28. 5. 2009

Gorenje na odločilni tekmi v gosteh premagalo Koprčane in prvič postalo prvak Slovenije

Rokometaši Gorenja so prvič v klubski zgodovini postali slovenski državni prvaki. Na današnji odločilni tekmi v dvorani Bonifika v Kopru so premagali domači Cimos s 26:24 (10:11) in bodo Slovenijo v naslednji sezoni zastopali v evropski ligi prvakov.

 

Cimos Koper - Gorenje 24:26 (11:10)

 

Koper - Dvorana Bonifika, gledalcev: 3.500, sodnika: Romih in Nikolič (oba Krško).

 

Cimos Koper: Vončina, Stanić (13 obramb), Skoko 1, Mirković 3, Praznik 3 (2), Brumen 2, Bombač 1, Doborac 2, Mrvaljević 6, Poklar, Blažević, Konečnik, U. Rapotec 1, R. Rapotec, Jovičić 2, Hribar 3 (3).

 

Gorenje: Gajić (18 obramb), Skok, Dobelšek 2, Kavaš 4, Medved, Bezjak 2, Oštir 1, Gromiko 1, Sovič 1, Sirk, Datukašvili 3, Mlakar 2, Rnić 2, Štefanič 2, Golčar 4, Harmandić 2 (1). 

 

Sedemmetrovke: Cimos Koper 6 (5), Gorenje 1 (1).

 

Izključitve: Cimos Koper 10, Gorenje 12.

 

Na tekmi za 18. naslov slovenskega prvaka je bil izid v rekordno polni dvorani Bonifika do 7:7 kar sedemkrat izenačen, prvo občutnejšo prednost pa so si priigrali rokometaši Cimosa. Med 19. in 22. minuto so trikrat zapored zadeli v polno (Dean Bombač, Matjaž Brumen in Milan Mirković) in pri vodstvu Koprčanov z 10:7 je moral velenjski trener Branko Tamše vzeti minuto odmora. Po premoru so njegovi igralci znova "dodali plin", v vratih je še naprej blestel Ivan Gajić (že v prvem polčasu je zbral kar trinajst obramb) in po dobri minuti igre je Gorenje zaostajalo samo še za zadetek (9:10). K temu so v veliki meri prispevali tudi primorski rokometaši, ki so naredili kopico tehničnih napak in zgrešili kar nekaj "zicerjev". Vseeno je štiri minute pred koncem polčasa Rok Praznik vendarle povišal na 11:9, na nasprotni strani je Rok Golčar spet poskrbel za zmanjšanje zaostanka na 10:11, kljub po eni izkjučitvi na vsaki strani v zadnjih dveh minutah (Alen Blažević in Rok Golčar) pa se izid do odhoda na odmor ni spremenil.

 

V prvi polovici drugega polčasa so gostitelji ves čas vodili z zadetkom ali dvema, po izključitvi Sebastjana Soviča pa so si v 46. minuti znova priigrali tri zadetke naskoka (19:16). Ko je že kazalo, da bi utegnila biti prednost odločilna, so Velenjčani poskrbeli za preobrat. Devet minuit pred koncem je Aljoša Štefanič poskrbel za izenačenje na 20:20, za prvo vodstvo Gorenja v drugem polčasu (22:21) pa je poskrbel Golčar. Po izenačenju na 22:22 se je dvakrat zapored med strelce vpisal velenjski rokometaš Luka Dobelšek, ki bo v naslednji sezoni nosil Cimosov dres, in v 56. minuti je bilo na semaforju 24:22 za Gorenje. Po Cimosovi minuti odmora je Milan Mirković zmanjšal na 23:24, toda Boštjan Kavaša je slabe tri minute pred zadnjim znakom sirene povišal vodstvo Velenjčanov na 25:23. Sledil je zadetek Uroša Rapotca s krila (24:25), isti igralec pa se je nekaj sekund kasneje znova dokopal do žoge, a je njegov "zicer" odlični vratar Gajić obranil. V zadnji minuti je za gostujoče moštvo zadel Boštjan Kavaš in na parketu Bonifike se je začelo slavje velenjskih rokometašev in njihovih navijačev.


Izjave po tekmi:


Branko Tamše, trener Gorenja: "Nikoli še ni bilo v ligi toliko tekem. Odigrali smo res veliko tekem, a prišli do zadnje, v  kateri smo sami odločali o usodi. Le takrat, ko so Prule vzele naslov Celju PL, se je zgodilo to, a ob drugačnem sistemu tekmovanja. Takšna sezona se po moje ne bo več ponovila. To pomeni, da sta bili dve ekipi razred zase – Koper in mi, zmagal je spretnejši in srečnejši, to smo bili mi. Koper je pred tem vzel pokal in superpokal, igral je vrhunsko. Danes smo bili boljši mi. Kar smo se dogovorili, smo izpeljali, tudi Fortuna je bila na naši strani. Naslov podarjam vsem, ki imajo radi rokomet tako v Šaleški dolini kot v celi Sloveniji."

Sebastjan Sovič, kapetan Gorenja: "To je največja zmaga v mojem življenju. Že vrsto let  igram v Gorenju, vseskozi smo v slovenskem vrhu ter sodimo v širši evropski vrh. Zato v tem trenutku ne morem povedati, koliko mi ta naslov pomeni … Zahvala gre vsem mojim soigralcem, strokovnemu štabu, našim navijačem. Borbeno smo igrali od prve do zadnje minute. Koper je izredno dobra ekipa, a mi se v nobenem trenutku nismo predali. Do konca smo igrali zbrano in izstisnili vse iz sebe. Lepše sezone ne more biti."

Matjaž Tominec, trener Cimosa: "Pred sezono smo si želeli te tekme, da bi doma odločali o prvaku. Imeli smo možnost za zmago, tako kot Gorenje, a po 19:16 smo zaigrali zanič. Nismo znali zapreti Gorenja, z napakami pa smo mu omogočili, da je izenačil in povedel. Za nas je bila to težka tekma v psihološkem smislu."

Uroš Rapotec, kapetan Cimosa: "Čestitke Velenjčanom za osvojitev državnega naslova. Celo tekmo smo vodili kljub napakam. Zadnjih deset minut smo očitno mislili, da je tekma že odločena, in padli, kar so Velenjčani izkoristili. Žal mi je, ker smo napolnili Bonifiko in nismo osvojili tega, kar smo si zadali za cilj. Predvsem mi je hudo zaradi naših fantastičnih navijačev, ki so nam tako zvesto stali ob strani."

 

 

Foto: Spletna stran RK Gorenje