1. 6. 2009

Gummersbach tudi na povratni finalni tekmi premagal Gorenje in osvojil pokal EHF

Po zmagi na prvi tekmi v Rdeči dvorani (29:28) so rokometaši Gummersbacha tudi na povratnem finalnem dvoboju pokala EHF premagali Gorenje. V Kölnu so slavili s 26:22 (16:8) in po 26 letih v klubske vitrine znova prinesli evropsko lovoriko.

 

Gummersbach - Gorenje 26:22 (16:8)

 

Köln - Dvorana Lanxess Arena, gledalcev: 15.000, sodnika: Reisinger in Kaschütz (oba Avstrija).

 

Gummersbach: Fazekas (0 obramb), Stojanović (18 obramb), Krantz 2, Wagner 2, Vuković 2, Ilić 7 (3), Lützelberger 1, Gunnarsson 3, Alvanos 1, Szylagyi 1, Pfahl, Rahmel, Zrnić 7, Tuzolana.

 

Gorenje: Gajić (9 obramb), Skok (1 obramba), Dobelšek 5, Kavaš, Bezjak 5, Oštir, Gromiko 2, Sovič, Datukašvili 3, Mlakar 1, Rnić, Štefanič 1, Golčar 1, Harmandić 4 (4).

 

Sedemmetrovke: Gummersbach 4 (3), Gorenje 6 (4).

 

Izključitve: Gummersbach 6, Gorenje 6.

 

Gostitelji, 12-kratni nemški prvaki, ki so se zadnje evropske lovorike veselili že daljnjega leta 1983 (takrat so osvojili svoj zadnji naslov klubskega prvaka Evrope), so odlično začeli povratno finalno tekmo pred več kot 16.000 gledalci v Kölnu. Že po desetih minutah je moštvo trenerja Seada Hasanefendića vodilo s 6:2, po minuti odmora njegovega kolega na velenjski klopi Ivice Obrvana pa je nemški klub povedel kar z 9:2. V vratih je blestel črnogorski reprezentant Goran Stojanović (v prvem polčasu je zbral kar 11 obramb), v polju pa srbski reprezentant in nekdanji velenjski igralec Momir Ilić, ki se je v prvih tridesetih minutah petkrat vpisal med strelce. Gummersbach si je v tem delu igre najvišjo prednost priigral v 20. in 22. minuti, ko je vodil kar z devetimi zadetki (12:3 in 13:4). Z dvema zaporednima zadetkoma so Velenjčani vsaj malce omilili visok zaostanek (6:13), toda v končnici prvega polčasa so gostitelji znova dodali plin in po zadetku Vedrana Zrnića prav ob znaku sirene odšli na odmor z osmimi zadetki naskoka (16:8).

 

Po novem zadetku Zrnića na začetku drugega polčasa je Gummersbach povedel s 17:8, Velenjčani pa so odgovorili s tremi zaporednimi zadetki in zmanjšali na 17:11. Toda med izključitvijo Roka Golčarja si je nemški klub znova priigral devet zadetkov (23:14) in ko je že kazalo, da bo Gorenje doživelo katastrofo, so se novopečeni slovenski prvaki vendarle prebudili. Naredili so delni izid 5:0 in se šest minut pred koncem približali na 19:23, poleg tega pa zapravili napad za še dodatno zmanjšanje zaostanka (Datukašvilijev strel je ubranil Stojanović, ki je skupaj zbral kar 18 obramb). S tem so splavale po vodi tudi zadnje teoretične možnosti za morebiten preobrat in Gummersbach je po 26 letih znova osvojil evropski pokal. Poleg tega je postal šesti zaporedni klub iz Nemčije, ki je po letu 2004 osvojil pokal EHF: pred njim je to uspelo Kielu (2004), Tusemu Essnu (2005), Lemgu (2006), Magdeburgu (2007) in Nordhornu (2008).

 

Ivica Obrvan, trener Gorenja: "Manj kot štiri dni po tekmi tekmi v Kopru, ko smo osvojili naslov slovenskega prvaka, nas je čakala še ena zahtevna tekma proti Gummersbachu. Igralci so bili utrujeni, nekateri delno poškodovani, očitno pa tudi niso bili z glavami povsem pri stvari. Zaradi neverjetno slabega začetka in odličnih Stojanovićevih obrambah smo si že na začetku priigrali zelo velik zaostanek. Med polčasoma sem igralcem dejal, da morajo na vsak način popraviti katastrofalen vtis iz prvega dela. V zadnji četrtini smo se vrnili v igro in lahko bi se še bolj približali gostiteljem, kljub temu pa sem z razpletom - glede na potek tekme in visok zaostanek - zadovoljen. za nami ja fantastična sezona, najboljša v 50-letni zgodovini kluba: naslov prvaka Slovenije in uvrstitev v finale evropskega pokala EHF."

 

Velenjska odprava bo v torek okoli 13. ure pristala na letališču v Celovcu, ob 17. uri pa bo sprejem pri velenjskem županu Srečku Mehu. Nato bo sledila krožna vožnja po mestu, nato sprejem in slavje pred Rdečo dvorano (uradni del se začne ob 18. uri), sledila pa bosta še velika zabava in koncert skupine Kingston.

 

 

Foto: AP