9. 5. 2007

Začetek korenite pomladitve

Slovensko žensko reprezentanco čez dobre tri tedne čaka prva kvalifikacijah tekma za nastop na SP v Franciji 2007, ki bo decembra v Franciji, njene nasprotnice pa bodo Avstrijke. Robert Beguš, ki ostaja na mestu selektorja, je včeraj objavil seznam devetnajstih igralk, na katerem pa ni nekaterih rokometašic, ki so dolga leta branile barve slovenske reprezentance.
»Odločil sem se za korenito pomladitev reprezentance, saj so od starejših igralk na njem le Sergeja Stefanišin, Vesna Puš, Anja Frešer in Tanja Oder. S tem tudi začenjamo graditi reprezentanco, ki bo imela svoj glavni cilj uvrstitev na OI 2012, saj so igre v Pekingu za nas bolj ali manj že izgubljene. Zavedamo se, da nas v kvalifikacijah čaka zelo neugoden nasprotnik, saj ima Avstrija izkušeno ekipo, z igralkami, ki so na OI osvojile celo kolajno. Toda ne glede na to menim, da smo se sposobni uvrstiti na SP v Franciji,« meni Beguš, ki bo svoje varovanke zbral 24. maja, do prve tekme z Avstrijkami, ki bo 3. junija, pa načrtuje še dve prijateljski tekmi. »Trenutno smo še v dogovorih, vendar se kaj lahko zgodi, da bomo igrali proti moškim ekipam,« pravi Beguš, ki je z žensko reprezentanco največji uspeh dosegel na EP na Madžarskem, kjer je bila celo na pragu uvrstitve v četrtfinale, na koncu pa se je morala zadovoljiti z devetim mestom, kar je še vedno najboljša uvrstitev na evropskih prvenstvih. Če primerjamo letošnji seznam z lanskim, opazimo, da na njem ni več Nataše Derepasko, Silvane Ilič, Mojce Derčar, Ane Mihaele Ciore in Katje Kurent - Tatarovac, ki so igrale na EP na Švedskem, na katerem so se od tekmovanja poslovile že po prvem delu, prav tako ni Tanje Dajčman.
Seznam kandidatk: Sergeja Stefanišin, Manuela Hrnjič, Tanja Oder, Anja Frešer, Anja Argenti, Urša Oven, Tina Sotler, Neli Irman (vse Krim Mercator), Miša Marinček, Kristina Mihič, Martina Strmšek, Vesna Puš (vse Mercator Tenzor Ptuj), Branka Zec (Olimpija PLK), Nina Jeriček, Katja Čerenjak (obe Celeia Žalec), Barbara Varlec (Europrodukt Brežice), Jelena Kikanovič, Maja Šon in Nuša Skutnik (vse Celje Celjske mesnine).