4. 3. 2009

V derbiju v Zlatorogu je Gorenje po odličnem drugem polčasu spravilo na kolena Celjane

V derbiju 18. kroga v prvi slovenski rokometni ligi MIK med Celjem Pivovarno Laško in Gorenjem so se v Zlatorogu veselili gostje, ki so po izenačenem prvem polčasu (13:13) na koncu slavili s 30:26.

 

Celje Pivovarna Laško - Gorenje 26:30 (13:13)

 

Dvorana Zlatorog, gledalcev 2.500, sodnika: Krašna in Vodopivec (oba Ajdovščina).

 

Celje Pivovarna Laško: Čudič, Lapajne, Rezar, Sulić, Gregorc, Kokšarov 6, Terzić 5, Špiler 4, Rezniček 3, Kojić 2, Furlan 2, Ščurek 2, Gajič 1, Toskić 1, Bedekovič, Kozlina.

 

Gorenje: Gajić, Skok, Čupić 10 (2), Rnić 7, Bezjak 4, Kavaš 3, Oštir, Gromiko, Harmandić 2, Sovič 1, Dobelšek 1, Sirk, Mlakar 2, Štefanič, Golčar. 

 

Sedemmetrovke: Celje Pivovarna Laško 0, Gorenje 2 (2).

 

Izključitve: Celje Pivovarna Laško 6, Gorenje 12.

 

Obrambe vratarjev: Celje Pivovarna Laško 10 (Rezar 9, Lapajne 1), Gorenje 14 (Gajić 10, Skok 4).

 

 

Po treh začetnih izenačenjih (od 1:1 do 3:3) so si gostitelji prvo vodstvo na tekmi (4:3 v deseti minuti) priigrali med izključitvijo Boštjana Kavaša, ko je na nasprotni strani zadel nekdanji Gorenjev igralec Tomaš Rezniček. Prav slednji je v obrambi dobro "odrezal" gostujočega organizatorja igre Adnana Harmandića, v napadu pa je brez zgrešenega strela trikrat zadel v polno. Ko Velenjčani (igrali so brez poškodovanega Serga Datukašvilija) med izključitvijo Edvarda Kokšarova niso izkoristili kopice priložnosti za izenačenje in prevzem vodstva, je za Celjane z igralcem manj zadel Mirsad Terzić in svoj klub povedel v vodstvo z 8:6. Vratar Aljoša Rezar (5 obramb do 20. minute) ter strelsko razpoložena trojica Rezniček, Kokšarov in Terzić (skupaj devet zadetkov v prvem polčasu) so bili najzaslužnejši, da so "pivovarji" v 21. minuti vodili že z 11:7.

 

Gostujoči trener Ivica Obrvan je posegel po minuti odmora in vratarja Ivana Gajića (3 obrambe) zamenjal z Matevžem Skokom. Obe potezi sta se izkazali za zadetek v polno, kajti Velenjčani so kljub številnim izključitvam (do 25. minute so jih kar osem presedeli na klopi za kaznovane igralce) počasi, a zanesljivo zmanjševali zaostanek. Minuto pred koncem polčasa je Kavaš poskrbel le za zadetek zaostanka (11:12), nato še Ivan Čupić za 12:13, po napaki Celjanov v zadnjem napadu pa je Matjaž Mlakar v hitri "kontri" izenačil z znakom sirene in moštvi sta odšli na odmor brez zmagovalca (13:13).

 

Na začetku drugega polčasa so celjski rokometaši spretno izkoristili izključitev Marka Oštirja in povedli s 16:14, nato pa se je začel njihov potop. Velenjčani, pri katerih je trener Ivica Obrvan na parket spet poslal vratarja Ivana Gajića, so najprej izenačili na 16:16, nato pa so si v 42. minuti priigrali prvo vodstvo v tem delu igre (19:18), ki ga do konca derbija niso več izpustili iz rok. Čupić (10 zadetkov) in Momir Rnić (7) sta neusmiljeno polnila celjsko mrežo in devet minut pred koncem je Gorenje vodilo že s 25:21, kar je pomenilo, da so bili gostitelji (brez Alekseja Peskova in Mihe Gorenška, medtem ko je bil renato Sulić na zapisniku, a ni igral) na robu prepada oziroma novega poraza.

 

V zadnjih minutah so po dveh zaporednih zadetkih krožnega napadalca Luke Ščurka zaostanek sicer prepolovili (25:27), vendar sta Marko Bezjak in Čupić vsak s po še enim zadetkom prednost spet dvignila na "plus 4" (29:25). Po zmagi v jesenskem delu v Rdeči dvorani (30:25) so velenjski rokometaši še drugič v letošnji sezoni spravili na kolena rumeno-zelene iz mesta ob Savinji, ki so v državnem prvenstvu 2008/09 zbrali že neverjetnih pet porazov: poleg dveh s strani Gorenja so jih nadigrali tudi Prevent, Slovan in Cimos Koper. Na prvenstveni lestvici je Gorenje po številu točk ujelo Koprčane (oba kluba jih imata po 27 in po 16 odigranih tekem), Celjani pa imajo štiri manj (23) ter tekmo več tako od Cimosa kot od Velenjčanov.