6. 7. 2009

V rubriki Intervju pogovor z mladim slovenskim sodniškim parom

V rubriki INTERVJU smo pripravili pogovor z mladim slovenskim sodniškim parom, ki je nedavno prejel licenco Evropske rokometne zveze. Tako bomo Bojana Laha in Davida Soka kmalu videli na tekmah najvišjega evropskega ranga.

Izsek iz pogovora, ki ga je pripravil Uroš Krstič:

Se sodniki pred tekmo pripravljate na ekipi?
Zagotovo. Vsaka tekma predstavlja nov izziv, novo zgodbo na igrišču in ob njem, zato je pomembno, da si v danem trenutku kar najbolje pripravljen na situacije, ki se bodo ali pa bi se lahko zgodile. Tekma je tekma, ne glede na to ali je pripravljalna, ligaška, finalna in naša vloga na igrišču je iz tega vidika ne glede na vrsto tekme zmeraj enaka. Se pa priprava na npr. prijateljsko tekmo vsekakor razlikuje od tiste na kakšno odločilno. Del tega so tudi video analize tekem, pri katerih pa se ne osredotočamo samo na igro ekipe, ampak predvsem na značilnosti posameznikov ter posameznih situacij na katere moramo sodniki ustrezno reagirati. Poseben izziv predstavlja priprava na tekmo ekip, ki jim še nisva sodila in takrat so informacije iz Infostata ter od kolegov sodnikov še kako dobrodošle. Zmotno je mnenje, da sodniki začnemo razmišljati o sojenju na dan tekme, ampak se začnemo pripravljati od dneva, ko smo nanjo delegirani.

Preberite v rubriki INTERVJU.