19. 6. 2009

Slovenske rokometaše čaka v nedeljo še zadnje dejanje v kvalifikacijah za EP 2010

Zadnjo tekmo v kvalifikacijah za nastop na evropskem prvenstvu v Avstriji leta 2010 bo moška članska reprezentanca Slovenije odigrala proti Belorusiji. Moštvo selektorja Mira Požuna se bo z gostitelji pomerilo v nedeljo, 21. junija, ob 16. uri (po slovenskem času) v Minsku, s prve tekme v Ljubljani pa imajo Slovenci kar dvanajst zadetkov prednosti (38:26).

V noči s petka na soboto bo reprezentanca z avtobusom odpotovala proti Benetkam, od koder bo z letalom najprej poletela do Frankfurta, od tam pa proti Minsku. Zaradi poškodbe trebušne prepone med potniki ne bo krilnega igralca Matjaža Brumna, ki bo moral počivati dva tedna. Med šestnajsterico igralcev, ki jih bo imel Požun na razpolago, je vseh 14 s sredine tekme proti Izraelu ter David Špiler (zaigral bo le v primeru poškodbe ali bolezni katerega izmed soigralcev) in Uroš Rapotec. Nekaj težav s poškodbo kolena ima tudi kapetan in organizator igre Uroš Zorman, ki je včeraj in danes treniral po posebnem programu, vendar njegov nastop na nedeljski tekmi ni vprašljiv. Po sobotnem prihodu v belorusko glavno mesto bodo reprezentanti opravili trening, na dan nedeljske tekme dopoldan še enega lažjega, ob 16. uri pa bo šlo zares.

Miro Požun, selektor Slovenije: "Pred povratno tekmo imamo velik kapital, dvanajst zadetkov prednosti, toda nanj se ne smemo preveč zanašati. Kljub visoki prednosti moramo biti na igrišču maksimalno angažirani, kajti morebitno popuščanje bi se nam lahko zelo hitro maščevalo. Na prvi tekmi na Kodeljevem smo Beloruse še bolj spoznali, zato se bomo nanje še bolje pripravili. V Minsku moramo igrati sproščeno, vendar odločno in kakovostno, v vsakem primeru pa na zmago, kajti kalkuliranje ne pride v poštev. Belorusi igrajo na domačem igrišču precej bolje kot na gostovanjih, v njihovem taboru pa so še vedno očitno prepričani, da lahko nadoknadijo visok zaostanek s tekme v Ljubljani. Za našo mlado in perspektivno reprezentanco bo težka tekma pravi zrelostni izpit. Smo tik pred uvrstitvijo na evropsko prvenstvo in takšne priložnosti enostavno ne smemo izpustiti iz rok."

Sebastjan Skube, reprezentant Slovenije: "Tako jaz kot soigralci potujemo v Minsk z mislijo na zmago, pri čemer se ne oziramo na visoko prednost s prve tekme v Ljubljani. Ključna bo znova obramba: če jo bomo odigrali na vrhunski ravni, si bomo s tem ustvarili možnosti za številne (pol)protinapade in "lahke" zadetke, po drugi strani pa bomo z njo "dvignili" tudi naša vratarja. V napadu moramo biti strpni, kakovostni in učinkoviti."

Primož Prošt, reprezentant Slovenije: "Tudi v Belorusiji gremo na zmago in po uvrstitev na evropsko prvenstvo v Avstriji. Dvomov o potniku za Euro 2010 ne bi smelo biti, kvalifikacije pa želimo končati še z dvema točkama. Zavedamo se pomena tekme, zato nikakršno podcenjevanje ne pride v poštev."

Skupina 5, zadnji krog: Belorusija – Slovenija (nedelja, 21. junij, ob 16. uri), Izrael – Nemčija (nedelja, 21. junij, ob 19.30); vrstni red pred zadnjim krogom: Nemčija 14 točk, Slovenija 10, Belorusija 8, Izrael 4, Bolgarija 0.