2. 6. 2009

Slovenska moška reprezentanca se je v oslabljeni zasedbi zbrala v Domžalah, izjava Celja PL o igranju Špilerja in Kozline

V Domžalah so se danes zbrali igralci in člani strokovnega vodstva moške članske reprezentance Slovenije. Zaradi težav s poškodbami in klubskih obveznosti se je selektorju Miru Požunu na začetku javilo samo enajst reprezentantov.

To so bili Dragan Gajič, Beno Lapajne, Aljoša Rezar, David Špiler (vsi Celje Pivovarna Laško), David Miklavčič, Sebastjan Skube, Klemen Cehte (vsi Trimo Trebnje), MIha Žvižej (Slovan), Luka Žvižej (Pick Szeged, Madžarska), Primož Prošt (Silkeborg, Danska) in Uroš Rapotec (Cimos Koper). Miladina Kozlino (Celje Pivovarna Laško) danes popoldan čaka še en zdravniški pregled, zvečer pa se bosta izbrani vrsti pridružila še rokometaša Cimosa, Matjaž Brumen in Rok Praznik, pri čemer slednjega prav tako še čaka magnetna resonanca. Na priprave bodo jutri dopotovali še Jure Dobelšek, Matjaž Mlakar in Boštjan Kavaš (vsi Gorenje), ki so se danes vrnili s povratne finalne tekme evropskega pokala EHF v Nemčiji in so imeli popoldan številne sprejeme in slavja v Velenju. V četrtek naj bi se iz Španije v domovino vrnila tudi člana zmagovalnih klubov v letošnjih evropskih pokalih: Uroš Zorman, ki je s Ciudadom Realom osvojil naslov klubskega prvaka Evrope, in Nenad Bilbija, ki se je veselil lovorike v pokalu pokalnih zmagovalcev. Jure Natek (Chambery, Francija) in Vid Kavtičnik (Kiel, Nemčija) imata do konca tedna še klubske obveznosti, pri čemer pa je zaradi poškodbe kolena in gležnja zelo vprašljiv nastop slednjega za reprezentanco Slovenije. Že dlje časa pa je jasno, da sta na seznamu poškodovanih Aleš Pajovič (Ciudad Real), ki ima zlomljeno koščico v zapestju, in Gorazd Škof (Zagreb), ki se ubada s poškodbo mišice.

"David Špiler je danes zjutraj opravil magnetno resonanco, ki je pokazala, da je njegovo zdravstveno stanje po poškodbi dobro, zato je dobil dovoljenje za igranje. Kar se tiče priprav, bomo fizični del opravili v fitnesu v košarkarski dvorani v Domžalah, tisti del treningov, povezanih z žog, pa v dvorani na Kodeljevem v Ljubljani. Treningi bodo nekoliko prilagojeni zaradi dolge in naporne sezone, ki jo imajo igralci za sabo. So zelo utrujeni in iztrošeni, zato moramo biti še posebno pazljivi. Prva tekma nas čaka v soboto, ko se bomo v okviru Dneva slovenskega rokometa pomerili s Slovaško. To bo dobra generalka za štiri tekme v kvalifikacijah za nastop na evropskem prvenstvu v Avstriji leta 2010, čeprav proti Slovakom na žalost ne bomo nastopili v popolni zasedbi," pravi selektor slovenske moške reprezentance Miro Požun.


V zvezi z nastopom svojih igralcev Davida Špilerja in Miladina Kozline je RK Celje Pivovarna Laško danes izdal sporočilo za javnost. V "Pojasnilu zdravniške službe RK Celje Pivovarna Laško glede odsvetovanja igranja dveh igralcev na kvalifikacijskih tekmah slovenske reprezentance" so Celjani zapisali: "RK Celje Pivovarna Laško je na Rokometno zvezo Slovenije naslovil dopis z mnenjem zdravniške službe, ki odsvetuje nastop Miladina Kozline ter Davida Špilerja na bližajočih reprezentančnih tekmah. Celjski klub sicer povsem podpira nastopanje svojih članov za reprezentance. Po zaključku sezone se bližajo še zadnje reprezentančne akcije, ki čakajo Slovenijo v boju za nastop na EP 2010, kjer bomo vsi skupaj držali pesti, da se Slovenija na prvenstvo uvrsti. Na seznamu reprezentantov, na katere slovenski selektor računa, je tudi pet članov RK Celje Pivovarna Laško, kar je za klub izjemna čast. Žal pa sta na seznamu tudi dva igralca, ki se že dlje časa ubadata s poškodbo rame, zato je celjski klub na RZS naslovil dopis z mnenjem zdravniške službe o nastopanju Miladina Kozline ter Davida Špilerja za reprezentanco. Celjska zdravniška služba, ki jo vodi dr. Tomo Šibli, je v mnenju odsvetovala nastop za oba igralca, ki okrevata po poškodbah ramenskih tetiv, za te vrste poškodbe pa je predvidena rehabilitacija skozi daljše časovno obdobje. Gre izključno za interes ter skrb za zaščito zdravja igralcev, kajti le tako so lahko posamezni igralci, z vsemi svojimi kvalitetami, v prihodnje na voljo tako klubu za katerega nastopajo, kot tudi reprezentanci. Iz povsem enakega razloga sta oba igralca izpustila velik del minulega prvenstva, kjer je Kozlina na zadnjih tekmah pomagal le v obrambnih nalogah, medtem ko Špiler v končnici prvenstva sploh ni zaigral. Celjski klub kljub rezultatski krizi ni želel pritiskati na oba igralca, kajti le tako bosta oba dva sanirala poškodbi in bosta v prihodnje na voljo slovenskemu rokometu. Miladina Kozlino čez dva dni čaka ponoven strokovni pregled, po katerem bo znano, ali bo za sanacijo poškodbe potrebna celo operacija. Obema, Kozlini in Davidu Špilerju, katerega rehabilitacija poteka že dva meseca, pa zdravniška služba odsvetuje nastopanje na reprezentančnih akcijah v naslednjih treh mesecih. Z mnenjem ne gre za prepoved, temveč zgolj za odsvetovanje, kjer pa je končna odločitev prepuščena obema igralcema."