17. 6. 2009

Primoža Porija bo kot selektorja ženske članske reprezentance nasledil Hrvat Ivica Rimanić

Današnja šesta seja predsedstva RZS, ki bi po prvotnem razporedu morala biti prejšnjo sredo, je prinesla nekaj pomembnih sklepov in odločitev. Najpomembnejša je bila vsekakor ta, da Primoža Porija, ki mu 30. junija 2009 poteče mandat selektorja ženske članske reprezentance Slovenije, nasledi Hrvat Ivica Rimanić, ki bo izbrano vrsto vodil že na bližnjih sredozemskih igrah v Italiji.

 

Ker je bila udeležba članov predsedstva RZS okrnjena, je bil na predlog predsednika Franja Bobinca sprejet sklep, da naj bo seja „kombinacija“ redne in korespondenčne seje. To je pomenilo, da bodo tisti, ki niso bili prisotni, dobili pisne sklepe in se bodo nato korespondenčno izjasnili o njih. V poročilu o realizaciji prejšnjih sej in dejavnostih RZS od zadnje redne seje predsedstva je generalni sekretar Tomaž Jeršič poudaril, da je zveza v letu 2008 poslovala z izgubo v višini 462.000 evrov. Zato je bil izglasovan predlog o delni prodaji aktive (finančnih naložb – obveznic) za večinsko pokritje dolgov, prav tako pa naj se pridobi še strokovno mnenje o prodajo celotnega obsega naložb banki.

 

Zaradi upravičene odsotnosti dr. Marka Šibila je bila točka o zapisniku majske seje strokovnega sveta preložena, Samo Kuzma pa je predstavil predloga sprememb registracijskega in disciplinskega pravilnika RZS. Predsedstvo je v peti točki obravnavalo predlog RK Gorenje o spremembi sistema v tekmovanju mladih in predlogu RK Celje Pivovarna Laško o prenosu vseh dejavnosti novoustanovljenega kluba Zlatorog Celje nazaj na matični klub Celje Pivovarna Laško, člani predsedstva pa so oba soglasno podprli. Šesta točka o zahtevi za varstvo zakonitosti Ivice Obrvana (v tem času je bila dopolnjena) je bila pravzaprav brezpredmetna, kajti prvotna dvomesečna kazen je že pretekla. Kljub temu je bil soglasno sprejet sklep, da se del upravičenih navedb iz dopolnitve Obrvanove zahteve daje v odločanje skupščini, hkrati pa se ustrezno popravijo (spremenijo) akti RZS. Člani predsedstva so pri osmi točki soglasno potrdili tudi predlog, da bo 11. redna seja skupščine RZS v torek, 30. junija 2009, ob 15. uri v Ljubljani, predlagan pa je dnevni red z dvanajstimi točkami. Prisotni so bili seznanjeni tudi z zamenjavo člana sveta Fundacije za financiranje športnih organizacij – namesto Janeza Živka (delovno mesto na Nizozemskem in posledična nezmožnost opravljanja funkcije) je bil s petletnim mandatom predlagan Tomaž Jeršič.

 

Dosedanjemu selektorju ženske rokometne reprezentance Slovenije Primožu Poriju sedanji mandat poteče 30. junija letos, ker pa do takrat ne bo nove seje predsedstva, je ta že danes razpravljal o njegovem nasledniku. Pred začetkom seje predsedstva RZS je imel sejo tudi strokovni svet, ki je razpravljal o predlaganem selektorju ženske izbrane vrste. To je Hrvat Ivica Rimanić, ki se je na seji tudi osebno predstavil prisotnim članom strokovnega sveta. „Reprezentanca potrebuje zrelo in izkušeno osebnost za uresničitev zelo ambicioznih rezultatskih ciljev, seveda pa je tudi Pori svoje delo opravil vrhunsko,“ je svoj predlog utemeljil predsednik RZS Franjo Bobinac in poudaril, da je tudi v Sloveniji še vedno nekaj vrhunskih strokovnjakov, ki bi lahko vodili žensko reprezentanco, a zaradi svojih drugih obveznosti ne kot profesionalci. Strokovni svet – njegovo mnenje za predsedstvo RZS ni obvezujoče pri odločanju - se je bolj nagibal k oceni, da na selektorskem stolčku ostane Pori, a po drugi strani nihče od njegovih članov niti ni nasprotoval spremembi.

 

Predsedstvo je po daljši razpravi in utemeljitvi svojih glasov s strani posameznih članov opravilo glasovanje in hrvaškega strokovnjaka potrdilo za novega selektorja ženske članske reprezentance Slovenije (uradno od 1. julija 2009 dalje z mandatom do sredine leta 2012). 52-letni Rimanić – selektorsko vlogo v Sloveniji bo opravljal kot profesionalec - je bil nazadnje trener romunske ženske ekipe Oltchim Valcea in je bil trenutno prost, Pori pa bo na sredozemskih igrah v Pescari v Italiji njegov pomočnik. „Slovenski rokomet poznam že od prej, vedno pa me je zelo zanimalo delo v njem. Pred dvema letoma sem gledal tekmo Hrvaške in Slovenije, ki jo je takrat vodil Robert Beguš in v kateri je bilo veliko perspektivnih igralk. Moj cilj je seveda uvrstitev na olimpijske igre v Londonu leta 2012, kar bo zahtevna naloga, a brez podpore stroke ne bo šlo. Ekipa ima prihodnost, a potrebno je tudi potrpljenje, okoli reprezentance pa je potrebno ustvariti pravo vzdušje,“ je dejal Ivica Rimanić, ki je poleg vodenja klubov že bil selektor nekaterih reprezentanc: Avstrije (ženske, 1996/97), Norveške (moški, 1997/98), Savdske Arabije (moški, 2005/06) in Japonske (moški, 2006/08). O nasledniku Mira Požuna se bo odločalo po končanih kvalifikacijah za nastop na evropskem prvenstvu v Avstriji leta 2010, sedanjemu selektorju pa mandat prav tako poteče konec tega meseca.