24. 6. 2009

Gorenje v elitni ligi prvakov z Veszpremom, Chamberyjem, Rheinom Neckarjem, Bosno...

Veszprem, Chambery, Rhein Neckar Löwen, Bosna in zmagovalec enega izmed kvalifikacijskih turnirjev (na njem bodo nastopili slovaški Tatran Prešov, poljsko moštvo Viva Kielce in portugalski Porto) bodo nasprotniki Gorenja skupini B v ligi prvakov v sezoni 2009/10. Tako je odločilo žrebanje na Dunaju, priložnost za uvrstitev med 24 najboljših klubov pa ima tudi Celje Pivovarna Laško. Če bodo Celjani zmagali na turnirju štirih klubov s posebnim povabilom EHF, bodo igrali v skupini D, v kateri so še Kiel, Kolding, Barcelona, Amicitia in zmagovalec enega izmed kvalifikacijskih turnirjev.

 

Za nosilce štirih predtekmovalnih skupin so bili pred žrebanjem (v boben 1) postavljeni Ciudad Real (Španija), Kiel (Nemčija), Veszprem (Madžarska) in Čehovski medvedi (Rusija), ostali klubi pa v pet drugih bobnov, pri čemer se moštva iz istega bobna v predtekmovanju niso mogla pomeriti med seboj. V drugem so bili Montpellier (Francija), Zagreb (Hrvaška), Kolding (Danska) in Gorenje (Slovenija), v tretjem Barcelona (Španija), Hamburg (Nemčija), Pick Szeged (Madžarska) in Chambery (Francija), v četrtem FCK Handbold (Danska), Valladolid (Španija), Rhein Neckar Lőwen (Nemčija) in zmagovalec turnirja klubov s posebnim povabilom EHF (Reale Ademar/Španija, Lemgo/Nemčija, Celje Pivovarna Laško/Slovenija, Kadetten/Švica), v petem Amicitia (Švica), Bosna Sarajevo (BiH), Constanta (Romunija) in Alingsas (Švedska), v zadnjem pa zmagovalci štirih kvalifikacijskih turnirjev.

 

Direktor velenjskega kluba Stane Ostrelič je bil prisoten na žrebanju, po katerem je bil zelo zadovoljen: „Imamo realne možnosti za osvojitev četrtega mesta, ki pelje v nadaljevanje lige prvakov. Uvrstitev med najboljših šestnajst klubov v Evropi je tudi naša skrita želja in cilj. Veszprem, Chambery in Rhein Neckar Löwen so klubi iz evropskega vrha, njihova dejanska moč v naslednji sezoni pa bo znana šele potem, ko bodo imeli sestavljen igralski kader in ko bo jasno, s kolikšnim proračunom bodo razpolagali.“ V drugem delu tekmovanja se bo skupina, v kateri igra Gorenje, križala s skupino A, v kateri so Čehovski medvedi, Montpellier, Pick Szeged, Valladolid, Constanta in eden izmed kvalifikantov. Ostrelič meni, da sta skupini C in D močnejši: „Vsak klub, ki se uvrsti v ligo prvakov, je kakovosten, zato lahkih tekmecev ni. Ne glede na njihovo moč upam, da bomo upravičili naslov slovenskega prvaka, se dostojno predstavili Evropi ter da ne bomo razočarali tako Gorenjevih kot vseh slovenskih navijačev, ki bodo držali pesti za nas.“

 

V ligi prvakov v prihajajoči sezoni bo tekmovalni sistem precej spremenjen. Namesto lanskih 32 klubov jih bo letos nastopilo samo 24, ki so razdeljeni v štiri predtekmovalne skupine s po šestimi moštvi. V drugi del oziroma v osmino finala bodo po desetih odigranih tekmah napredovali po štirje najboljši klubi iz vsake skupine (skupaj 16), pri čemer se tako v osmini finala kot v četrtfinalu igrata le po dve tekmi - po ena doma in v gosteh (po sistemu križanja med skupinama A in B ter C in D, torej A1-B4, A2-B3, A3-B2, A4-B1, C1-D4, C2-D3, C3-D2 in C4-D1). Prvič bo o naslovu klubskega prvaka Evrope odločal sklepni turnir najboljše četverice (Final Four), ki bo 29. in 30. maja 2010 v Kölnu v Nemčiji. Kvalifikacijski turnirji bodo od 4. do 6. septembra 2009, glavni del lige prvakov (deset krogov) od 30. septembra 2009 do 7. marca 2010, tekme osmine finala bodo med 24. marcem in 4. aprilom 2010, četrtfinalne od 21. aprila do 2. maja 2010, nato pa sledi še sklepni turnir najboljših štirih klubov v Evropi.

Skupine v ligi prvakov
Skupina 1 Skupina 2 Skupina 3 Skupina 4
ČEHOVSKI MEDVEDI VESZPREM CIUDAD REAL KIEL
MONTPELLIER GORENJE ZAGREB KOLDING
PICK SZEGED CHAMBERY HAMBURG BARCELONA
VALLADOLID RHEIN NECKAR LÖWEN FCK HANDBOLD zmagovalec turnirja EHF
CONSTANTA BOSNA ALINGSAS AMICITIA
kvalifikant (zmagovalec 2) kvalifikant (zmagovalec 4) kvalifikant (zmagovalec 3) kvalifikant (zmagovalec 1)