21. 3. 2009

Slovenija premagala še Ukrajino in brez izgubljene točke osvojila turnir na Češkem

Na zadnji tekmi mednarodnega turnirja na Češkem se je slovenska moška članska izbrana vrsta pomerila z Ukrajino. Po zmagi nad evropskimi prvaki Danci ter gostitelji Čehi je Slovenija pod vodstvom Mira Požuna suvereno premagala še Ukrajino ter osvojila pokal Češke TV.

Slovenija - Ukrajina 41:32 (18:15)

Dvorana Sareza v Ostravi, gledalcev 400, sodnika: Horaček in Novotny (oba Češka)

Slovenija: Škof, Rezar (24 obramb), Lapajne, Kozomara 4, Cehte, Miklavčič 4, Brumen 3, Mlakar 2, Natek, Kavaš 1, Špiler 4, Koražija 8 (2), Gajič 5, L. Žvižej 1 (1), Bilbija 8, M. Žvižej 1.

Ukrajina: Nataljuk, Doroščik 3, Komok (10 obramb), Konstantinov, Kurilenko 5, Krivčikov 2, Ragozin 3, Kirilenko 1, Ševeljev 4, Gančev 2, Sulima, Onufrijenko 7 (1), Burka, Ločman 5 (2), Budko (2 obrambi), Petrenko.

Sedemmetrovke:  Slovenija 3 (3), Ukrajina 3 (3).

Izključitve: Slovenija 2 minuti, Ukrajina 4 minute.

Slovenski selektor je na zadnjem obračunu na mednarodnem turnirju na Češkem, ki je potekal v Karvini in Ostravi, na tribuni pustil kapetana Uroša Zormana in njegovega soigralca pri španskem Ciudadu Realu Aleša Pajoviča. Slovenski rokometaši so še enkrat slavili zmago, tokrat pa so bili boljši od Ukrajine.

Po prvem bolj ali manj izenačenem polčasu, ko so Slovenci na odmor odšli s prednostjo treh zadetkov, so v drugem delu stvari postavili na svoje mesto. Predvsem so naredili malo tehničnih napak in se dobro borili v obrambi, v kateri jim je z odličnimi obrambami ukrajinskih strelov pomagal tudi Aljoša Rezar, ki je bil v vratih vseh šestdeset minut, v tem času pa je zbral kar 24 obramb (14 v prvem polčasu in še deset v drugem).

Na njegovih krilih so si izborili protinapade in v kratkem času prišli do petih golov prednosti, ki so jih do konca tekme skoraj podvojili. V napadu je blestel predvsem Nenad Bilbija, član španskega Valladolida, ki je dosegel kar osem zadetkov (ob samo enem zgrešenem strelu). Mirna in strpna igra je Slovenijo popeljala do tretje zmage na mednarodnem turnirju, kjer so poleg evropskih prvakov Dancev na kolena spravili še gostitelje Čehe.

Izida zadnjega kroga: Slovenija - Ukrajina 41:32 (18:15), Češka - Danska 24:22 (11:11).

Končni vrstni red: Slovenija 6 točk, Češka 4, Danska 2, Ukrajina 0.

Slovenski rokometaši uspešnejši od ČehovSlovenci na krilih Davida Špilerja na kolena spravili prvake Evrope