1. 4. 2009

Kalin, Repenšek in Požežnik spregovorili o domnevnih podkupovalnih aferah

Na sedežu RZS je bila novinarska konferenca, katere glavna tema so bile domnevne podkupovalne afere v sodniških vrstah, v katere naj bi bili po pisanju predvsem tujih medijev vpleteni tudi nekateri Slovenci. O tem so danes pred množico novinarjev spregovorili Leon Kalin (v. d. predsednika tekmovalne komisije IHF) ter sodnika Darko Repenšek in Janko Požežnik.

 

Kalina je nemški "Der Spiegel" osumil, da je skušal vplivati na razplet tekme evropskega pokala pokalnih zmagovalcem leta 2004 med Valladolidom in Gorenjem. S prtsom je nanj pokazal Gerd Butzeck, zdajšnji direktor združenja GCH, ki je bil delegat na tisti tekmi: Kalin naj bi pred prvo tekmo po telefonu poklical švicarskega sodnika Micheleja Falconeja in skušal tako vplivati nanj, da bi Velenjčani zmagali. Sodnika Repenška in Požežnika je že leta 2003 nemški novinar Erik Eggers osumil, da sta za sojenje finalne afriških kvalifikacij za OI 2004 med Tunizijo in Egiptom (tekma je bila v Angoli) za zmago slednjega dobila 5.000 dolarjev podkupnine, isti novinar pa ju je leta 2007 v svojem članku znova vpletel v nečedne posle.

 

 

Leon Kalin: "V povzetku mojega petkovega razgovora s Falconejem nikakor nisem imel namena, da kakorkoli blatim ali diskreditiram Leopolda Kalina. Povzel sem le tisto, kar mi je v pogovoru rekel Falcone: da obstaja dvom, ali sem ga poklical jaz ali moj brat Leopold. Moje mnenje o Leopoldu Kalinu je visoko in njegovo ime v rokometni Evropi in svetu nekaj pomeni. Javno se mu opravičujem, če je to tako razumel, ne glede na to, v kakšnih odnosih sva v zadnjem času. Scenarij, povezan s sedanjimi aferami, bi razdelil na štiri dele. Prvi je, da je Butzeck, ki je začel z napadom name, prav zaradi svojega vedenja "out" iz evropske in svetovne zveze. Drugi je model, ki ga uporablja in ki je v EHF in IHF zelo tipičen: zmeraj nastopa s pozicije "ta je rekel, on je rekel, tretji je rekel", ni pa ni pravih argumentov in dokazov. Tretji je dejstvo, da si je izbral Falconeja za "frontmana" in ga pošilja v ogenj. Falcone je že dve leti in pol povsem izven rokometa, tudi v Švici, z nekdanjim sodniškim partnerjem Felixom Ratzem pa že dve leti ne komunicirata. Četrti je izbor domnevno sporne tekme: ne vem, ali je naključje, ali je slučajno, da je bila izbrana tekma Gorenja, v katerem je predsednik tudi sedanji predsednik RZS. Jutri potujem v Basel, kjer sem sklical sejo komisije pri IHF, ki jo vodim. Prek nekdanjega sodnika Ronalda Burgija sem prišel do Falconejeve telefonske številke in ga prosil, da se sestaneva. A ne sama, Burgi pa je pristal, da bo prisoten tudi on. Rad bi ugotovil, zakaj ima takšen odnos do mene in ali vsebina najinega petkovega pogovora, v katerem mi je zatrdil, da nzapisi medijev ne držijo in da je o tem pripravljen dati tudi pisno izjavo, še drži. Če se s Falconejem ne uspeva srečati oziroma on meni, da si nimava več česa povedati, bom uporabil pravno pot, da zaščitim svoje ime in ime svoje družine."

 

Darko Repenšek: "Obstajajo zadeve, s katerimi naju obremenjujejo že od leta 2003, leta 2007 pa se je v nekem nemškem mediju - in to izpod peresa novinarja, ki je o tem pisal že 2003 - pojavil tekst, ki znova vleče na plano stare dogodke in še nekatere nove. Takrat naju je IHF zaprosil za izjavo, ker naj bi mednarodna zveza uvedla ustrezne sodne postopke proti avtorju. Očitno je, da je takrat nekdo - namerno ali nenamerno - izjavil, da sta sodnika iz Slovenije dobila 5.000 dolarjev podkupnine. Opis celotne zadeve je zapisan tudi v izjavi, ki sva jo dala na prošnjo IHF. Takratni napad naju čutiva kot žalitev: nikdar v življenju nisva dovolila, da bi nekdo vplival na naju in najino sojenje, nikoli nisva karkoli sprejemala... Tudi zaradi nestrinjanja z določenimi zadevami sva leta 2005 zapustila IHF in pojasnila, da sva pripravljena soditi le na evropski sceni, delno pa je bilo to tudi posledica najinih služb, ki ne dopuščata tolikšne odsotnosti z dela. V članku v enem izmed nemških medijev se najini imeni nekaj let kasneje sicer uporabljata, a nikjer ne piše: sta dobila, sta prejela, sta bila podkupljena, ampak je le uporabljena beseda domneva oziroma naj bi. Celotna zgodba je zelo sporna, v zvezi s tekmo med Kielom in Ademarjem pa kategorično zavračam, da bi nama bilo karkoli ponujenega, da bi naju kdorkoli napeljeval k čemu in podobno. Nikoli se nisem in se ne želim skrivati za nikomer in vedno sem sodil pošteno. Velikokrat sem na igrišču tudi izpostvaljal svoje telo, da sem zagovarjal poštenost in vrhunsko sojenje, zaradi česar sem bil oziroma sva bila pogosto izpostavljena tudi v medijih. Kar se tiče sedanjih afer, ni doslej z nama stopil v stik nihče: niti nemški sodniki niti preiskovalci. Le novinar Spiegla je po telefonu vprašal, ali bi lahko odgovoril na dve njegovi vprašanji."

 

Janko Požežnik: "Enostavno je vzbuditi sum o poštenem delu nekega človeka, recimo rokometega sodnika. Čeprav menim, da je večina ljudi prepričana o najini nedolžnosti, seveda obstaja možnost, da nekateri dvomijo o tem. Toda midva lahko pogledava vsakemu v oči, kajti nikoli nisva ničesar niti dobila niti nama ni bilo ponujeno, prav tako pa nihče nikoli ni vplival na to, kako naj sodiva. V dosedanji karieri sva med drugim sodila 112 uradnih reprezentančnih tekem na različnih starostnih in tekmovalnih ravneh ter 98 v različnih evropskih pokalih. In pri slednjih so gostujoči klubi, poleg 52 porazov in sedmih neodločenih izidih, dosegli kar 39 zmag. Za težke in izenačene tekme sva bila izbrana tudi zaradi tega, ker vsi dobro vedo,  da obema tekmecema omogočava enakovredne razmere in pogoje za igro. Najini sodniški karieri gresta počasi h koncu, zato ju resnično želiva speljati tako, kot ju ves čas gojiva. Zato zavračava kakršnekoli namige na najin račun in obsojava takšno početje."