3. 5. 2009

Gorenje v finalu evropskega pokala EHF!

Rokometaši Gorenja so dosegli največji uspeh v klubski zgodovini, saj so se uvrstili v finale evropskega pokala EHF. Potem ko so na prvi polfinalni tekmi na domačem igrišču premagali švicarski klub St. Otmar St. Gallen s 27:20, so Velenjčani na današnjem povratnem dvoboju sicer izgubili s 25:27 (15:13), a so se vseeno uvrstili v finale, kjer se bodo pomerili z nemškim Gummersbachom. O tem, kdo bo gostitelj prve finalne tekme (23. ali 24. maja, povratna teden dni kasneje), bo odločal torkov žreb na Dunaju.

 

 

St. Gallen - Gorenje 27:25 (13:15)

 

St. Gallen - Dvorana Kreuzbleiche, gledalcev 1600, sodnika: Hakansson in Nilsson (oba Švedska).

 

St. Gallen: Han, Engeler 6, Christ 3, Pfrunder, Lepp 1, Bachtold 2, Wild, Keller 2, Liliger 8, Insenrich, Usik 4, Gunliger, Friede 1, Kell.

 

Gorenje: Gajić, Dobelšek 3, Kavaš 3, Bezjak, Oštir 1, Gromiko 1, Sovič, Skok, Datukašvili, Mlakar, Rnić 8, Štefanič 3, Golčar 6, Harmandić.

 

Sedemmetrovke: St. Gallen 7 (4), Gorenje 1 (1).

 

Izključitve: St. Gallen 2, Gorenje 10 minut.

 

 

Za Gorenje se je najprej dvakrat vpisal med strelce Rok Golčar, vratar Ivan Gajić je ubranil sedemmetrovko, kljub temu pa so Švicarji izenačili na 2:2. Pri izidu 4:3 so prvič na tekmi povedli, v tem delu igre pa sta bili osrednji osebnosti vratarja obeh klubov - Gajić pri Gorenju in Južnokorejec Han pri St. Gallnu. Zatem je najprej sledilo obdobje učinkovite igre Aljoše Štefaniča, nato pa je bil za velenjsko vodstvo z 8:6 najzaslužnejši Momir Rnić. Toda gostitelji niso vrgli puške v koruzo (izenačili so na 9:9), nato pa je moštvo trenerja Ivice Obrvana doseglo tri zadetke zapored in nekaj minut pred koncem prvega polčasa povedlo z 12:9. Na krilih fantastičnega Gajića, ki je že v prvem polčasu zbral deset obramb, so si Velenjčani kmalu priigrali kar štiri zadetke prednosti (14:10), toda St. Gallen je z delnim izidom 3:0 skoraj vzpostavil ravnotežje na igrišču. Na srečo je samo nekaj sekund pred koncem prvega polčasa v polno zadel Rnić in Gorenje je odšlo na odmor z vodstvom s 15:13.

 

Ko je slovenski klub na začetku drugega polčasa dvakrat povedel s tremi zadetki prednosti (17:14 in 18:15), je bilo jasno, da švicarski rokometaši ne bodo videli finala pokala EHF. Gostitelji so v 39. minuti sicer izenačili na 18:18, toda velenjčani so imeli še vedno sedem zadetkov "zaloge" s prve polfinalne tekme pred domačimi gledalci v Rdeči dvorani. A v zadnjem delu tekme je gostom začela teči voda v grlo. Domači rokometaši so namreč povedli s 25:21, poleg tega je bil izključen še Golčar, do konca pa je bilo še slabih pet minut. Po zadetkih Rnića in Linigerja je bilo slabe štiri minute pred koncem na semaforju 26:22 za St. Gallen, nato pa je znova zadel odlični Rnić. Ko je švicarsko mrežo zatresel še Boštjan Kavaš (26:24), je bilo jasno, da je St. Gallnovih sanj o morebitnem preobratu dokončno konec. Za posladek je Golčar s sredine igrišča presenetil vratarja Hana, Christ pa je svojemu moštvu priigral vsaj tolažilno zmago.

 

 

Ivica Obrvan, trener Gorenja: "V prvem polčasu smo igrali po pričakovanjih. Ves čas smo imeli aktiven rezultat. Ko smo odšli na odmor z dvema goloma prednosti, smo vedeli, da smo zelo blizu finala. Po odličnem začetku v nadaljevanju smo padli v krizo, za katero pa še ne vemo, ali je posledica utrujenosti, nezbranosti ali morda celo manjše panike. Z nekoliko boljšo igro bi morda lahko celo zmagali, toda kljub porazu ostaja veliko zadovoljstvo ob uvrstitvi v finale. Čestitke vsem igralcem in zahvala navijačem."

 

Jure Dobelšek, igralec Gorenja: "Igrali smo po dogovoru. Vedeli smo, da bodo Švicarji igrali hitreje, prav tako pa smo pričakovali boljšo igro njihovih najboljših strelcev Engelerja in Usiaka, ki sta ostala dolžnika s prve tekme. To se je delno tudi uresničilo. Danes so velik delež prispevali vratarji. Iz srca čestitam Ivanu Gajiću za odlično predstavo. Sicer pa naša igra ni bila blesteča, a vseeno smo odigrali dovolj dobro za uvrstitev v finale. V krizi nismo mogli doseči gola, Han je dobro branil, toda iz strelskega mrka smo se uspešno rešili in to je v tem trenutku tudi najbolj pomembno. Nismo še rekli zadnje besede. Zahvalili bi se našim fenomenalnim navijačem, ki so naravnost neverjetni. Brez njih bi nam bilo veliko težje, morda nam celo ne bi uspelo."