6. 3. 2009

Finale lige prvakov 2007 za EHF ni sporen

Vodstvo Evropske rokometne zveze se je v posebni izjavi za javnost odzvalo na namigovanja, da naj bi bil finale lige prvakov leta 20007 med Kielom in Flensburgom v znamenju podkupovalne afere. EHF je zapisala, da nima nobenih dokazov o domnevnih nepravilnostih.

 

Kielu so očitali, da je od leta 2000 s podkupovanjem vplival na razplet tekem v evropskih pokalih, med drugim naj bi na takšen način zmagal tudi v ligi prvakov pred dvema letoma, ko je bil njihov finalni tekmec Flensburg-Handewitt. Obtožbe so kot neutemeljene že zavrnili v nemški rokometni ligi, zdaj pa je tudi EHF potrdila, da ne pred dvema letoma ne zdaj nima nobenih dokazov, da bi Kiel karkoli počel v nasprotju s pravili. V sporočilu za javnost so pri EHF zapisali, da je finale iz aprila 2007 zanje že zdavnaj končan dogodek: takrat v krovni evropski organizaciji niso imeli nobenega razloga za dvom o končnem izidu, nihče pa se tudi ni pritožil. Zaradi nedavnega medijskega izpostavljanja dogodka je EHF sporočila, da tudi zdaj, skoraj dve leti po domnevno spornih dogodkih, v pisarnah na Dunaju nimajo nobenih dokumentov, uradnih izjav ali česa podobnega, kar bi lahko takratni razplet postavilo pod vprašaj.

 

EHF je še dodala, da takšni dogodki, skupaj z dopingom in nelegalnimi stavami, zanesljivo moteče vplivajo na sloves rokometne igre, zato bodo problematiki namenili nekaj prostora tudi na bližnji delavnici z naslovom "Liga prvakov v prihodnosti", ki jo bodo za klube izvedli 9. marca. Vse v zvezi s finalom Kiel - Flensburg-Handewitt bo vseeno še enkrat preučil tudi izvršni odbor EHF, je med drugim sporočil generalni sekretar zveze Michael Wiederer.