7. 6. 2009

Intervju z Luko Žvižejem

Luka Žvižej bo na junijskih kvalifikacijskih tekmah (dvakrat proti Belorusiji ter po enkrat proti Nemčiji in Izraelu) za uvrstitev na evropsko prvenstvo v Avstriji leta 2010 eden najbolj izkušenih igralcev v reprezentanci Slovenije. Član madžarskega kluba Pick Szeged je kljub številnim poškodbam v slovenski izbrani vrsti optimist pred odločilnimi tekmami, poleg tega pa pravi, da si še enega velikega tekmovanja (za letošnjim SP na Hrvaškem) ne bi želel ogledati zgolj na televizijskih zaslonih.

 

Pick Szeged je v tej sezoni ostal brez lovorike: v madžarskem prvenstvu in pokalu je bil obakrat uspešnejši Veszprem, v evropskem pokalu pokalnih zmagovalcev pa ste v osmini finala izpadli proti nemškemu Nordhornu.

 

Eden izmed glavnih razlogov za to, da je klub ostal brez lovorike, je tudi dejstvo, da je imelo zelo veliko igralcev težave s poškodbami. V prvem delu sezone prav zaradi tega nismo mogli niti normalno trenirati, saj nismo bili v popolni zasedbi. V evropskem pokalu pokalnih zmagovalcev smo katastrofalno odigrali prvo tekmo v Nemčiji, kjer smo izgubili z nedosegljivo razliko devetih zadetkov – 25:34. Na povratni tekmi pred domačimi gledalci smo sicer slavili z 31:26, vendar je bilo to seveda premalo za napredovanje v četrtfinale. V finalu madžarskega prvenstva smo sicer proti Veszpremu klonili z 0:3 v zmagah, a sta bili zadnji dve tekmi dokaj izenačeni. Drži, da letošnja sezona ni bila pohvalna, toda po drugi strani tudi ne katastrofalna. Upam, da bodo vse poškodbe do začetka naslednje sezone sanirane ter da bodo tudi rezultati in dosežki boljši kot v letošnji.

 

In kako ste zadovoljni s svojimi predstavami na igrišču v letošnji sezoni?


V vsakem klubu je seveda boj za vsako igralno mesto, tako da tudi pri meni in Picku Szegedu to ni izjema. Lahko rečem, da so v klubu zadovoljni z mano, prav tako pa sem tudi jaz zadovoljen s klubom. In to kljub temu, da ocenjujem, da sem zaradi težav s poškodbami igral malce slabše kot v minuli sezoni. Pogodba s Pickom Szegedom me veže še za naslednji dve sezoni. O tem, kaj bo čez dve leti, zaenkrat seveda še ne razmišljam, ampak so vse moje misli trenutno usmerjene na Pick Szeged. Najpomembneje je, da se bom skušal čim bolje pripraviti na naslednjo sezono in jo tudi odigrati po svojih najboljših močeh.

Tekmi proti Belorusiji (10. junija v Ljubljani in 21. junija v Minsku) bosta odločali o potniku za evropsko prvenstvo, ki bo naslednje leto v Avstriji. Odločilna dvoboja slovenska reprezentanca pričakuje v igralsko zelo zdesetkani zasedbi.


Ker nimamo množice vrhunskih igralcev, se seveda pozna odsotnost prav vsakega izmed njih. Toda to seveda ne pomeni, da nas ni dosti in da moramo „jokati“ zaradi odsotnosti številnih nosilcev igre. Prav tako to ne sme biti opravičilo, ampak je lahko zgolj dodaten motiv za tiste, ki bomo igrali. Tekmo na Kodeljevem moramo vsekakor dobiti, na takšen ali drugačen način. Po možnosti s čim višjo razliko in si s tem vsaj delno olajšati nalogo pred povratno tekmo v Minsku.


Odsotnost prvega beloruskega zvezdnika Sergeja Harboka zaradi poškodbe naj bi Sloveniji precej olajšala delo.


Po eni strani zagotovo, po drugi pa je lahko to tudi dodatna nevarnost za slovensko reprezentanco. Zakaj? Upam, da se prav proti nam ne bo razigral kakšen njihov reprezentant, ki doslej ni pokazal ničesar posebnega ali pa ga ni še nihče opazil. V športu se pogosto dogaja, da so posebno nevarne tiste ekipe, ki so na papirju po kakovosti slabše in ki poleg tega ne morejo računati še na kakšnega izmed boljših igralcev. A se nadejam, da to v primeru tekme Slovenija – Belorusija vendarle ne bo obveljalo. Posebej nevarno pa bi bilo, če bi zaradi Harbokove odsotnosti podcenili Beloruse, saj imajo v svojih vrstah kljub temu kopico odličnih rokometašev.


Ali ste torej optimist, kar se tiče uvrstitve Slovenije na EP 2010 v Avstriji?


Seveda. Če ne bi bil, se ne bi priključil reprezentanci na pripravah za odločilne tekme v junijskih kvalifikacijah. Naj ponovim, kar sem že večkrat jasno in glasno povedal: naslednjega velikega tekmovanja, torej EP v Avstriji, si ne želim znova ogledati le na televizijskih zaslonih – tako kot se je zgodilo z letošnjim svetovnim prvenstvom na Hrvaškem.



 

Dejan Kresnik