7. 4. 2009

Blog Slavka Iveziča

Slovenska reprezentanca začenja zadnje dejanje v mladinski kategoriji - kvalifikacije za svetovno prvenstvo 2009. Generacija letnika 1988, ki letos dopolnjuje 21 let, si močno želi poletnega "obiska" Egipta, ki bo prizorišče SP. Do takrat nas čaka zelo razburkano morje, polno čeri z imeni Slovaška, Litva in Rusija. To so namreč naši nasprotniki v kvalifikacijah na velikonočni vikend od 10. do 12. aprila v Celju. Malce nam je bila naklonjena sreča, saj smo po odpovedi Litve dobili priložnost za organizacijo le-teh. Domač teren je lahko namreč jeziček na tehtnici v končnem seštevku, ki bi nas ob končnem prvem mestu pripeljal do uresničitve cilja, ki smo si ga zadali.


Začetek našega skupnega druženja sega v leto 2006, ko smo na turnirju v Brnu osvojili prvo mesto. V sezoni 2006/07 nas je v mesecu juliju čakala prva resnejša preizkušnja – odprto evropsko prvenstvo na Švedskem. Po prikazanih igrah smo se zasluženo prebili v finale, v katerem pa smo pred polno dvorano klonili proti domači reprezentanci Švedske. Srebrna kolajna in dobre igre so nam vlile dodatnega optimizma pred kvalifikacijami za EP aprila 2008 v črnogorskem mestu Nikšić. Precej težje, kot smo pričakovali, smo preskočili tudi to oviro in si zagotovili nastop na evropskem prvenstvu 2008 v Romuniji. Številne poškodbe naših nosilcev igre, ki so močno vplivale tudi na igro, so nam prekrižale cilje in apetite ter tudi končna uvrstitev, 13. mesto, je bila verjetno realna slika naše ekipe, čeprav sami s tem nismo bili zadovoljni.

Minilo je skoraj leto in znova smo pred težko preizkušnjo. Čeprav igramo doma, se zavedamo, da so po rezultatih favoriti Rusi, Slovaki približno na naši ravni, medtem ko so Litovci delna neznanka, zato se bo potrebno previdno lotiti vsake tekme posebej. Rusija še vedno slovi kot rokometna velesila, ki nastopa z visokimi igralci, ki v obrambi delujejo včasih kar zastrašujoče. Ravno zato se pripravljamo na to tekmo še posebej pozorno ter poskušamo s skupinskimi in individualnimi analizami preučiti nasprotnika do potankosti. Prepričani smo, da so Rusi ob dobri pripravi in vrhunski predstavi naše ekipe premagljiv nasprotnik in to želim, da fantje dokažejo tudi na in ob igrišču. Za nas bo že prva preizkušnja v petek pravi test, ki bo pokazal, če sploh lahko razmišljamo o prvem mestu v skupini. Tudi Slovaki so namreč neugoden nasprotnik, kar so pokazali že v Romuniji, ko smo jih strli šele po podaljških. Litovci so sicer najslabši nasprotnik na papirju, vendar se tudi na njih pripravljamo z enakim spoštovanjem kot na ostali dve reprezentanci, saj si naša ekipa ne sme in ne more privoščiti nikakršnega podcenjevanja in morebitnega spodrsljaja.

Izbor reprezentance je potekal v dogovorih s klubi in njihovimi trenerji, za zaključni del priprav pa smo se odločili za 18 igralcev. Žal tudi tokrat ne gre brez poškodb. Najbrž bomo ostali brez Lebana, ki je bil prijetna osvežitev v naši ekipi, a je že v klubu staknil poškodbo ramena, zaradi šolskih obveznosti pa se priprav ne bo mogel udeležiti najmlajši član Niko Medved iz Gorenja.

Naša ekipa se je zbrala v nedeljo, 5. aprila, in ta ciklus priprav začela z lažjim treningom, potem ko je večina igralcev odigrala svoje prvenstvene tekme ob koncu vikenda. Zadnji so se nam pridružili igralci Slovana in Cimosa iz Kopra, ki so v nedeljo pred televizijskimi kamerami zaključili prvi krog končnice za prvaka v ligi MIK.

Naš delovnik je zelo podoben in po mnenju večine tudi zelo naporen. Začnemo že ob 7.45 z zajtrkom, nato sledita sestanek in odhod na trening, ki traja od 10. do 12. ure. Ob 13. uri se zberemo na kosilu, po katerem si fantje zaslužijo obvezen počitek. Večerni trening poteka med 18. in 20. uro, pred in po treningu pa je čas predviden za videoanalize in sestanke. Po večerji sledi še krajši sprehod in najkasneje ob 23. uri spanje. Takšen urnik bomo imeli vse do četrtka, ko se nam bodo v popoldanskih urah v hotelu Evropa pridružile še ostale reprezentance, ki sodelujejo na turnirju.
Vse ekipe bodo že v četrtek zvečer in nato še v petek zjutraj preizkusile parket dvorane Zlatorog, nato pa gre zares. Po uvodni tekmi turnirja med Rusijo in Litvo, ki se prične ob 17. uri, sledi prva prava preizkušnja tudi za nas. Ob 19. uri se bomo udarili s Slovaki in prav ta, za nas izjemno pomembna tekma bo dala že kar nekaj odgovorov na vprašanja, ki se porajajo v naših glavah. V soboto sledita tekmi Slovaška - Rusija ob 17. uri in Slovenija - Litva ob 19. uri. Praznična, za nas verjetno odločilna nedelja, se prične že ob 15. uri z derbijem med Rusijo in Slovenijo, zaključi pa ob 17. uri z zadnjo tekmo turnirja med Slovaško in Litvo.

Po napornih treningih že komaj čakamo, da se prične zares. Upamo, da bomo zdržali brez poškodb in da bo naša forma najboljša, ko bo to najbolj potrebno. Po ocenah stroke in fantov smo si edini, da bomo naredili vse, da osvojimo prvo mesto, ki prinaša tako želen nastop na svetovnem prvenstvu v Egiptu. Nastop, ki bi omogočil veliko pri razvoju slehernega igralca, ki zaključuje nastope v mladinski konkurenci, in veliko za razvoj slovenskega rokometa v celoti, kajti to so  fantje, ki bodo v nekaj letih zapolnili vrste A-reprezentance. Vložek je velik, želje in cilji prav tako, na nas pa je, da to priložnost zgrabimo. Če bomo dali vse od sebe in nam to ne uspe, bomo športno čestitali boljšim.
Blog Ane Gros