8. 5. 2024

V četrtek v Kopru pred rokometnimi legendami prvič s Švico

Pred moško člansko rokometno reprezentanco je začetek neposrednih kvalifikacij s Švico za nastop na januarskem svetovnem prvenstvu. Prvo tekmo bo ta četrtek ob 18. uri gostila koprska dvorana Bonifika.

Povratni dvoboj bo v nedeljo ob 16. uri na sporedu v švicarskem Winterthurju. Oba obračuna bo mogoče v živo spremljati na TV Slovenija 2.


V slovenski izbrani vrsti bo v primerjavi z nekaterimi zadnjimi reprezentančnimi akciji manjkala trojica ključnih igralcev. Organizator igre Miha Zarabec in desnokrilni igralec Gašper Marguč imata težave z ahilovo tetivo, izjemno pomembnemu členu v napadu in v središču obrambe Borutu Mačkovšku pa so nastop preprečile težave s kolenom.


Selektor Uroš Zorman je bil zato primoran vpoklicati nekaj rokometašev, ki so bili v zadnjem obdobju redko ali pa niti niso bili del reprezentančnih akcij. A časa za uigravanje ni bilo na pretek.


"Še v ponedeljek so nekateri reprezentanti prihajali na priprave, tako da smo edini skupni trening v Izoli opravili v torek. Veliko igralcev manjka in kar nekaj je novih. Precej stvari smo morali postavljati od začetka. Pozitivna stvar je morda, da smo težav s poškodbami in posledičnimi odsotnostmi že navajeni od začetka skupnega dela. Nimamo kaj, na tekmi bomo morali pokazati vse, kar znamo in nato bomo videli, kaj nam bo to prineslo," je pred sredinim treningom v Kopru dejal Zorman.


S Švicarji se je slovenska vrsta nazadnje pomerila na evropskem prvenstvu 2020 in bila na Švedskem boljša z 29:25. Od tedaj se je spremenilo precej stvari v obeh reprezentancah. Z osmimi zadetki najboljši strelec tekme Andy Schmid je po letošnjem evropskem prvenstvu sklenil igralsko pot in postal švicarski selektor, njegovi varovanci pa gojijo izredno hitro igro.


"V napadu smo brez določenih igralcev, nekaj je novih in vse je do tekme potrebno uskladiti. Najbolj me skrbi naša obramba, saj je tudi tam zaradi odsotnosti nastalo kar nekaj vrzeli, zlasti v sredini," pred tekmo še razmišlja slovenski selektor in obenem dodaja: "V napadu bomo morali biti mirni in ne delati tehničnih napak, po katerih bi nas lahko tekmeci lahko rešetali iz nasprotnih napadov. Gojijo namreč hitro rokometno igro."  


Eden najvidnejših posameznikov v slovenski vrsti na zadnji medsebojni tekmi s Švicarji je bil s 13 obrambami Klemen Ferlin. "Švica je od zadnje medsebojne tekme napredovala, tudi selektor Schmid je vnesel nekaj novosti. Največ težav nam lahko Švicarji povzročijo s hitro igro, po zaslugi katere bi z nami držali stik in skušali tako priti do  dobrega rezultata. Upam, da se te njihove potencialne prednosti vsi zavedamo in jo bomo obrnili sebi v prid. Z dobro obrambo si moramo priigrati čim višjo prednost," pa pred četrtkovim dvobojem dodaja Ferlin.


V Kopru se bo zbralo kar nekaj znanih rokometnih obrazov. Posebni gostje bodo člani rokometne reprezentance, ki so pred 20 leti na domačem evropskem prvenstvu osvojili srebrno kolajno.


Vstopnice za obračun Slovenije in Švice v Kopru na voljo na vseh prodajnih mestih sistema Eventim (iskalnik fizičnih prodajnih mest je na voljo TUKAJ) ter preko spleta na povezavi TUKAJ. V predprodaji do srede do polnoči njihova cena znaša 13 evrov, na dan tekme bo cena dva evra višja.

SEZNAM KANDIDATOV ZA TEKMO S ŠVICO
Igralec Igralno mesto Rojen Višina Klub
Blaž Blagotinšek krožni napadalec 1994 202 SG Flensburg Handewitt (NEM)
Dean Bombač srednji zunanji 1989 190 OTP Bank-Pick Szeged (MAD)
Nejc Cehte desni zunanji 1992 196 RK Eurofarm Pelister (MKD)
Jure Dolenec desni zunanji 1988 191 Limoges Handball 87 (FRA)
Jernej Drobež krožni napadalec 2000 195 RK Gorenje Velenje
Klemen Ferlin vratar 1989 192 HC Erlangen (NEM)
Kristjan Horžen krožni napadalec 1999 192 Vfl Gummersbach (NEM)
Blaž Janc desno krilo 1996 186 FC Barcelona (Špa)
Mitja Janc srednji zunanji 2003 183 RK Celje Pivovarna Laško
Staš Slatinek Jovičič levo krilo 2000 185 RK Trimo Trebnje
Aleks Kavčič levi zunanji 1996 186 RK Zagreb (HRV)
Urh Kastelic vratar 1996 202 TBV Lemgo Lippe
Tadej Kljun desni zunanji 2001 196 Balatonfüredi Kse (MAD)
Urban Lesjak vratar 1990 187 RK Eurofarm Pelister (MKD)
Tadej Mazej levo krilo 1998 190 RK Celje Pivovarna Laško
Domen Novak desno krilo 1998 181 HSG Wetzlar (NEM)
Tilen Strmljan srednji zunanji 1996 185 TSV Hannover Burgdorf (NEM)
Matic Suholežnik krožni napadalec 1995 202 RK Zagreb (HRV)
Peter Šiško levi zunanji 2001 192 RK Gorenje Velenje
Aleks Vlah levi zunanji 1997 191 Aalborg Handbold (DAN)
ŠTAB REPREZENTANCE
Uroš Zorman selektor
Luka Žvižej pomočnik selektorja
Gorazd Škof trener vratarjev
Rok Košak trener za telesno pripravo
Sašo Djurič zdravnik
Rudi Slobodnik fizioterapevt
Matic Cindrič fizioterapevt
Ciril Andoljšek tehnični vodja
Aljaž Močnik odnosi z javnostmi
Jaka Peterlin vodja moških reprezentanc
Goran Cvijić direktor reprezentanc
KVALIFIKACIJE ZA SP 2025
Četrtek, 9. maj, ob 18.00 (Koper, dvorana Bonifika):
SLOVENIJA : ŠVICA (prenos na TV Slovenija 2)

Nedelja, 12. maj, ob 16.00 (Švica, Winterthur):
ŠVICA : SLOVENIJA (prenos na TV Slovenija 2)