri gole prednosti pri 26:23. Deset minut pred koncem dvoboja je bilo +4 (27:23), to pa je bila dovolj velika prednost Gorenja, da je tekmo varno pripeljal do konca in slavil s šestimi goli naskoka.
Junak Velenjčanov je bil z desetimi zadetki Sokolič, šest jih je dodal Enej Slatinek Jovičič. Pri Škofjeločanih je devet golov dosegel Jaka Soršak, po štirikrat sta bila natančna Andrej Dolenc in Matevž Jesenko.
V naslednjem, predzadnjem krogu bodo Velenjčani gostovali pri LL Grosist Slovanu, še pred tem jih v petek, 3. maja, čaka zaostala tekma 21. kroga proti Dobovi. Prav Dobova pa bo v 25. krogu tudi naslednji tekmec Škofjeločanov.

IZJAVI PO TEKMI:

Tilen Sokolič, rokometaš RK Gorenje Velenje:
"Zavedamo se, da moramo do konca tekme vse tekme zmagati, zato je najbrž v uvodnih minutah pri nas prisotno nekaj nervoze. Vedeli smo, da nas čaka napeta in težka tekma, kar se je videlo že na samem začetku, ko so povedli za tri. Nato smo uspeli prvi polčas dobiti, Loka nas je potem v drugem spet ujela. Že nekaj tekem nihamo v igri, ampak dokler tekme zaključujemo z zmagami je to manjšega pomena."

Jaka Soršak, rokometaš RD Urbanscape Loka:
"V tekmo smo dobro vstopili in povedli za tri. Nato nam je padla koncentracija, mogoče tudi zato, ker smo na začetku tekme vodili. Zapravili smo nekaj ključnih žog. Tudi drugi polčas smo dobro odprli, potem pa nam je zmanjkalo nekaj športne sreče in domačini so zasluženo slavili."
RD RIKO RIBNICA : RK JERUZALEM ORMOŽ 35:32 (17:19)
Knavs 8, Žagar 7; Sok 8 (2), Šulek 6.
STATISTIKA

Igralec tekme: Uroš Knavs (RD Riko Ribnica)

Obe ekipi sta tekmo pričakali v dobri formi. Ribničani so na zadnjih petih tekmah štirikrat zmagali in izgubili le proti Krki, Ormožani pa na zadnjih petih tekmah niso izgubili (štiri zmage in en remi). Ribničani so danes prišli še do tretje zmage zapovrstjo, s katero so zdaj pri 28 točkah na šestem mestu prvenstvene lestvice. Ormož ostaja na četrtem mestu s 30 točkami.
V prvem polčasu so bili nekoliko bolj razpoloženi Ormožani, ki so prvi v 13. minuti pobegnili na dva gola prednosti (8:6). Po 20 minutah igre so Ribničani spet prišli v vodstvo z 12:11, a le za trenutek, gostujoča zasedba je kmalu prišla nazaj v ospredje pri 14:12.
Pet minut pred odmorom so Ormožani prvič povedli za tri gole, ko je Rok Žuran zadel za 16:13. A domačini so se v 27. minuti vrnili na 16:16, po novem nizu 3:0 Ormožanov pa so gostje znova pobegnili na 19:16, na glavni odmor pa odnesli dva gola prednosti.
V nadaljevanju so Ribničani kmalu izenačili na 20:20, nato pa so po nekaj minutah izenačenega dvoboja spet povedli, ko je po dobrih desetih minutah drugega dela za 23:22 zadel Uroš Knavs. Ribničani so nato prvič na dvoboju povedli za več kot gol (24:22), izkoristili pa so nalet in zgrešene priložnosti gostov ter pobegnili na +4 (26:22).
Kot kaže, je minuta odmora Ormoža pomagala, saj so gostje znižali na 25:26, deset minut pred koncem pa sta bili ekipi vnovič poravnani (27:27). V zaključku tekme pa so bili boljši Ribničani, ki so znova pobegnili za štiri gole (31:27), Ormožani so se vmes približali na -2, za kaj več pa jim je zmanjkalo časa.
Pri Ribnici je osem golov dosegel Knavs, sedem jih je pristavil Žan Žagar. Pri Ormožu je bil z osmimi zadetki najuspešnejši Tadej Sok, šest jih je dodal Teo Šulek.
V naslednjem, predzadnjem krogu bodo Ribničani gostovali pri Škofljici, Ormožani pa bodo doma gostili Celje Pivovarno Laško.

IZJAVI PO TEKMI:

Uroš Knavs, rokometaš RD Riko Ribnica:
"Vedeli smo kaj nas čaka. Ormož ni zastonj na četrtem ali petem mestu. Želeli in upali smo na kakšen gol več razlike, zaradi medsebojnega izkupička, vendar šteje zmaga in gremo naprej."

Gašper Hebar, rokometaš RK Jeruzalem Ormož:
"Težka in izenačena tekma v Ribnici. Dobro smo krenili v tekmo, vodili skozi celoten prvi polčas oziroma tja do 40. minute, potem se je nekaj časa igralo gol za gol, nakar je Ribnica ušla na štiri gole, a smo se zopet uspeli približati. Na koncu pa zmaga Ribnice, za kar ji čestitam. Mi pa se moramo zbrati in poskusiti presenetiti Celjane."

RK SVIŠ IVANČNA GORICA : RK TRIMO TREBNJE 22:29 (11:15)
Marojević, Justin (1) in Kompare po 5; Jurečič 8 (4), Grmšek 6.
STATISTIKA

Igralec tekme: Jan Jurečič (RK Trimo Trebnje)

Trebanjci so po 20. zmagi v sezoni spet na vrhu prvenstvene lestvice, kjer imajo točko več od velenjskega Gorenja. Ta je v 24. krogu doma ugnal Urbanscape Loko, ima pa tudi tekmo v dobrem, tako da kljub temu Trebanjci dva kroga pred koncem DP v boju za naslov niso več odvisni sami od sebe. Rokometaši Ivančne Gorice so v prejšnjem krogu prekinili niz štirih tekem brez zmage po zmagi nad Škofljico, a danes proti Trimu niso imeli prave možnosti. S 17 točkami zasedajo deseto mesto na lestvici.
Trebanjci so danes svoje delo opravili, kot morajo. Odločno so odprli tekmo in v uvodnih nekaj minutah povedli s 4:0. Večji del prvega polčasa so varovanci Uroša Zormana vodili, a so se domači sicer vztrajno približevali in v 23. minuti tudi izenačili na 10:10. Toda gostje so znova strnili svoje vrste in si v zaključku prvega polčasa priigrali novo prednost štirih zadetkov.
V drugem polčasu so Trebanjci to prednost le še negovali in jo tudi nekoliko povišali. Po desetih minutah nadaljevanja je bilo po golu Davida Didoviča +7 (20:13). Lovro Višček je v 46. minuti povišal na +9 (23:14), deset minut pred koncem pa je bila prednost že dvomestna (26:16). Do konca dvoboja gostom tako prednosti ni bilo težko zadržati.
Pri Trimu je osem golov dosegel Jan Jurečič, s šestimi mu je pomagal Timotej Grmšek. Pri Svišu so po pet golov prispevali Marko Marojević, Andraž Justin in Vid Kompare.
V naslednjem, predzadnjem krogu bo Sviš spet igral doma proti Kopru, Trebanjci pa bodo doma gostili Ljubljano.

IZJAVI PO TEKMI:

Nik Pirnat, rokometaš RK Sviš Ivančna Gorica:
"Za nami je zahtevna tekma. Pristop je bil zares na pravem mestu, nekaj trenutkov smo se lahko enakovredno merili z njimi, za več pa je zmanjkalo koncentracije in širine. Vseeno smo lahko zadovoljni s prikazanim in gremo osredotočeno v zadnja dva obračuna letošnje sezone."

Jan Jurečič, rokometaš RK Trimo Trebnje:
"Vedeli smo, da nas čaka zahtevno gostovanje. Sviš ima vedno polno dvorano in odlično vzdušje, kar smo videli tudi tokrat. V tekmo smo krenili dobro in maksimalno resno. Sledil je manjši padec, vendar smo stalno nadzorovali potek igre in zasluženo osvojili novi dve točki."

RK DOBOVA : MRK KRKA 25:35 (8:20)
Rantah 8, Ferenčak 4; Majstorović 13 (3), Muhič 5.

Igralec tekme: Marko Majstorović (MRK Krka)

Dobovčani so tekmo pričakali na zadnjem mestu prvenstvene razpredelnice z zgolj šestimi točkami ob treh zmagah v sezoni. Po še 20. porazu tako ostajajo prikovani na zadnjem mestu DP. Krka je pred tem sicer izgubila na zadnjih dveh prvenstvenih tekmah, a je po današnji zmagi napredovala na četrto mesto na razpredelnici pred Jeruzalem Ormož. Obe moštvi imata po 30 točk.
V Dobovi je bilo tokrat zelo hitro jasno, v katero smer se bo dvoboj odvil. Krka je povedla s 3:0 in 4:1, prednost pa se je nato skozi celoten prvi polčas vztrajno višala. Dobovčani nikakor niso zmogli zadeti in Novomeščani so po vsega dobrih dvajsetih minuta tekme že vodili z dvomestnim številom, ko je za 15:5 zadel Vojislav Vukić.
Gostje niso popuščali, domači pa še naprej niso našli prave rešitve, nekaj trenutkov pred glavnim odmorom je bila prednost Krke že +13 (20:7), ob polčasu pa je ta znašala 12 golov.
V drugem polčasu so se domači nekoliko približali, v 38. minuti je Nik Rantah prednost zmanjšal na -9 (13:22). A že po dobrih desetih minutah nadaljevanja je bilo hitro nazaj +12 po golu Leona Raša za 25:13. Do konca dvoboja je razlika ostajala približno enaka, Novomeščani so na koncu slavili z desetimi goli naskoka.
Pri Dobovi je Rantah dosegel osem golov, štiri je dodal Denis Ferenčak. Junak Krke je bil s 13 zadetki Marko Majstorović, s petimi mu je pomagal Luka Muhič.
V naslednjem, predzadnjem krogu bodo Dobovčani gostovali pri Urbanscape Loki, še prej jih v petek, 3. maja, v domači dvorani čaka zaostala tekma 21. kroga proti velenjskemu Gorenju, Novomeščani pa bodo doma gostili Slovenj Gradec.

IZJAVI PO TEKMI:

Nik Rantah, rokometaš RK Dobova:
"Prvi polčas je bil katastrofa. Blaževič v golu Krke je bil vrhunski, dejansko nismo videli gola, še teh osem komaj. V drugem polčasu smo pokazali veliko boljšo predstavo, igro. Upam, da bomo drugi polčas ponovili do konca sezone. Krki pa želim srečno v boju za četrto mesto."

Jure Blaževič, rokometaš MRK Krka:
"Pričakovali smo večji odpor domače ekipe, ampak smo se uspeli držati vseh naših dogovorov in tekmo uspešno pripeljali do konca."

MRK LJUBLJANA : ŠRD ŠKOFLJICA 27:30 (16:14)
Kamenicki 7, Tomšič 6 (5); Pangerc 7 (4), Jo. Rot 5 (2).

Igralec tekme: Domen Lipužič (MRK Ljubljana)

Ljubljančani se na prvenstveni lestvici nahajajo pri dnu razpredelnice. Doživeli so še 21. poraz v sezoni in imajo ob le treh zmagah šest osvojenih točk. V tem pogledu so izenačeni z zadnjeuvrščeno Dobovo, ki ima tekmo manj. Tudi Škofljica pred tekmo ni bila v dobri formi, a je prekinila negativen niz. Na lestvici zaseda 12. mesto tik pred Ljubljano, a ima kar sedem točk več.
Dvoboj so bolje začeli Ljubljančani, ki so povedli s 3:1. Domačini so sicer tudi v nadaljevanju prvega polčasa prednost večinoma držali v svojih rokah. Nekajkrat so ljubljanski rokometaši povedli s tremi goli prednosti, ob polčasu pa so vodili za dva.
Toda v drugem polčasu so Škofeljčani zaigrali veliko bolje in začeli prevzemati pobudo. Po petih minutah nadaljevanja je bilo izenačeno pri 18:18, za vodstvo gostov z 19:18 pa je nato zadel Jon Rot. V 41. minuti so gostje povedli s tremi goli razlike (21:18).
Domači so se sicer vrnili na 21:21, a potem so Škofeljčani znova zaigrali bolje in po golu Timoteja Drnovška povedli že za pet (26:21). To je bila tudi dovolj velika razlika, da so gostje tekmo varno pripeljali do konca.
Pri Ljubljani je sedem golov dosegel Jaka Kamenicki, šest jih je pristavil Miha Tomšič. Pri Škofljici je bil s sedmimi goli najuspešnejši Matic Pangerc, Rot je bil natančen petkrat.
V naslednjem, predzadnjem krogu bodo Ljubljančani gostovali pri trebanjskemu Trimu, Škofljica pa bo doma gostila Riko Ribnico.

IZJAVI PO TEKMI:

Jaka Kamenicki, rokometaš MRK Ljubljana:
"Za nami je težka tekma. Žal smo imeli v drugem polčasu preveč zgrešenih strelov in zapravljenih priložnosti."

Domen Lipužič, rokometaš ŠRD Škofljica:
"Po malo slabšem prvem polčasu smo se zbrali in bolje odigrali v drugem. Zadeli smo priložnosti in čvrsto igrali v obrambi. Čestitke soigralcem in nasprotni ekipi."

Že odigrano, četrtek, 25. april:
RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO : RD LL GROSIST SLOVAN 27:32 (16:14)
VEČ O TEKMI

LESTVICA LIGE NLB
Ekipa Tekme Zmage Neodločeno Porazi Dani : prejeti goli Razlika Točke
1 RK TRIMO TREBNJE 24 20 2 2 765:606 159 42
2 RK GORENJE VELENJE 23 19 3 1 720:590 130 41
3 RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO 24 18 1 5 794:694 100 37
4 MRK KRKA 24 13 4 7 712:644 68 30
5 RK JERUZALEM ORMOŽ 24 13 4 7 657:648 9 30
6 RD RIKO RIBNICA 24 13 2 9 778:739 39 28
7 RD KOPER 24 14 0 10 708:673 35 28
8 RK SLOVENJ GRADEC 24 10 2 12 704:713 −9 22
9 RD LL GROSIST SLOVAN 24 9 1 14 672:691 −19 19
10 RK SVIŠ IVANČNA GORICA 24 7 3 14 670:713 −43 17
11 RD URBANSCAPE LOKA 24 6 3 15 659:723 −64 15
12 ŠRD ŠKOFLJICA 24 6 1 17 636:729 −93 13
13 MRK LJUBLJANA 24 3 0 21 661:791 −130 6
14 RK DOBOVA 23 3 0 20 583:765 −182 6