8. 4. 2009

Tamara Mavsar: S ponosom nosimo reprezentančni dres s slovenskim grbom

Slovensko žensko mladinsko reprezentanco od petka do nedelje čaka kvalifikacijski turnir za nastop na evropskem prvenstvu na Madžarskem. Slovenke se bodo pomerile s Turčijo, Slovaško in Švico. Za uvrstitev na prvenstvo morajo Slovenke zasesti eno izmed prvih dveh mest. Kapetanka, 18-letna Tamara Mavsar, je v pogovoru za rok.ometas.si dejala, da je prepričana o uspehu.




Lahko opišete vašo rokometno pot?


Rokomet sem začela igrati v 3. razredu osnovne šole v Logatcu, pod vodstvom Zdenke Dežman, ki ima veliko zaslug, da sem pri tem tudi ostala, ne gre pa pozabiti tudi na vse moje trenerje. Vsak mi je nekaj dal in mi še vedno daje. V reprezentanco sem bila prvič vpoklicana v letu 2004, in sicer mi je takrat ponudila priložnost Bernarda Pohleven. Boriti se za slovenski grb, to sem si vedno želela. Sedaj pa že osmo sezono igram na Krimu. Letos prvič pri članicah.

Kaj vam pomeni nastop za rokometno reprezentanco Slovenije?


Nastopati za reprezentanco mi je bil vedno motiv in čast, kar mi je še vedno. Ko izvem, da se odpravljamo na kakšne reprezentančne priprave, se tega vedno razveselim, saj se tako s puncami kot tudi z vodstvom zelo dobro razumemo in vemo, za kaj smo tam. Vsi imamo isti cilj.
Kakšna so vaša pričakovanja pred kvalifikacijskim turnirjem v Ormožu?

Zagotovo so pričakovanja velika. Vsi si želimo, da se uvrstimo na evropsko prvenstvo in v Ormožu odigramo najboljše, kar je možno. Mislim, da bo kot vedno potrebna borba v obrambi. Če bomo to opravile tako, kot je potrebno, mislim, da večjih težav ne bi smele imeti.

Kakšno je stanje v ekipi, kje vidite vaše prednosti glede na ostale reprezentance?

V ekipi se med sabo zelo dobro razumemo in mislim, da je že to en plus. Vse si želimo uvrstitve na evropsko prvenstvo, vse s ponosom nosimo slovenski grb, se zanj borimo in zato mislim, da bomo dokazale, da smo zmožne česa več, kakor je bilo na zadnjem evropskem prvenstvu. Naša reprezentanca temelji predvsem na hitrosti. Imamo hitra krila in zunanje igralke, kar nam je v veliko pomoč pri doseganju zadetkov. Letos vidim prednost tudi v tem, da vse igralke igramo v 1. A ženski ligi, kjer so močnejše tekme in si s tem nabiramo dodatne izkušnje.

Katera tekma bo v teh kvalifikacijah po pričakovanju najtežja in zakaj?


V skupini smo s Švico, Slovaško in Turčijo. Menim, da bo s Slovaško 'prava' tekma, saj so Slovakinje že na zadnjem prvenstvu opozorile nase, ko so bile uvrščene med prvih osem. Imajo močne, robustne igralke, morda malo manjše, a jih vsekakor ne gre podcenjevati, kot tudi reprezentanco Švice in Turčije ne. Zagotovo se nam bo Turčija želela maščevati, saj smo jo na zadnjih kvalifikacijah izločile prav me, Slovenke.

Imate kakšno sporočilo za naše mlade rokometaše?


Igrajte se te najboljše igre. Uživajte. Kdor vztraja, uspe.
Kvalifikacije mladink za EP na Madžarskem