26. 1. 2009

Brand se je izvlekel brez kazni

Na tekmi Norveška - Nemčija (25:24) sta bila v središču pozornosti slovenska sodnika Nenad Krstič in Peter Ljubič. Nemški selektor Heiner Brand se ju je želel celo lotiti s pestmi, toda za svoje početje ne bo kaznovan.

Začetek zadnje minute so Norvežani dočakali z dvema zadetkoma prednosti (25:23), nato pa sta slovenska sodnika zapored izključila dva njihova igralca. Nemci so prvo priložnost izkoristili in zadeli v polno, nato pa so imeli po napaki Norvežanov za zadnji napad še deset sekund. Pri izvajanju meta s stranske linijske črte igrišča sta bila Slovenca neusmiljena (dosledno sta se držala pravila, da mora imeti igralec, ki ga izvaja, nogo na črti, ne pa v igrišču), tako da so ga morali Nemci ponavljati kar dvakrat. Čas je medtem tekel in se tudi iztekel (po pravilih v takšnem primeru ni potrebe po ustavitvi časa), zato se je selektorju Heinerju Brandu po zadnjem znaku sirene "strgal film". Sprva se ju je želel lotiti kar s pestmi, a se je še pravočasno umiril, nato pa je številnim novinarjem razlagal o škandaloznem sojenju slovenskega dvojca.

Kljub neprimernemu vedenju in izjavam po tekmi se je brkati Brand izvlekel brez kazni. To je včeraj potrdil Christer Ahl, predsednik komisije za pravila in sodnike pri IHF, pri čemer je potrebno omeniti, da Krstič in Ljubič nemškega selektorja po tekmi nista prijavila. Pravita, da Brandovega dejanja nista videla in da so ju o tem šele kasneje iz Slovenije obvestili tisti, ki so gledali televizijski prenos.