20. 1. 2009

Rokometaši na SP danes počivajo

Po treh odigranih krogih imajo rokometaši na SP na Hrvaškem danes prvi prost dan. Ponedeljkove tekme tretjega kroga predtekmovanja so prinesel tri senzacije: najprej je Makedonija premagala svetovne podprvake Poljake (30:29), nato so Brazilci presenetili Srbijo (32:30), Slovaška pa je z zadetkom tri sekunde pred koncem iztržila remi proti Madžarski (24:24). V derbiju v Splitu je Švedska zlahka opravila s Španijo s 34:30.

Ko so Makedonci štiri minute pred koncem povedli proti Poljakom z 29:25, je kazalo, da bodo zlahka prišli do zmage. Toda aktualni svetovni podprvaki so z delnim izidom 4:0 tik pred začetkom zadnje minute izenačili, nato pa zaradi izključitve ostali z igralcem manj. Dobrih dvajset sekund pred zadnjim znakom sirene je z levega krila z "lobom" zadel Alušovski, na nasprotni strani pa strel Bieleckega z devetih metrov po izteku regularnega časa ni prinesel izenačenja. Pri zmagovalcih je blestel Lazarov, ki je dosegel 13 zadetkov iz 16 poskusov, pri Poljakih pa sta izstopala Bielecki in Lijewski (po 7).

"To je posledica šoka, ki ga je pri igralcih povzročil šok po nedeljskem nesrečnem porazu z Danci s 36:37," se je po včerajšnjem senzacionalnem neuspehu proti Braziliji (30:32) tolažil srbski selektor Jovica Cvetković. Rokometaši iz dežele sambe so vodili večji del tekme, kljub temu pa je sledila dramatična končnica. Ilić je v 57. minuti izenačil na 30:30, v naslednji pa so Srbi (po prekršku za sedemmetrovko, ki jo je izkoristil Ribeiro, z desetimi zadetki prvi strelec tekme) ostali brez izključenega Nikolića in z zaostankom 30:31. Tik pred koncem je za Brazilijo zadel še Laureano in zabil zadnji žebelj v nasprotnikovo rokometno krsto. Slovaška, ki je v dodatnih kvalifikacijah izločila Slovenijo, je odvzela točko Madžarski (24:24). Zanjo je bil poleg vratarja Štochla (18 obramb) najzaslužnejši Šulc: ne samo, da je bil z devetimi zadetki najučinkovitejši igralec dvoboja v Osijeku, ampak je dosegel tudi izenačujoči zadetek tri sekunde pred koncem s strelom z desetih metrov s tal.

Derbi v dvorani Spaladium Arena v Splitu med Švedsko in Španijo so presenetljivo zlahka dobili Skandinavci. Španska reprezentanca v 60 minutah ni niti enkrat vodila, poleg začetnih 0:0 pa je iztržila še samo eno izenačenje (8:8). Uničila sta jo učinkoviti Doder (11 zadetkov) in odlični vratar Sjoestrand (21 obramb), na nasprotni strani pa strelsko razpoloženi Romero (11) ni bil dovolj, da bi preprečil poraz, kajti vratarja Hombrados in Barrufet sta skupaj zbrala le 12 obramb.

Izidi 3. krogi in vrstni redi:

Skupina A (Osijek):

15.30 Romunija - Argentina 30:26 (15:13)

17.30 Madžarska - Slovaška 24:24 (12:6)

19.30 Francija - Avstralija 42:11 (20:3)

Vrstni red: Francija 6, Slovaška in Madžarska po 4, Romunija 2, Argentina in Avstralija po 0.

Skupina B (Split):

16.30 Južna Koreja - Kuvajt 34:19 (15:9)

18.30 Švedska - Španija 34:30 (19:13)

20.30 Hrvaška - Kuba 41:20 (20:9)

Vrstni red: Hrvaška in Švedska po 6, Španija 4, Južna Koreja 2, Kuba in Kuvajt po 0.

Skupina C (Varaždin):

15.30 Poljska - Makedonija 29:30 (15:16)

17.30 Nemčija - Alžirija 32:20 (16:10)

19.30 Rusija - Tunizija 36:31 (16:11)

Vrstni red: Nemčija 5, Poljska in Makedonija po 4, Rusija 3, Tunizija 2, Alžirija 0.

Skupina D (Poreč):

17.00 Brazilija - Srbija 32:30 (14:14)

19.10 Norveška - Egipt 30:20 (14:10)

21.15 Danska - Savdska Arabija 32:13 (17:4)

Vrstni red: Norveška in Danska po 6, Srbija, Egipt in Brazilija po 2, Savdska Arabija 0.