10. 6. 2009

Po zmago s pomočjo ekipnega duha in polne dvorane, manjkal bo tudi poškodovani Lapajne

Danes je dan D za slovensko rokometno reprezentanco, ki jo ob 20.15 na Kodeljevem čaka obračun z Belorusijo v kvalifikacijah za nastop na EP 2010 v Avstriji. Selektor Miro Požun je doživel še eno neprijetno presenečenje, kajti že tako dolg seznam poškodovanih igralcev se je še podaljšal - zaradi poškodbe stegenske mišice bo nekaj časa odsoten vratar Beno Lapajne.

 

Lapajne, ki je danes star 36 let, se je poškodoval na nedeljskem treningu. Ultrazvok je pokazal poškodbe stegenske mišice, zaradi česar ni izgubljen le za tekmo z Belorusijo, ampak zelo verjetno tudi za ostale tri do konca kvalifikacij za EP (Nemčija, Izrael in še enkrat Belorusija). Na seznamu 28 igralcev, ki jih je morala RZS prijaviti evropski zvezi (naknadne prijave niso možne), so bili štirje vratarji, po poškodbah Gorazda Škofa in Bena Lapajneta pa ima selektor Požun do konca kvalifikacij na razpolago samo Aljošo Rezarja in Primoža Prošta. Brez težav niso tudi v beloruskem taboru, kajti poleg Sergeja Harboka in Ivana Bruka, ki igrata v nemških klubih, gostje ne morejo računati na Denisa Rutenko (Sergejev mlajši brat) in Dmitrija Čistobajeva.

 

"Ne bojim se, da ne bi napolnili Kodeljevega. Prav zaradi vzpona rokometa v Ljubljani smo se odločili, da igramo tukaj. Ljubljana je željna rokometa. Mislim, da nas ljubitelji tega športa ne bodo pustili na cedilu. Seveda si cela ekipa želi, da bi dvorana pokala po šivih in da bi bilo navijanje bučno. Da bi zmagali, po možnosti s čim višjo razliko, in si zagotovili miren spanec pred povratno tekmo naslednjo nedeljo v Minsku," pravi Uroš Zorman in dodaja: "Verjamem v navijače in upam, da tudi oni verjamejo v nas ter nam bodo prišli pomagati. Na papirju smo kakovostnejši od Belorusov, ne glede na številne poškodbe v slovenski reprezentanci, vendar bomo to morali dokazati tudi na igrišču."

Že kar nekaj časa so vstopnice za ogled na prodaj preko interneta na http://www.mojekarte.si/mojekarte/all/si , na dan tekme pa jih je po ceni 1 evro moč kupiti tudi na blagajni dvorane Slovan na Kodeljevem. 

Peta tekma Slovenije v kvalifikacijah za Euro 2010 je odločilnega pomena, saj naj bi se naša in beloruska reprezentanca udarili za drugo mesto v skupini 5, ki vodi na veliko tekmovanje pri naših severnih sosedih. Belorusi so podobno kot Slovenci dosegli tri zmage (dvakrat proti Izraelu in enkrat proti Bolgariji) ter doživeli en poraz (tako kot Slovenija na domačem igrišču z Nemčijo). Ne glede na odsotnost prvega strelca Harboka pa slovenski reprezentant Matjaž Brumen meni, da ima Belorusija še vedno pasti. "Jasno je, kakšne kvalitete ima Harbok, a treba se je zavedati tudi, da igralec sam ne more zmagati. Zmaga lahko le ekipa. Tudi v Sloveniji imamo same vrhunske igralce, a nismo na tem mestu, kot si želimo. Ekipa je tista, ki zmaguje. Morda je sedaj pravi trenutek, ko nam manjka nekaj ključnih igralcev, da na dan pride homogenost. Slovenski rokometni rejting je precej višji od beloruskega, toda razmerje moči s papirja bo potrebno potrditi še na igrišču. Vzdušje v naši reprezentanci me navdaja z optimizmom, kajti na igrišču in izven njega delujemo zelo homogeno. Upam si trditi, da smo sposobni Beloruse premagati tako v Ljubljani kot v Minsku."

 

Sreda ob 20.15 na Kodeljevem, torej!

Vse o kvalifikacijah za EP v Avstriji (izidi dosedanjih tekem, pari prihodnjih dvobojev, lestvice) najdete TUKAJ.