7. 3. 2009

Celjani so se s polomom v Zagrebu poslovili od nastopanja med evropsko elito

Na zadnji tekmi v letošnji ligi prvakov so rokometaši Celja Pivovarne Laško doživeli še en polom. V Zagrebu so proti domačemu istoimenskemu klubu izgubili kar z 18:31 (6:14).



Zagreb - Celje Pivovarna Laško 31:18 (14:6)

Ledena dvorana Doma športov, gledacev 8.000, sodnika: Malasinskas in Gacevicius (oba Litva).

Zagreb: Škof, Šego, Hrvatin 1, Duvnjak 2, Lazarov 10 (4), Špoljarić, Vori 1, Džomba 4, J. Valčić, Kopljar 1, Horvat 3, Vukić 2, T. Valčić 5, Balić 2.

Celje Pivovarna Laško: Čudič, Rezar, Lapajne, Sulić 1, Gregorc, Gajič 2, Bedekovič, Toskić 2, Špiler 2, Furlan 1, Rezniček 1, Terzić 1, Kokšarov 8 (2).

Sedemmetrovke: Zagreb 5 (4), Celje Pivovarna Laško 4 (2).

Izključitve: Zagreb 6, Celje Pivovarna Laško 10.

Rdeči karton: Terzić (36).

Obrambe vratarjev: Zagreb 15 (Škof 15, Šego 0), Celje Pivovarna Laško 15 (Rezar 13, Lapajne 0, Čudič 2).


Celjani (po pričakovanju so jih v glavnem mestu Hrvaške pričakali žvižgi domačih navijačev) so zadnjo tekmo v letošnji evropski ligi prvakov začeli v še dodatno zdesetkani zasedbi. Poleg že dlje časa odsotnih Alekseja Peskova in Mihe Gorenška niso mogli računati še na nekaj igralcev: Nikola Kojić se je poškodoval na zadnjem treningu pred tekmo, Luka Ščurka je zdelala viroza, Miladin Kozlina pa je obnovil poškodbo stopala. V Ledeni dvorani so slovenski prvaki katastrofalno začeli, kajti po prvem izenačenju (1:1) so Hrvati naredili delni izid 6:0 in v osmi minuti je bilo že 7:1 za Zagreb. Minuta odmora, ki jo je vzel trener Tone Tiselj, je nato vendarle prinesla pozitivne premike.

Po zadetku Alema Toskića v 22. minuti so se "pivovarji" približali na 5:8, nato pa v zelo kratkem času doživeli nov val udarcev. Najprej je Edvard Kokšarov zgrešil sedemmetrovko (do takrat že drugo na tekmi), sledili pa sta še zaporedni izključitvi Davida Špilerja in Mirsada Terzića. Hrvaški prvaki so to seveda znali izkoristiti in v petih minutah naredili delni izid 5:0. Za najvišjo prednost v prvem polčasu je s cepelinom, ki ga je začel Ivano Balić, poskrbel Mirza Džomba, ki je v 29. minuti zadel za 13:5, s prednostjo osmih zadetkov za Zagreb pa sta moštvi odšli tudi na odmor.

Tudi drugi polčas se je začel s po enim zadetkom na obeh straneh, nato pa je na sceno stopil Kokšarov, ki je trikrat zapored premagal nekdanjega klubskega soigralca Gorazda Škofa. Pri zaostanku z 9:15 so imeli Celjani minuto celo igralca več na igrišču, a niso bili pretirano uspešni, poleg tega pa je v 36. minuti zaradi tretje izključitve Mirsad Terzić dobil rdeči karton in je moral predčasno zapustiti igralno površino. Čeprav je reprezentant Bosne in Hercegovine do takrat dosegel le en zadetek, so gostje ostali brez edinega klasičnega "bombarderja", kar je bila seveda voda na Zagrebov mlin. Gostitelji so kljub zelo dobri predstavi vratarja Aljoše Rezarja na nasprotni strani počasi, a zanesljivo višali prednost in po treh zaporednih zadetkih hitrega krilnega igralca Zlatka Horvata v slabih dveh minutah so si v 46. minuti prvič priigrali deset zadetkov prednosti (23:13).

Svoje je dodal še vratar Škof, ki so ga domači navijači za vsako uspešno obrambo nagradili z aplavzom in skandiranjem, in kljub obojestranskim napakam in zgrešenim strelom je moštvo trenerja Senjanina Maglajlije zlahka držalo visoko prednost. Še več: čeprav so pri Zagrebu dobili priložnost tudi številni "rezervisti", je Marko Kopljar s svojim prvim zadetkom na tekmi poskrbel za vodstvo z do takrat rekordnimi dvanajstimi (27:15 v 54. minuti). Ko je Makedonec Kiril Lazarov, z desetimi zadetki prvi strelec hrvaško-slovenskega dvoboja, v 58. minuti zadel s črte sedmih metrov, je postavil tudi najvišjo prednost v Ledeni dvorani (30:17), s "plus 13" za Zagreb pa se je končala tudi tekma. Hrvati so si z zmago zagotovili napredovanje v četrtfinale lige prvakov, Celjani pa so po četrtem porazu na četrti tekmi v drugem delu tekmovanja brez osvojene točke osvojili zadnje mesto v skupini.