30. 1. 2009

Alilović računa na maščevanje za Peking, Wilbek stavi na uvodnih petnajst minut

Do konca svetovnega prvenstva na Hrvaškem so ostale samo še štiri tekme. Po današnjih polfinalnih tekmah (ob 17.30 v Splitu Francija - Danska, ob 20.30 v Zagrebu Hrvaška - Poljska) bo znano, kateri moštvi se bosta po prosti soboti v nedeljo ob 15. uri pomerili za bronasto kolajno, kateri reprezentanci pa ob 17.30 za naslov prvaka.

 

 

NAPOVEDI PRED POLFINALNIMA TEKMAMA:

 

HRVAŠKA: "Lijepa naša" je na nogah, hrvaška javnost pa danes pričakuje poljski "skalp". "Poljake smo temeljito preučili in se pripravili nanje, čeprav smo v zadnjih letih z njimi odigrali precej tekem, tako da večjih skrivnosti v igri skorajda ne more biti," ocenjuje selektor Lino Červar. Vratar Mirko Alilović razmišlja o maščevanju za neuspeh na medsebojni tekmi na lanskih olimpijskih igrah v Pekingu (27:24 za Poljsko, ki je bila na koncu peta, Hrvaška pa kljub porazu mesto pred njo): "Napočil je čas, da poravnamo račune. Polni smo motiva in želje, saj se zavedamo, da polfinalni uspeh zagotavlja najmanj srebrno kolajno. Vložek je velik, a imamo zaradi dobrih iger in bučne podpore s tribun dovolj razlogov za optimizem." Po besednem izpadu na novinarski konferenci (posledica poročanja hrvaških medijev o njegovem zasebnem življenju) se je umiril tudi Ivano Balić: "Bolečine zaradi poškodb še niso izginile, a se ne obremenjujem z njimi. Brez skrbi, igral bom, to pa je tudi najpomembnejše. Nikakor ne smemo podceniti Poljakov, kajti takšen način bi se nam lahko kruto maščeval." Hrvaška je poleg Francije edina reprezentanca na svetu, ki se je v zadnjih šestih letih kar osemkrat uvrstila v polfinale na velikem tekmovanju (EP, SP in OI).

 

POLJSKA: "Sreča spremlja pogumne," pravi selektor Bogdan Wenta, ki po tekmah v predtekmovalni skupini v Varaždinu ni imel razlogov za pretirani optimizem. Poljaki so v glavni del tekmovanja namreč prišli brez točk, toda s tremi zaporednimi zmagami na treh tekmah v Zadru (Dansko so premagali z 32:28, Srbijo s 35:23, Norveško pa z 31:30) so se čudežno prebili v polfinale. Za odlične predstave so bili "nagrajeni" z zgodovinskim golom preko celega igrišča proti Norveški (nekaj sekund pred koncem je zadel Artur Siodmiak), z uvrstitvijo med najboljše štiri na svetu pa so izpolnili svoj cilj. "Zdaj lahko igramo povsem sproščeno in neobremenjeno. Dosegli smo, kar smo želeli, vsak nadaljnji uspeh pa bi bil senzacija. Prav to je naš glavni adut, po drugi strani pa je breme izrazitega favorita na ramenih Hrvatov. Na svoji strani bodo imeli 15.000 glasnih navijačev, prednost domačega igraišča in dejstvo, da doslej niso izgubili še nobene tekme. A ne pozabite, da smo tudi mi v vzponu," opozarja Wenta, ki ima na velikih tekmovanjih neodločen izid v zmagah proti Hrvatom: na EP 2008 na Norveškem je v skupini izgubil s 27:32, zmagal pa je na OI na Kitajskem (27:24).

 

FRANCIJA: Selektor Claude Onesta je na zadnji tekmi glavnega dela proti Hrvatom taktiziral, saj sta (poleg Didierja Dinarta, ki je bil poškodovan) počivala Thierry Omeyer in Jerome Fernandez, medtem ko je Nikola Karabatić igral precej manj kot na prejšnjih tekmah. "Vsi nas že vidijo v finalu, toda najprej nas čaka huda polfinalna preizkušnja z Dansko. Že zdaj razmišljati o finalu bi lahko bil dvorezen meč, kajti to bil utegnilo podzavestno vplivati na igralce pred obračunom z aktualnimi evropskimi prvaki Danci," se zaveda selektor Claude Onesta. Glavna težava olimpijskih prvakov iz Pekinga je dejstvo, da Onesta rotira le osem igralcev, zato se upravičeno postavlja vprašanje, ali bodo v napornem tekmovalnem ritmu uspešno zdržali do konca. Večina francoskih upov je položenih v roke Nikole Karabatića, ki se nadeja, da se bodo Dancem maščevali za poraz na tekmi za bronasto kolajno na SP 2007 v Nemčiji: "Danska je vrhunska reprezentanca, a naš cilj je jasen - zmaga in uvrstitev v finale. Če ne bi verjel, da lahko zmagamo tako v polfinalu kot v finalu, zdaj ne bi bil na Hrvaškem, ampak bi doma lenaril."

 

DANSKA: Po besedah selektorja Ulrika Wilbeka je recept za današnjo polfinalno tekmo proti Franciji jasen. ""Skušali bomo zelo pametno in učinkovito odigrati prvih petnajst minut, dokler se nasprotniki še ne bodo najbolje znašli. Upam, da si bomo v tem delu igre uspeli priigrati prednost, ki bi jo v nadaljevanju lahko ohranili. Če se bo zgodilo obratno in bodo francoski rokometaši že v prvem polčasu pobegnili za štiri, pet ali šest zadetkov, bodo naše možnosti za uspeh bolj ali manj samo še teoretične," razkriva Ulrik Wilbek in pri primerjavi obeh reprezentanc dodaja: "Francija je favorit na papirju, vendar bo morala to potrditi tudi na igrišču. Pri naših nasprotnikih je nekaj izrazitih zvezdnikov, v danski izbrani vrsti pa skorajda nimamo zvezdnikov njihovega ranga. No, vseeno imamo realne možnosti, še posebno pa nam ustreza vloga "outsiderja". Če izgubimo, bo to pričakovano, če zmagamo, pa toliko bolje."