16. 5. 2009

Rokometašice Olimpije na prvi tekmi finala državnega prvenstva premagale Krim Mercator

Prva finalna tekma državnega prvenstva za ženske se je končala z zmago rokometašic Olimpije. Na domačem igrišču so premagale Krim Mercator s 30:28, povratna tekma pa bo v soboto na Kodeljevem.

 

 

Olimpija - Krim Mercator 30:28 (15:14)

 

Dvorana Tivoli, gledalcev 500, sodnika: Krstič in Ljubič (oba Kozina).

 

Olimpija: Marinček (17 obramb), Zec, Gros 9 (1), Čulibrk, Mitruševska 7, Čerenjak 4, Kogovšek, Naglič, Gojkovič 4, Ivanc, Puš, Skutnik, Čečkova 2, Šon 4.

 

Krim Mercator: Triffa, Pandžič (3 obrambe), Stefanišin (12 obramb), Cerar, Prebil, Vergeljuk 2, Mavsar 2, Vidic, Bodnjeva 6, Varlec 2, Oder 5 (1), Argenti, Zrnec, Lekić 11 (6).

 

Sedemmetrovke: Olimpija 2 (1), Krim Mercator 7 (7).

 

Izključitve: Olimpija 12 minut, Krim Mercator 6.

 

 

Uvodno preizkušnjo v boju za 18. naslov državnega prvaka v samostojni Sloveniji so v dvorani Tivoli dobile gostiteljice, ki tako s prednostjo dveh zadetkov odhajajo na sobotni povratni dvoboj v dvorano na Kodeljevem. Dekleta z Galjevice (zaradi pravila o omejenem številu tujk so na tribuni ostale Dijana Golubić, Renate Mőrtel in Sanja Damnjanović) so sicer povedle z 2:0, toda sredi prvega polčasa so z dvema zadetkoma povedle gostiteljice (9:7). Toda nato so sledile črne Olimpijine minute (bilo jih je kar deset), kajti Krim Mercator je naredil delni izid kar 6:0 in sedem minut pred koncem polčasa je vodil že s 13:9. A v zadnjem delu prvega polčasa so za velik preobrat poskrbele tudi varovanke trenerja Roberta Beguša: s petimi zaporednimi zadetki v treh minutah so na odmor odšle celo z minimalno prednostjo (15:14).

 

Tudi začetek drugega dela je minil v znamenju igralk Olimpije, ki so po petih minutah nadaljevanja povedle z 19:14. Kljub temu se je ekipa trenerke Marte Bon še pravočasno prebudila in se kmalu zatem približala le na zadetek zaostanka. Nato so "zmajčice" znova "dodale plin" (23:20), nasprotnice pa so hitro poskrbele za ponovno izenačenje (23:23). V domačih vratih je blestela Miša Marinček (skupaj 17 obramb), Krimovo mrežo pa sta neusmiljeno polnili Ana Gros (9 zadetkov) in Neža Mitruševska (7).  V predzadnji minuti je bilo na semaforju 29:27 za Olimpijo, s črte sedmih metrov je za Krim Mercator zadela Andrea Lekić (z enajstimi zadetki najučinkovitejša igralka prve finalne tekme), dobre pol minute pred koncem tekme pa je končni izid 30:28 z desnega krila postavila Mirjana Gojković. Po minuti odmora je Krim krenil v zadnji napad, toda strel Lekićeve ni končal v domači mreži in prvič po dolgih desetih letih je Olimpija spravila na kolena 14-kratne slovenske prvakinje.