13. 5. 2009

Rokometni klub Gorenje: izjava za javnost o uvedbi disciplinskih postopkov

Rokometni klub Gorenje je danes medijem poslal izjavo za javnost, povezano z uvedbo disciplinskih postopkov proti velenjskemu klubu, trenerju Ivici Obrvanu in trenerju vratarjev Anteju Bojiču. V nadaljevanju si lahko preberete celotno vsebino izjave za javnost.


"V ponedeljek, 11. maja, so v RK Gorenje prek elektronske pošte prispeli pozivi za pisne izjave v zadevi uvedbe disciplinskih postopkov proti RK Gorenje, trenerju Ivici Obrvanu in trenerju vratarjev Anteju Bojiču. V RK Gorenje bomo na vse pozive seveda odgovorili, Anteja Bojiča, ki je bil vpleten v konflikt na tribuni, pa je klub že suspendiral do dokončne odločitve disciplinskih organov ZROPS. Od odgovornosti kluba in njegovih članov ne bežimo, toda zelo smo začudeni nad ravnanjem odgovornih za vodenje tekmovanja. Sprašujemo se , ali so v uradnem postopku enakovredno obravnavane vse udeležene stranke, saj do sedaj nismo prejeli nobene uradne informacije o tem, da bi zoper kogarkoli drugega, razen RK Gorenje in njegovih članov, uvedli disciplinski postopek. Sprašujemo se, ali smo sploh bili na isti tekmi. Očitno ne, kajti v RK Koper s strupenimi puščicami, ki jih dnevno spuščajo v medije, uperjene pa so v RK Gorenje, bežijo od odgovornosti in prirejajo resnico tako, kot njim ustreza, do tega trenutka pa je očitno prava le njihova resnica. A dejstva so sledeča:


1. Pisana ali nepisana pravila športnega in korektnega obnašanja na rezervni klopi za RK Koper ne veljajo. Pa ne samo na zadnji tekmi med Gorenjem in Koprom, temveč v večini tekem, kjer gibanje rezultata ni po njihovih pričakovanjih in željah. Dejstvo je, kar je vidno tudi iz posnetkov tekme, da »žrtev« zadnje tekme in vodja moštva RK Koper Boštjan Strašek, ki naj ne bi pohodil niti mravlje – to smo razbrali iz nekaterih medijskih zapisov – v končnici tekme ne glede na to, ali je bila izključitev s strani delegata pravilna ali ne, reagiral v najmanjši meri skrajno nekulturno s skakanjem in vpitjem na uradne osebe za zapisnikarsko mizo, za nameček pa je še z vso močjo udaril po mizi. Šele po posredovanju varnostne službe in kapetana RK Koper Uroša Rapotca, ki je vse svoje nadrejene moral odriniti stran, se je množični verbalni napad, v katerem poleg skrajno nešportnega vedenja ni manjkalo tudi preklinjanja in nasilnega vedenja. Toda takšnega ravnanja s strani strokovnega vodstva in igralcev RK Koper so delegati in sodniki očitno že vajeni, kajti povsem nerazumljivo nam je, da tovrstno obnašanje in ravnanje ni sankcionirano že na sami tekmi, kaj šele zabeleženo v zaznamkih uradnega zapisnika. Prav tako ne moremo razumeti, zakaj se je zgoraj omenjeni vidno razburjen, še pred koncem tekme z bržkone maksimalno hitrostjo zagnal na igrišče, s tem po disciplinskem pravilniku storil prekršek in se nato napotil na rezervno klop Gorenja, z nam neznanim namenom plezal po varnostni ograji tribune in pri tem vpil in mahal z rokami. Kot smo razumeli iz medijev, naj bi želel predsednika RK Koper g. Aleša Koršiča vprašati, po katerem členu se lahko pritožijo? Zanima nas, ali Boštjan Strašek ne ve, da se pritožba vlaga šele po končani tekmi, in da jo lahko nenazadnje vloži do trenutka podpisovanja uradnega zapisnika, ki po naših izkušnjah še nikoli ni bil podpisan prej kot v 15 minutah po tekmi? Zanima nas, ali Boštjan Strašek, ki je bil v Rdeči dvorani že neštetokrat, tako kot igralec in funkcionar, ni vedel, da pot g. Koršiča po končani tekmi k izhodu iz dvorane vodi mimo rezervne klopi RK Koper?

V RK Gorenje ocenjujemo, da je šlo za namerno provokacijo s strani člana RK Koper, prav tako pa smo mnenja, da je bila njegova bodisi načrtovana, bodisi čustvena reakcija povod za vse dogodke, ki so sledili... Toda kolikor je nam znano – informacije so neuradne – član RK Koper ni v disciplinskem postopku. Zakaj?


2. Očitno igralci RK Koper ne morejo miriti svojega temperamenta. Sprašujemo se, kako sta lahko na tribuni v neredu neposredno udeležena člana RK Koper Sarkič in Ljubanović reagirala mirno in športno, medtem ko akterji na igrišču, več kot očitno prizadeti zaradi poraza, tega niso zmogli. Na rezervno klop Gorenja so se povzpeli igralci RK Koper Damir Doborac, Darko Stanić in Draško Mrvaljević ter se sprva verbalno vključili v nered. Draško Mrvaljević, ki je znan po tovrstnih deliktih že iz nekaterih drugih državnih prvenstev, predvsem iz Srbije in Črne Gore, pa je celo napadel  gledalce na tribuni, trikrat silovito zamahnil, eden od udarcev pa je zadel cilj. Zanimivo, da se Draško Mrvaljević v sporočilih za javnost s strani RK Koper ne pojavlja. Sprašujemo se, zakaj so omenjeni igralci v času, ko tekma še ni bila končana, stali na rezervni klopi RK Gorenje? Kaj so tam počeli? Sprašujemo se, kaj je hotel doseči Draško Mrvaljević s fizičnim obračunavanjem z gledalci? Po neuradnih informacijah naj bi se Mrvaljević branil, toda to s posnetkov, ki so nam na voljo, ni razvidno. Mimogrede, če bi tako kot večina vseh ostalih igralcev obeh ekip ostal na igrišču, do fizičnega kontakta z gledalci sploh ne bi moglo priti. Sprašujemo se, zakaj  Draško Mrvaljević - po nam znanih informacijah - ni v disciplinskem postopku?


3. Še tretji, ki je povsem izgubil živce, pa je prav tako igralec RK Koper Alen Blažević, ki je, kot je razvidno iz posnetkov, najprej verbalno obračunaval z Antejem Bojičem (RK Gorenje),  potem ko slednji ni bil več udeležen v nobenem fizičnem kontaktu,  nato močno zamahnil, v drugo pa ga je potegnil za majico, tako da je slednji izgubil ravnotežje in se ujel na spodnji stopnici tribune. Nato je Alena Blaževića igralec RK Gorenje Jure Dobelšek odpeljal stran, a se mu je bivši soigralec Blažević iztrgal in se še enkrat napotil do varnostne ograje na tribuni ter ponovno zamahnil proti Bojiču z namenom, da ga udari. Sprašujemo se, zakaj – po nam znanih neuradnih informacijah – zoper Alena Blaževića ni uveden disciplinski postopek?


Zgoraj so navedena gola dejstva. O tem, kdo je komu kaj rekel, kljub temu, da je padlo mnogo grobih besed, žaljivk, groženj, nenazadnje tudi opravičil, pa ne želimo polemizirati, kajti to počne ulica in branjevke na tržnici.


RK Gorenje še vedno verjame v verodostojnost in nepristranskost disciplinskega sodnika ter odgovornih za vodenje 1. lige MIK, vendar - ker po informacijah, s katerimi razpolagamo - niso do sedaj sprožili še nobenih disciplinskih postopkov zoper funkcionarje in igralce RK Koper, ki so bili tudi vpleteni v konflikt in ga celo sproducirali, smo sami podali ustrezne prijave disciplinskemu sodniku z zahtevo, da uvede disciplinske postopke tudi zoper vpletene osebe v konflikt na drugi strani.   Dokaznega video in foto materiala je več kot dovolj. Verjamemo, da bo disciplinski postopek enakovredno obravnaval tudi drugo stran, ki se želi v javnosti prikazati kot žrtveno jagnje, hkrati pa ne mine dan brez provokacij in netenja sovražnosti v medijih.  RK Koper želimo spomniti, da smo vsi skupaj del športnega tekmovanja in ne vojne, kjer se z natančno merjeno propagando skuša manipulirati z množicami. Še enkrat želimo ponoviti, da RK Gorenje ne beži od odgovornosti, za vsako dokazano krivdo našim članom bomo sprejeli posledice in ustrezno ukrepali, saj nikoli nismo in nikoli ne bomo odobravali nasilja v športu s strani katerega koli udeleženca. Toda dokler obdolženemu krivda ni dokazana, si ne zasluži linča, ne medijskega, ne kakršnega koli drugega. Žal ugotavljamo, da je marsikateri tako imenovani novinar blizu koprskega kluba izgubil objektivnost, eno od glavnih vrednot, ki krasijo ta poklic in jo nenazadnje zahteva tudi novinarski kodeks. Vsem medijem, ki so o dogodku poročali korektno in objektivno, se ob tej priložnosti zahvaljujemo.

Prav tako pa si želimo, da bi se državno prvenstvo, ki v borbi za naslov državnega prvaka še nikoli doslej ni ponudilo toliko napetosti in negotovosti, končalo športno in v duhu »fair playa«. Vsekakor se bomo v RK Gorenje maksimalno potrudili, da na naši strani ne bo niti trohice dvoma. Naj zmaga boljši."


S spoštovanjem, RK Gorenje